Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Werkplezier Spel

'Werkplezier spel' is bedoeld om zicht te krijgen op wat bijdraagt en afbreuk doet aan het plezier in uw werk, waarna u kunt bepalen of u daar als individu of als collega's iets aan kan of wil doen. Peter Gerrickens, Marijke Verstege en Zjev van Dun hebben in totaal zes spelvormen beschreven. Het spel is geschikt voor individuele coaching, loopbaanplanning, teambuilding, trainings- en opleidingsgroepen en intervisie.

Gérard Hendriks | 6 april 2009

Naast zestig fiches in zes kleuren bestaat het spel uit 170 kaarten, verdeeld over drie groepen. 1. Werkmotieven (algemeen en specifiek), zoals 'je nuttig voelen' of 'een inspirerende leidinggevende'. 2. Prettig gedrag (van jezelf of van anderen), zoals 'interesse tonen in collega's' of 'het nakomen van afspraken'. 3. Onprettig gedrag (van jezelf of van anderen) zoals 'klagen' of 'intimiderend gedrag'. Voor een gedegen recensie hebben we met vier collega's van Het Laar één spelvorm uitgeprobeerd met de titel 'Plezier in je huidige werk?' Er zijn hierbij twee doelen beschreven: elkaars werkmotieven beter leren kennen en bespreken hoe je het plezier in je werk kunt houden of vergroten. Na anderhalf uur zijn we klaar met deze spelvorm, waarbij we unaniem van mening zijn dat het een leuk en bruikbaar hulpmiddel is om met elkaar in contact te komen over je werkmotieven. Het blijkt dat we allemaal kennis willen delen en openstaan voor nieuwe werkwijzen. We hebben dan ook meteen afspraken gemaakt over collegiale consultatie en een aantal energiegevende acquisitieacties. De handleiding voor de spelvormen is begrijpelijk en nuttig en laat voldoende mogelijkheden open om zelf variaties te bedenken. Het spel is aan de prijzige kant: 33 euro voor 170 kaartjes en 60 fiches. Tot slot heb ik nog enkele tips voor de makers van het spel. Lever via internet een lijst met alle (genummerde) werkmotieven en gedragingen. Dan kan de gebruiker ze snel aankruisen en later de kaarten op tafel terugvinden als hij de fiches moet leggen. De spelvorm 'Waar heb jij last van?' zou ik in een collegiale setting uitsluitend onder deskundige begeleiding uitvoeren. De kaarten 'ongewenst lichamelijk contact', 'onaangename hygiënische gewoontes', 'ten onrechte ziekmelden' en 'slijmen bij de baas' kunnen uitermate relevant zijn, maar ook de pleuris doen uitbreken. Hoezo werkplezier?

Over Gérard Hendriks

Gérard Hendriks (1956) is mede-oprichter van Het Laar, centrum voor werk en persoonlijke ontwikkeling. Naast het verzorgen van intervisie en individuele coaching van (startende) leidinggevenden heeft hij zich de laatste jaren bezig gehouden met het ontwikkelen van competenties in alle lagen van de organisatie. Hendriks gaat in zijn werk altijd op zoek naar de intrinsieke motivatie en kansen voor ontwikkeling bij klanten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Peter Gerrickens, Marijke Verstege, Zjev van Dun
Werkplezier Spel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden