Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Help! Ik geef coachend leiding (L2)

Als leidinggevende wil je wellicht meer je medewerkers coachen dan ze daadwerkelijk opdrachten geven, sturen en beïnvloeden. Je wilt dat medewerkers met wat hulp meer uit zichzelf halen. Coachen is dan een manier om leiding te geven, laten Marijke Lingsma en Aty Boers zien. Maar hoe doe je dat? 'Help! Ik geef coachend leiding' biedt basisinzichten met checklists, reminders, tips en achtergrondinformatie.

Marius van Rijswijk | 16 maart 2010

'Help! Ik geef coachend leiding' behandelt onder andere de kenmerken van een coachende leiderschapsstijl, valkuilen voor de coachend leidinggevende en basiskennis van praktische psychologie. De hoofdstukken worden aangevuld met hulpmiddelen, oefeningen, checklists en voorbeelden. Marijke Lingsma en Aty Boers behandelen de onderwerpen jammer genoeg beknopt en onderbouwen deze weinig met bestaande theorieën en onderzoeken. Zoals de auteurs zelf aangeven; 'het is een doe-boek voor als je zelf coachend leiding geeft of gaat geven'. Het boekje kan, in mijn optiek, op twee manieren worden gebruikt. Als 'opfriscursus' of als eerste oriëntatie. Als je een eerste indruk wilt krijgen van wat coachend leidinggeven is, kan het een eerste aanzet geven tot verdieping. Als je echter daadwerkelijk coachend leiding wilt geven, is dit niet het boekje dat je echt op weg helpt. Voor dat doel mist het de inhoudelijke onderbouwing en diepgang en zul je enig inzicht moeten verwerven in het gedrag van mensen, motieven, beweegredenen en drijfveren. Dit boekje heeft een zekere psychologische insteek maar dit is zeker niet voldoende. Zoals gezegd is het wel geschikt als 'opfriscursus' voor degene die zich reeds inhoudelijk hebben verdiept. Als je meer over het specifiek coachen op competenties wilt lezen, is het boekje uit deze serie 'Help! Ik coach op competenties' aan te bevelen. Ook het boek van Marieta Koopmans, 'Coachend leiderschap' laat je nadenken over hoe je door te delegeren je medewerkers stuurt en coacht en hoe je dit kunt verbeteren. Als leidinggevende is 'Help! Ik geef coachend leiding' toch wel aardig om door te lezen. Het geeft soms net even wat handige tips om in de praktijk toe te passen. Zoals het voorbeeld van de paradox van coachend leidinggeven: 'Ik wil dat jij iets uit jezelf doet'. Ook een aardig tip is dat je als coach kunt switchen tussen drie posities; vanuit jezelf, van het standpunt van de ander en vanuit een helikopterblik. Met deze posities kun je de gecoachte in beweging krijgen. Zo staat het boekje vol met handige inzichten. 'Help! Ik geef coachend leiding' zet snel alle inzichten op een rij waarmee je vervolgens je eigen stijl kunt ontwikkelen. Het adagium van de auteurs daarbij is: 'De groei van een onderneming volgt uit de groei van medewerkers'.

Over Marius van Rijswijk

Marius van Rijswijk is directeur-eigenaar van consultancybureau Doen Consultancy. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden