Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Doorgevlogen - De waarde van ervaring

Joost van de Griendt heeft een interessant boek geschreven over de waarde van ervaring in topmanagement, in mooie en heldere taal. Daarmee belicht hij een onderscheidend perspectief op de betekenis van verborgen, stilzwijgende kennis en ervaring die dikwijls doorslaggevend zijn voor succes in complexe omstandigheden.

René Weijers | 23 januari 2015

Hij biedt een prachtig inzicht in en overzicht van de bloei, groei en ook het verval van Fokker. In boeiende interviews met oud-topmanagers van Fokker komt de betekenis van doorleefde ervaring tot uitdrukking die vervolgens zijn benut in een nieuwe werkomgeving. De uniciteit van de opgedane ervaring bij Fokker blijkt ook goed toepasbaar in andere organisaties. Naast een authentieke, eigen leiderschapsstijl toont ‘Doorgevlogen’ ook een collectieve culturele kracht, waarin informeel werken, multidisciplinaire samenwerking en gedeelde passie belangrijke kenmerken zijn. Juist omdat de geïnterviewden ook elders succesvol zijn geworden, zit er een waardevolle boodschap in voor (top-)managers in andere industriële ondernemingen. Joost van de Griendt, zelf ‘oud-Fokkeriaan’, heeft een mooie balans weten te vinden tussen betrokkenheid en distantie in zijn interviews. In zijn eigen reflecties staat hij stil bij zowel de kracht van de Fokker-ervaring als de missers in het collectieve leiderschap tijdens het overlevingsgevecht van de onderneming. Hij reikt daarmee ook verklaringen aan voor falend leiderschap op de momenten die er toe doen. Ook dat is een betekenisvolle en soms pijnlijke waarde van ervaring, opgedaan in de ‘praktijk van het volle leven’ van bestuur en leiderschap.

Over René Weijers

René Weijers (1954) is zelfstandig bestuursadviseur. Hij adviseert en begeleidt besturen, directies en toezichthouders in het bedrijfsleven, de overheid, de zorg en het onderwijs.  Daarnaast is hij inleider In Masterprogramma’s op het gebied van goed bestuur en leiderschap. René promoveerde in 2011 op zijn proefschrift ‘Dienen en Deugen’, kracht & kwetsbaarheid van topbestuurders.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden