Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Financiën voor ZZP'ers

Het kon niet uitblijven: zzp-ers worden als een volwaardige doelgroep gezien, en die hebben dan ook hun eigen problemen. Het aantal zzp-ers groeit gestaag in Nederland. Maar hoe goed doen ze het eigenlijk? Vaak weten ze veel van hun eigen vakgebied af maar onderschatten ze hun financiële taken. In het boek 'Financiën voor zzp-ers' wordt alles overzichtelijk gepresenteerd, en daarmee mag financiële onkunde niet langer als excuus voor falend ondernemerschap worden opgevoerd.

Peter de Roode | 2 juli 2010 | 2-3 minuten leestijd

Wie na het bestuderen van 'Financiën voor zzp-ers' tegen zichzelf kan zeggen: 'Is allemaal goed geregeld', heeft hoogstwaarschijnlijk zijn financiële en administratieve zaken goed voor elkaar. De kans is echter groot dat er verschillende zaken zijn waarvan je als zzp-er weet dat je ze nog moet aanpakken, maar waar je door tijdgebrek nog niet aan toe bent gekomen. Hogema laat duidelijk zien dat het veel voordelen heeft om je financiën op orde te hebben. Ten eerste ben je sowieso verplicht om er voor de belasting een correcte administratie op na te houden, maar daarnaast is het ook voor de zzp-er zelf van belang dat hij inzicht heeft in zijn eigen getallen.

Wie denkt dat het boek alleen maar gaat over journaalposten en winst- en verliesrekeningen heeft het mis. Financiën voor een zzp-er gaan veel verder. Zo zal bijvoorbeeld nagedacht moeten worden over een pensioen, ziektekostenregeling, de administratie van de auto en nog vele andere aspecten. Verder zal de zzp-er zich moeten buigen over een arbeidsongeschiktheidsverzekering, die weliswaar niet verplicht is, maar het kan veel ellende met zich mee brengen als hier niet over nagedacht is, en men onvoorzien uit het arbeidsproces moet stappen. Zoals bekend is er voor hen dan geen uitkering. De auteur geeft aan welke overwegingen gemaakt kunnen worden om al dan niet tot een dergelijke verzekering over te gaan.

Wat dit boek waardevol maakt is voornamelijk het overzicht dat de auteur biedt van de vele aspecten waar men als zzp-er vroeg of laat mee te maken gaat krijgen. Daarnaast valt de heldere schrijfstijl en de overzichtelijke vormgeving van het boek direct op.

Het boek is prettig leesbaar en kent een goede structuur, met dertien hoofdstukken die in willekeurige volgorde gelezen kunnen worden. Als zzp-er heeft het boek voor mij veel achtergrondinformatie opgeleverd over zaken die je vaak door een niet-neutraal persoon hebt uitgelegd gekregen. Op je gemak kun je aan de hand van dit boek interessante zaken nog eens nalezen en in veel gevallen word je verwezen naar bepaalde websites voor meer informatie. Dat laatste is niet onbelangrijk: weten waar je moet wezen, met name voor betrouwbare informatie.

Hogema is erin geslaagd om voor deze snel groeiende doelgroep een mooi standaardwerk te schrijven, waarover ik elke startende zzp-er kan adviseren: koop het, lees het en doe er je voordeel mee.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden