Gratis boekenweekgeschenk bij een bestelling boven de €15,- (geldt alleen voor Nederlandstalige boeken)

Recensie

Podiumhelden

Podiumhelden. Een titel die pakt. Want wie kijkt er nu niet op tegen mensen die het podium durven te pakken en op inspirerende wijze hun verhaal kunnen overbrengen? Zij het nou een visie op de uitvoering van een Mozart﷓sonate of op samenwerken tussen gemeenten; we kunnen allemaal een beetje ‘podiumheld’ gebruiken om ons verhaal te vertellen.

Fouad el Hajioui | 17 februari 2015

Bij het lezen van ‘Podiumhelden’ hoopte ik geïnspireerd te worden door de interviews met bijvoorbeeld sporters, musici en chirurgen die stuk voor stuk onder toeziend oog presteren. Daarnaast verwachtte ik handvatten te krijgen van de veelzijdige auteur Marleen Drewes om de podiumheld in mij bewust in te zetten en te ontwikkelen. Marleen Drewes is namelijk onder andere coach voor professionals die op hoog niveau moeten presteren en psychologe. In retrospect begint het boek voor mij met het vermenselijken van ogenschijnlijk onverstoorbare podiumhelden. Dit wordt gedaan door het thema podiumangst uitvoerig te bespreken. In eerste instantie had ik de indruk dat ik een studieboek gedragspsychologie aan het lezen was, en dat kwam door de uitvoerigheid waarmee verschillende theorieën en behandelingen voor podiumangst werden beschreven. Het was voor mij ook een onverwacht en zwaar startpunt. Podiumangst? Hebben podiumhelden hier dan last van? Ja, bleek keer op keer uit de persoonlijke verhalen van onder andere Jeroen Krabbé en Michael Phelps. De spanning die jij en ik ervaren, voor bijvoorbeeld een rijexamen of een boardroompresentatie, kan verschillende vormen aannemen en dus ook tot uiting komen als podiumangst. Een verlammende spanning als gevolg van het onder toeziend oog ‘moeten’ presteren. In de beleving van een ambitieuze organisatieadviseur of muzikant is dit zelfs al snel ‘onder toeziend oog top moeten presteren’. Marleen Drewes en de diverse podiumhelden geven de lezer een indrukwekkend arsenaal aan technieken en relativerende gedachtes om de spanning in je voordeel te laten werken. De verscheidenheid aan handvatten en verhalen maakt wel dat het boek soms las als een naslagwerk. Tegelijkertijd bood dit mij inzicht in de tools die voor míj werken en welke juist niet. Praktische tips als het parkeren van gedachtes voor een ingepland piekermoment en het doen van taakconcentratieoefeningen hebben mij bijvoorbeeld al geholpen vooraf aan en tijdens een belangrijk stakeholdersoverleg. Om de taakconcentratie te behouden erken ik de spanning die ik voel opkomen, om vervolgens de focus terug te brengen naar het doel: een duidelijk verhaal overbrengen naar de stakeholder. Vervolgens bedenk ik weer wat ik vooraf als de kern van dit verhaal heb bepaald, hoe ik dit verhaal heb opgebouwd en hoe ik mijn lichaamstaal hier congruent bij kan maken. Een belangrijke les voor mij is dat ik deze handvatten, of het nu gaat om een belangrijk stakeholdersoverleg of de pasjes van de salsales, eigenlijk altijd goed in kan zetten. Voor daar waar je onder toeziend oog wilt excelleren, biedt dit boek handvatten om je energie en aandacht te focussen op het doel dat je voor ogen hebt. Zodanig dat je erin op kunt gaan, in een zogenaamde ‘flow’ komt, en kunt genieten van wat je in het moment presteert. Hiermee is het boek naar mijn mening een hele nuttige aanvulling voor elke professional die zich bezig houdt met persoonlijke effectiviteit.

Over Fouad el Hajioui
Fouad el Hajioui is adviseur bij Adviestalent. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden