Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Opgeruimd! - De manier om orde en rust in je leven te brengen

Heb jij dat ook, dat je het bijhouden en opruimen van je digitale en papieren archief uitstelt tot ná het afronden van je opdracht? En dat je daarna, of onmiddellijk, in een nieuwe opdracht stapt of dat de lijst met ‘things to do’ zo lang is dat de moed je in de schoenen zinkt?

Christel Deckers | 18 juni 2015 | 2-3 minuten leestijd

De Japanse Marie Kondo (1983), heeft van opruimen haar beroep gemaakt. Zij is de eigenaresse van een organisatieadviesbureau in Tokyo dat mensen helpt bij het opruimen van hun huis. Zij schrijft ook over haar opruimmethoden en dit is inmiddels haar vierde bestseller. Een daarvan ‘The life-changing magic of tidying up’ is in het Nederlands vertaald, door Barbara Lampe, met als titel ‘Opgeruimd!’ Hoe zorg je ervoor dat je een opgeruimd huis (kantoor) krijgt en houdt?

Elke dag een beetje opruimen is niet de methode die Marie voorstaat. Zij is voor het rigoureus aanpakken en weggooien van spullen per categorie. Zij onderscheidt vijf categorieën spullen, ik noem ze in volgorde van makkelijk naar moeilijk: kleding, boeken, paperassen, allerhande spullen (komono) en tenslotte emotionele zaken zoals foto’s en liefdesbrieven.

Je ruimt op per categorie en niet per opbergplaats. Dat is in ieder geval een tip van Marie: je hebt per categorie één bergplaats, die bij voorkeur overzichtelijk is zodat je in een oogopslag ziet wat je hebt.

Daarnaast is de beste plek een plek die zelf niet in het zicht is; inbouwkasten zijn dus een goede plek om je spullen op te bergen. Ik neem boeken als voorbeeld. Kondo raadt aan al je boeken op de grond neer te leggen in één ruimte. Dan neem je vervolgens elk boek in je hand en besluit het te houden of weg te gooien. ‘Nog te lezen is geen reden om het te bewaren; het ooit gaan lezen komt er toch niet van’, zo redeneert Marie, ‘want ooit betekent nooit’. De afweging die je per boek moet maken is volgens haar: ‘Word ik hier blij van’?

Zo behandelt ze alle vijf de categorieën van spullen. De zaken waaraan je de meeste emoties toekent zijn het lastigste om afstand van te doen. Die beschrijft ze dus als laatste zodat je al enige ervaring hebt kunnen opdoen met het wegdoen van je andere spullen. Zo gestructureerd als Marie is in haar opruim- en opbergmethoden; zie ook de filmpjes op You Tube over het opvouwen van sokken en panty’s (en het staande opbergen ervan) zo is ook de opbouw van haar boek verzorgd. Vanuit de beschouwing dat het lastig is je huis opgeruimd te houden via de route van het eerst wegdoen van spullen, dan het opruimen per categorie en het geven van opbergtips per soort spullen!

Zij sluit haar boek af met een hoofdstuk ‘De kunst van het opruimen verandert je leven drastisch’ kan wellicht wat overdreven overkomen, maar ik deel haar mening dat je gelukkiger wordt als je je omringt met spullen die je blij maken. Wat voor je huis geldt, is zeker ook van toepassing op je kantoor. Een opgeruimd kantoor biedt ruimte, niet zozeer voor nieuwe spullen en stapels maar wel voor nieuwe ideeën en creativiteit.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden