Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Architect van je organisatie

Coaches, je hebt ze in alle soorten, maten en benamingen. In ‘Architect van je organisatie’ van Philippe Bailleur kom je de organisatiecoach tegen. Wanneer je over deze organisatiecoach leest dan lijkt dit op een persoon met een onbeperkt arsenaal aan fabelachtige kwaliteiten en brede deskundigheid. Denk bij deze kwaliteit en deskundigheid aan individuele coaching, veranderkunde, het herontwerpen van organisaties en ga nog maar even door.

Richard van der Lee | 24 juli 2014 | 3-4 minuten leestijd

Kortom, de organisatiecoach is het befaamde schaap met vijf poten in organisatieland. Los van de vraag is of dit alles wel door één persoon te behappen is, heeft Bailleur op hoofdlijenn een degelijk boek opgeleverd. Een boek dat behalve de theorie vooral veel inspirerende praktijkvoorbeelden en inzichten voor mens en organisatie bevat. Het boek komt dan ook in mijn boekenkast te staan als naslagwerk om zo nu en dan eens rustig door te bladeren.

‘Architect van je organisatie’ is in een prettige stijl geschreven, zonder opsmuk en overdaad aan storende afbeeldingen. Het is duidelijk met het hart en vooral vanuit de praktijk geschreven en niet slechts gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Dit maakt het waardevoller dan het gemiddelde theoretische boek over gedrag en verandering binnen organisaties. Bij deze auteur zit ‘de mens centraal’ duidelijk in de genen. Kortom, een compliment voor de auteur is op dit gebied op z’n plaats. De opbouw van het boek op basis van 5 principes is prima. De rode draad is gedrag, de effecten ervan en hoe je als organisatiecoach een bijdrage kunt leveren aan de ontwikkeling en groei van mens en organisatie. Dit vanuit de gedachte van de organisatie als levend systeem, in tegenstelling tot machinedenken met piramides en command & control-structuren. Dat hierbij ter onderbouwing zaken zoals het 70/20/10 principe, het Stanford-experiment en de deep ocean strategie langskomen is logischm, maar niet altijd even verrijkend voor de ervaren lezer. Dit had soms iets korter gemogen. Zo ook de cultuurbril met diverse kleuren die wordt beschreven. Deze past in het verhaal maar doet te veel denken aan de kleurenmethodieken die voor allerlei andere onderwerpen worden gebruikt. Even terug naar de titel en het voorwoord. Hier komen woorden als architect en organisatievernieuwing vaak voor. Wanneer je echter als lezer de verwachting hebt dat hier in het boek heel expliciet op toekomstige organisatievormen (structuur) wordt ingegaan dan is de uitkomst wellicht wat mager. Ja, zwermologie of zoals ik dat zelf beschrijf ‘vloeibaar organiseren’ komen onder principe 5 aan bod, maar dan wel beperkt. Dit had van mij wel iets uitgebreider gemogen, maar dat is de auteur zeker niet aan te rekenen. En de gedachte dat organische verandering voortkomt uit een switch van mindset, een meer naar buiten gerichte blik en het (h)erkennen en aanwenden van de unieke kwaliteiten van mensen is natuurlijk prima. De auteur had dieper in mogen gaan op de vraag waarom de op het Taylorisme gebaseerde organisatiestructuren en culturen niet meer werken in deze dynamische tijd. Aan de andere kant is op dit gebied ook weer genoeg informatie in boeken en op internet te vinden. De auteur helpt in dit opzicht wel een handje door een uitgebreide inspiratielijst met literatuur toe te voegen aan het einde van het boek. De auteur sluit op mooie wijze af met een betoog over leiderschap en de ‘hoeders van levende systemen’. Hier wordt in drie pagina’s een prima beschrijving gegeven van de belangrijkste kenmerken van leiderschap, die voor velen één op één toepasbaar zijn. Conclusie: Philippe Bailleur heeft een degelijk werk geschreven dat voor leidinggevenden en mensen, die zich bezighouden met coaching op diverse organisatieniveaus, en de moeite waard is om een keer te lezen.

Over Richard van der Lee

Richard van der Lee werkt als ZAV'er (Zelfstandig Aanjager van Vervanging) onder de naam Visie op Talent en is daarnaast auteur van diverse managementboeken. Hij publiceert regelmatig artikelen en blogs op diverse websites in binnen en buitenland over de driehoek talentontwikkeling-Leiderschap-nieuwe organisatievormen. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden