Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het nieuwe normaal

‘Het nieuwe normaal’ van auteur Jacques Pijl gaat over hoe organisaties om kunnen gaan, kunnen overleven zoals Jacques het zelf noemt, met de nieuwe wereld. ‘De centrale stelling in dit boek is dan ook dat we te maken hebben met de vraag hoe je organisaties inricht, vernieuwt en leidt zodat die zowel wendbaar en daadkrachtig zijn als efficiënt en gefocust, in een zeer onzekere, volatiele en weinig vergevingsgezinde wereld.’

Sebastiaan van der Valk | 4 maart 2015

Doordat er een hoge mate van verandering, onzekerheid, complexiteit en vaagheid is, wordt het steeds moeilijker om met de ‘oude’ manier van organiseren te werken. Jacques geeft 21 spelregels waarmee je de nieuwe wereld kunt overleven en waarmee je een nieuwe weg in kunt slaan en nieuwe kansen kunt creëren en grijpen om te floreren. Hierbij raakt de auteur de thema’s: strategievorming, strategie executie, proposities en processen, hr en cultuur, structuur en besturing, ict en middelen en als laatste innovatie en kennis. Ik vind het jammer dat Pijl heeft vastgehouden aan de ‘oude’ organisatievorm zoals hij momenteel (nog?) bestaat. Vanuit de oude wereld benadert hij nu het nieuwe normaal. Mijn inziens was het boek prikkelender en inspirerender geweest als er vanaf scratch was begonnen. Dus: het oude even helemaal loslaten, het nieuwe normaal schetsen en vervolgens stilstaan bij de vraag: hoe komen we dan van oud naar nieuw. Het nieuwe normaal zoals in dit boek beschreven, is mijns inziens niet extreem en uitdagend genoeg. Hoewel ik de bevindingen aangaande de nieuwe wereld, dat we leven in een zeer onzekere, volatiele en onduidelijke wereld, volledig deel, kan ik mij dus minder vinden in de ‘beantwoording’ van deze nieuwe wereld. Het boek prikkelt en dwingt op sommige momenten zeker tot anders denken, maar ik had graag een stap verder vooruit willen lezen.

Over Sebastiaan van der Valk

Sebastiaan van der Valk is zelfstandig coach en oprichter van 'Bureau voor Ontwikkeling & Groei'. Zijn passie is om individuen en teams te helpen bij het vinden en formuleren van antwoorden op drie kernvragen: (1)Wie ben ik? / Wie zijn wij? (2) Wat wil ik? / Wat willen wij? (3) Hoe kom ik daar? / Hoe komen wij daar? Hierdoor leid je zeer waarschijnlijk een succesvoller, prettiger en gelukkiger (werk)leven! Gedrevendoorpassie.nl is één van zijn laatste initiatieven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden