Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Bullshitmanagement II

Wil je iemand die gehersenspoeld werd weer loskrijgen van die zaken die in zijn brein werden geplaatst, dan heet dat ´deprogrammeren´. Het boek 'Bullshitmanagement II' van Jos Verveen m.m.v. Roeland Jan Umans heeft ongeveer hetzelfde effect als het gaat om het loslaten van al die managementtheorieën en -instrumenten waar we zo mee worden overladen. De oproep zou dus kunnen luiden het is tijd om te 'demanageren', keer terug tot de essentie en gebruik je 'gezonde' verstand.

Dick Bos | 21 augustus 2013

Het boek begint al met een aardige opening waar Verveen zegt: 'Inmiddels is Nederland zo verstopt met managers, consultants en coaches, dat bijna niemand meer gewoon werkt.' Blijkbaar zijn we zo ver af komen staan van de oorsprong van het leiden van een organisatie/ bedrijf dat we niet meer in staat zijn om logisch na te denken, om consequent te zijn en onze eigen principes vast te houden. Verveen geeft in het boek tal van voorbeelden waaruit blijkt dat nieuwe managementtheorieën en instrumenten ontstaan waarbij het verre van zeker is dat ze ook daadwerkelijk zullen helpen. Een ding is wel duidelijk en dat is dat als ze niet ingezet worden, volgens al die ´zogenaamde´deskundigen, een bedrijf of organisatie de boot zal gaan missen. We worden er fijntjes aan herinnerd dat de oorsprong van management ooit lag bij de behoefte om geld te verdienen en dat door winstmaximalisatie. Taylor introduceerde daartoe allerlei methoden en technieken. Iemand die zich daar veel minder mee bezig hield, maar zeer succesvol was is Wintzen Eckart. Lezenswaardig is zijn boek 'Eckart's notes'. Het boek roept niet op tot het afschaffen van structuur of leiderschap. Integendeel. Structuur en leiderschap kunnen volgens Verveen zeer wenselijk zijn, maar alleen als ze met verstand worden ingezet. Elke organisatie is anders en kan in principe zonder management, als aan twee belangrijke voorwaarden is voldaan: scherp voor ogen hebben waar het om draait en het hebben van uitstekende mensen. Wat dat laatste betreft wordt de suggestie gegeven dat langdurige sollicitatiegesprekken en onderzoeken niet opwegen tegen de eerste indruk in een gesprek en bijvoorbeeld een lunch met de directeur. De essentie van het boek staat op de laatste bladzijden, Daar zegt Verveen: 'De strekking van het boek is dat er grote vraagtekens worden gezet bij het waarheidsgehalte van alle managementtheorieën die dagelijks op ons af worden gevuurd, en dat tot op de dag van vandaag geen enkele theorie bewezen is. Mijn stelling is ook dat management slecht is voor uw organisatie omdat er tijd, geld en energie wordt besteed aan zaken die er niet toe doen, of zelfs schadelijk zijn voor uw organisatie. Dit gaat ten koste van zaken die er wél toe doen.' Als je aan het boek begint, bestaat de neiging om het in een keer helemaal uit te lezen. Het boek spreekt mij zeer aan en ik ben ervan overtuigd anderen ook. Ik onderschrijf dan ook, hoewel ik zelf ook een MBA heb mogen volgen, de uitdaging die in dit boek verwoord staat, namelijk: 'Laat de manier waarop u organiseert niet langer ontleend worden aan zogenaamde algemene organisatiewetten, maar neem het heft weer in eigen handen, en stem het af waarop het in uw organisatie in essentie om draait.' Kwestie van 'demanageren' dus, durven loslaten en 'weer' vertrouwen op eigen kunnen.

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden