Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Join the Jam! - 'Geweldige kans'

Weinig onderwerpen die er in bedrijven en organisaties zo om smeken om niet alleen over geïnspireerd te raken door een deskundige spreker, maar waarover vooral ook met elkaar doorgepraat moet worden, als diversiteit en inclusie. Storytelling en storylistening dus.

Henk Jan Kamsteeg | 16 november 2021 | 2-3 minuten leestijd

Daarom maakten Jitske Kramer en Jacquelien Willemse het erg mooie spel Join the jam! Een heus bordspel dat in boardrooms en tijdens teamsessies ‘gespeeld’ kan worden. Waarbij spelen in dit geval gelijk staat aan stevig met elkaar in gesprek gaan.

Jamcirkel

Het Jam Cultures Spel is gebaseerd op de Jamcirkel, die Kramer introduceerde in haar boek Jam Cultures. Kort gezegd komt dit model erop neer dat wij in het dagelijks leven allemaal vier fases doorlopen:

Fase 1: Leef het leven: Wees jezelf met je prettige en onprettige eigenschappen. Stel je open voor anderen en vind wat je vindt.

Fase 2: Openstellen: Waar sta jij in de verschillen die in beeld komen. Kom je eigen overtuigingen en aannames onder ogen.

Fase 3: Exploreren: Onderzoek de verschillen, overeenkomsten en alle invalshoeken met open hart en open ogen.

Fase 4: Creëren: Tijd voor het maken van afspraken over hoe je met elkaar echt verder gaat.

In een korte video, die te vinden is via een QR-code in het boekje met spelregels, legt Kramer de Jamcirkel helder uit. En anders gewoon haar boek aanschaffen…

Glashelder

Doel van het Jam Cultures Spel is niet alleen het gesprek met elkaar over diversiteit en inclusie aan te gaan, maar ook afspraken te maken over hoe met elkaar om te gaan. Daar waar ik nog wat worstel met de spelregels van het spel (maar dat heb ik ook bij een simpel potje kaarten), zijn de vragen en stellingen die spelers voorgeschoteld krijgen glashelder. Denk alleen al eens serieus na over vragen als:

‘Welke mening heb jij binnen jullie organisatie nog nooit durven uiten?’

‘Hoe daag jij jezelf uit om nieuwe geluiden te ontdekken?’

‘Welke oordelen zijn belangrijk om te laten varen, om open te staan voor nieuwe mensen en andere meningen?’

Stuk voor stuk vragen waarvan de antwoorden helderheid kunnen verschaffen over eigen bias en over de cultuur binnen jouw bedrijf of organisatie.

Stappen in kwetsbaarheid

Gaan besturen van topbedrijven uit zichzelf met dit bordspel aan de slag? Liefst natuurlijk wel. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ik het – helaas – niet snel zie gebeuren (al kan dit natuurlijk ook een vooroordeel van mijzelf zijn…). Wel zie ik in het Jam Cultures Spel als een geweldige kans voor de vele trainers en consultants op het gebied van diversiteit en inclusie die Nederland rijk is, om de dames en heren uit de boardrooms op een spelende wijze aan het denken te zetten. Want diversiteit en inclusie vraagt niet alleen om mooie, inspirerende lezingen, maar ook om inclusief leiderschap. Hetgeen betekent dat leiders stappen moeten durven zetten. Ook in kwetsbaarheid. Want ja, dat vraagt het spelen van dit spel en het beantwoorden van de vragen die aan bod komen, absoluut.

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden