Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Coachingskalender 2022 - ‘Dagelijkse inspiratie’

In mijn ‘Purpuz Planner 2022’ heb ik opgeschreven dat ik dagelijks bewust vijftien minuten tijd wil reserveren om mij te laten inspireren. Dit kan zijn door een les te volgen op Masterclass.com, een TedTalk te beluisteren of bijvoorbeeld een Bijbelgedeelte te lezen. Met de Coachingskalender 2022 heb ik er nog een alternatief bij. 

Henk Jan Kamsteeg | 6 januari 2022 | 3-5 minuten leestijd

De Coachingskalender 2022 biedt elke dag een korte spreuk op het gebied van persoonlijk leiderschap, met aanvullend een uitwerking van enkele alinea’s. Naast de papieren versie is er ook een app beschikbaar waarop je kunt instellen per notificatie dezelfde inhoud op je mobiel binnen te krijgen. Een groot voordeel.

Goede moed

De jaarwisseling is voor velen van ons hét moment om ons voor te nemen het nieuwe jaar alles anders te doen. Beter. Gezonder. Meer. Of juist minder. Dat 80 procent van alle goede voornemens een vroege dood sterft, weerhoudt ons er niet van toch ieder jaar weer een nieuwe poging te wagen. Met goede moed trekken we onze sportschoenen aan, laten we de sigaretten liggen en laten de fles wijn doordeweeks dicht. Voor zo lang het duurt dan…

Genoeg gezegd en geschreven over hoe we goede voornemens voor langere tijd kunnen omzetten in daden. Kleine stapjes zetten (dus niet volgende week de marathon willen lopen), succesjes vieren, een buddy vragen met je mee te doen. Het zijn de bekende tips die de kans op succes vergroten. En toch…

Reflecteren

Kenmerk van wat Jim Collins in zijn boek Good to Great ‘Niveau 5-leiders’ noemt, is dat zij altijd willen blijven groeien. En dus niet alleen de eerste weken van een nieuw jaar. En omdat we niet allemaal dagelijks de tijd (willen of kunnen) nemen er een goed boek bij te pakken, kan een coachingskalender een mooie inspiratiebron zijn. Waarbij de kunst is de spreuken niet alleen vluchtig te lezen, maar te gebruiken om te reflecteren op eigen doen en laten. Laten we als voorbeeld een aantal willekeurige dagen uit de Coachingskalender 2022 erbij pakken.

1 Januari

‘Een perfecte fantasie verwezenlijk je met veel mislukte pogingen’

Mooi gezegd: maar hoe vertaalt zich dit naar hoe jij als leidinggevende reageert op gemaakte fouten van je medewerkers? Of naar hoe jij zelf openstaat voor het aangaan van nieuwe uitdagingen? Durf je fouten te maken en het risico te lopen op je plaat te gaan? Of kies je liever voor de (te) veilige weg? Een van de kreten die ik mijzelf heb eigengemaakt, is dat ik niet overal een expert in ben, maar wel van experimenteren houd. En dus wil ik blijven fantaseren over het voortdurend verbeteren van mijn diensten als trainer en spreker en over nieuwe producten in mijn rol als storyteller van IJM. Ook wanneer lang niet alle pogingen direct zullen slagen.

15 juli

‘Nee is ook een antwoord’

Een simpele uitspraak, maar wat nu wanneer we het ons eens eigen zouden maken? Het zou – zo vermoed ik – heel wat burn outs kunnen voorkomen. Om ‘nee’ te kunnen zeggen, is het belangrijk voor jezelf vast te stellen waar je ‘ja’ tegen wilt zeggen. Om weer een voorbeeld aan te halen dat ik in mijn eigen agenda heb genoteerd: in 2022 wil ik het manuscript afronden van een eerste roman. En, zoals ik heb geleerd, belangrijkste voorwaarde voor het schrijven van een boek, is om op te komen dagen. Dus: ik moet bewust tijd inplannen om achter mijn laptop te kruipen. Of ik nu inspiratie heb of niet. En ‘ja’ zeggen, tegen deze uitdaging, betekent dat ik ‘nee’ zal moeten zeggen tegen sommige vormen van ontspanning, zoals de zoveelste Netflixserie, en ‘nee’ zeggen op vragen van anderen om dit of dat voor hen te doen.

13 december

‘Mensen die mij niet liggen, geef ik een stoel’

Mooie vondst. En tegelijk een lastige uitdaging. Want hoe graag ga ik mensen met wie ik totaal geen klik heb niet uit de weg? Liever omgeef ik mij met mensen met wie ik automatisch een connectie voel, met wie ik gelijkenissen vertoon, die mijn mening over bepaalde zaken delen. Vraag is of het mij helpt te blijven groeien, of dat het slechts een warme bevestiging is van wie ik ben en hoe ik denk. Om mezelf en mijn ideeën te blijven uitdagen, zal ik er dus bewust voor moeten kiezen tijd te nemen oprecht te luisteren naar hen die mij van nature minder liggen of met wie ik totaal van mening verschil. Een uitdaging op zich!

Kortom: Dankzij de Coachingskalender 2022 komt het wel goed met die vijftien minuten inspiratie die ik dagelijks voor mijzelf wil reserveren.

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden