Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De talentenfluisteraar - Aanrader

'De talentenfluisteraar' van Luk Dewulf is een dun boekje met een dikke impact!Het is een sterk werk met een goede onderbouwing. Het boek helpt je om je talenten scherp te krijgen en ze in te zetten op de door jou gewenste manier.

Annemiek Sierhuis | 27 januari 2022 | 2-3 minuten leestijd

Luk Dewulf schrijft vol overtuiging over zijn model met 39 talenten. Ik lees De talentenfluisteraar daardoor met plezier. Daarnaast komt dat door de eenvoud en de herkenning. Het boek is niet van groot formaat, en heeft slechts ruim 100 pagina's, maar voor Luk Dewulf is dat ruim voldoende om zijn kennis over te dragen aan de lezer. En zonder twijfel overtuigt Dewulf dat iedereen talenten heeft, ook als je er niet beroemd mee bent geworden.

39 talenten

Het is belangrijk om te realiseren dat Dewulf het niet heeft over de grootste talenten voor voetballen, zingen, uitvinden of acteren. Hij heeft dit hele boek gewijd aan de talenten die iedereen heeft. Misschien kan ik het beter de persoonseigenschappen noemen, die je bij je geboorte al mee hebt gekregen en die dus je hele leven bij je blijven. Dewulf heeft bedacht dat het 39 specifieke talenten zijn en die heeft hij per talent beschreven in dit boek. Dit zijn losse kaders in het boek. Op een pagina werkt hij twee talenten uit aan de hand van 3 elementen: situatie (herken je dit?), omschrijving van dat talent, valkuil met dit talent (wat als je doorslaat?).

Voorbeelden van talenten zijn bezige bij, bruggenbouwer, creatieve maker en de ideeënfontein.

4 lagen

De schrijver benoemt daarnaast vier lagen van talent:

1. De activiteit kost je geen moeite en geeft je voldoening.

2. De tijd vliegt voorbij terwijl je het beoefent.

3. De activiteit laadt je batterij op.

4. Je kunt je authentieke ik zijn.

Dewulf geeft verder uitleg over diverse situaties waarin je talenten een rol spelen, en veel voorbeelden van mensen in de praktijk. Wat die voorbeelden mij vooral duidelijk maken, is dat talenten heel persoonlijk zijn. Dat geldt ook voor de mate waarin een talent op de voorgrond treedt in je leven. Zo kunnen vele mensen het talent 'woordkunstenaar' hebben, maar zit er een wereld van verschil tussen de buurvrouw die een dagboek bijhoudt, je nichtje die een populaire blog schrijft en Harry Mulisch!

Daar zit overigens nooit een waardeoordeel aan van Dewulf.

Aanrader

Het boek geeft verrassende inzichten. Bij sommige mensen ontstaat bijvoorbeeld een disbalans als zij van hun hobby hun werk maken, omdat ze hun vrije tijd dan niet meer goed kunnen invullen.

Als ik een kanttekening moet maken, dan is dat diep nadenken (want het is gewoon een goed boek), en zou ik zeggen dat de tekeningen voor mij niets toevoegen aan de tekst. Kortom een 100% aanrader!

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden