Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De talentenfluisteraar - ‘Boek dat je er steeds weer even bij pakt’

De talentenfluisteraar van Luk Dewulf is een heerlijk laagdrempelig boek. Perfect wanneer je zelf aan de slag wilt met het in kaart brengen van jouw talenten en hoe deze in te zetten.  

Saskia Rasker-Boerema | 2 februari 2022 | 3-4 minuten leestijd

De talentenfluisteraar van Luk Dewulf is leuk vormgegeven met afbeeldingen en verschillende lettertypes. Dit maakt het speels. Het ligt lekker in de hand en leest gemakkelijk weg. Ik was er dan ook zo doorheen. Maar toen was ik nog niet klaar. Ik heb namelijk op een later moment alle 39 talentprofielen er nog een keer bij gepakt, doorgelezen en in kaart gebracht welke talenten ik heb. Het is een boek dat je er steeds weer even bij pakt.

Wereld van talenten

De vijf hoofdstukken van het boek nemen je mee in de wereld van talenten. Die dingen doen waar je energie van krijgt, waar je batterij van oplaadt, die vanzelf lijken te gaan. Naast theoretische onderbouwing worden er 39 talenten uitgewerkt. Per talent beschrijft Dewulf een situatie waar je je wel of niet in herkent. Herken je je erin? Dan kun je als je verder lees meer lezen over het bijbehorende talent én wat te doen wanneer dit talent doorslaat. Op zo’n manier geschreven dat je je er gemakkelijk in herkent en gelijk praktisch mee aan de slag kunt.

Focus

In het boek gaan ze ervan uit dat iedereen ongeveer 15 van de 39 talenten heeft. Daar word je toch blij van? Dit betekent trouwens niet dat je op dit moment iets doet (of moet doen) met deze talenten. Maar wel dat dat de dingen zijn waar je goed in bent. Je bewust worden van jouw talenten kan je ondersteunen bij het verkrijgen van focus; in te zetten op dat waar jouw talent ligt, waar jij blij van wordt en hier een balans in vinden. Balans tussen dat waar jij energie van krijgt en wat jou energie kost. Doe je dat, dan zul je merken dat jouw weerbaarheid en veerkracht toenemen.

Talent in actie

Ga je jouw talent ook bewust inzetten dan noemen ze het talent in actie. Talent in actie = Talent + Gedrag + Context. Je hebt dan een omgeving of context gevonden die past bij wat jou drijft (bijvoorbeeld een fijne werkplek) & je hebt gedrag en vaardigheden ontwikkeld die jouw talent laat bloeien. Hierdoor kom je in een positieve flow. En deze positieve flow werkt door in je hele leven. Omgekeerd werkt het net zo. Doe je werk dat niet (genoeg) aansluit bij jouw talenten? Dan kom je in een negatieve spiraal.

Praktische tips

In het boek staan een hoop praktische tips en voorbeelden. De voorbeelden zorgen ervoor dat je jezelf herkent én de praktische toepassing van de theorie heel helder is. De tips ondersteunen niet alleen bij het inzetten van je eigen talenten maar ook bij het (h)erkennen van de talenten van de mensen om je heen (je partner, vrienden, kinderen of collega’s). En hoe deze te bekrachtigen. Vul het aan met de vraag aan mensen in jouw netwerk; welke talenten heb ik? Dit ondersteunt bij het (h)erkennen van jouw talent en draagt bij aan de positieve flow.

Talentprofiel

Tip: Op de website mytalentbuilder.nl kun je, tegen betaling, een toegangscode kopen voor een online talentprofiel aan de hand van de 39 uitgewerkte talenten uit het boek. Aangevuld met een 360 graden feedback. Vooral handig wanneer je het boek zakelijk in wilt zetten in bijvoorbeeld een eigen praktijk. Maar je kunt ook prima zelf aan de slag aan de hand van de uitgewerkte profielen in het boek en de vraag aan mensen in jouw omgeving naar jouw ‘talenten’.

Over Saskia Rasker-Boerema

Saskia Rasker is orthopedagoog/GZ-psycholoog en ervaringsdeskundie op het gebied van burn-out en moederschap. Zij blogt over deze onderwerpen op www.leefhetvoor.nl en is momenteel haar eigen bedrijf, Praktijk Leef het voor, aan het opstarten. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden