Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Niet weer een onderzoek - ‘Je geld waard’

Als (wetenschappelijk) onderzoeker vind ik het natuurlijk niet leuk om een boek met een titel als 'Niet weer een onderzoek' onder ogen te krijgen. Maar de subtitel 'Onderzoek met impact in het publieke domein' maakte voor mij veel goed: iedere onderzoeker wil immers impact genereren met haar onderzoek. En dat geldt dus ook voor mij.

Christel Deckers | 4 maart 2022 | 1-2 minuten leestijd

Hoe voorkom je dat jouw onderzoek in een la belandt? is de centrale vraag in Niet weer een onderzoek van Magdeleen Sturm en Yoram Poot. Het boek biedt een mooi kijkje achter de schermen, vanaf de opdracht tot en met de uitvoering en van eindrapport tot shredder.

Lessons learned

Elk hoofdstuk start met een spreuk ‘ter overdenking’ zoals bijvoorbeeld bij hoofdstuk 1 een spreuk van Loesje is opgenomen: ‘Uit onderzoek is gebleken dat onderzoeken veel leuker is dan antwoorden vinden’.
Per hoofdstuk worden ter afsluiting de kernboodschappen nog eens kernachtig en overzichtelijk op een rijtje gezet; inclusief ‘lessons learned’. En bijna elk hoofdstuk sluit af met een interview over de bijbehorende casuïstiek; zoals een interview met Leon Adegeest, een gepromoveerd ingenieur uit Dalfsen over aanvliegroutes van het nog te openen Lelystad Airport. Onderzoek kan helpen bij het maken van keuzes, maar het wordt ook vaak gebruikt om reeds gemaakte keuzes te legitimeren. En de opdracht wordt soms gegeven om het maken van (vaak lastige) keuzes nog even uit te stellen...

Invloed

Sturm en Poot delen ook een aantal factoren die invloed hebben op het (kunnen) uitvoeren van een kwalitatief goed onderzoek. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een opdrachtgever die zich wel erg veel met de uitvoering bemoeit? En die je voorziet van een lijst met namen van medewerkers die je per se moet spreken en die eigenlijk de conclusies al weet voor je gestart bent met je onderzoek?

Achterin het boek vinden we een handige checklist die helpt om de meeste impact uit je onderzoek te halen. Niet weer een onderzoek van Magdeleen Sturm en Yoram Poot is je geld dubbel en dwars waard.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden