Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Coachen vanuit de positieve psychologie - ‘Tools en inzichten’

‘Coachen vanuit de positieve psychologie’ van Manon Bongers is een boek dat is ontstaan uit de jaaropleiding Transactionele Analyse die het opleidingsinstituut van Bongers geeft. De tools en inzichten uit het boek dragen bij aan duurzame gedragsverandering.

José Otte | 15 april 2022 | 1-2 minuten leestijd

Coachen vanuit de positieve psychologie leest als een leerboek, waarbij niet zozeer oefeningen (die staan er trouwens wel in), maar vooral de voorbeelden de materie moeten laten leven. De voorbeelden komen uit de eigen praktijk van Bongers.

Theorieën

In acht hoofdstukken geeft Bongers aandacht aan de verschillende theorieën en modellen die ze gebruikt in haar opleidingsinstituut, en in haar werk als coach. De aangereikte stof is bedoeld voor coaches en mensen die in organisaties bezig zijn met de ontwikkeling van medewerkers.

In het eerste hoofdstuk komen zaken als ‘wat is coaching’, en psychologische theorieën aan de orde. In dit hoofdstuk zijn die theorieën vooral ‘hoog over’ beschreven, later komen ze in detail terug. Bongers gaat uit van de theorie Egotoestanden, waarbij een consistent patroon van denken, voelen en ervaren hoort dat past bij een gedragspatroon. Het gaat hier om de egotoestanden: ouder, volwassene en kind. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk wordt het concept duidelijk gemaakt.

Positieve psychologie

De positieve psychologie vormt de basis van waaruit Bongers werkt, en dat betekent dus dat er gekeken wordt naar wat er wel werkt, en naar dat waar je meer van wilt. Hier wordt in het boek verder niet heel veel aandacht aan gegeven, wat de titel van het boek wat verrassend maakt.

In hoofdstuk 7 komen de persoonlijkheidstypen en motivatievoorkeuren aan de orde. Die zin lastig te leren vanuit een boek, maar in een training zal dat heel anders zijn, dan gaat het leven. Nu is het een opsomming die vooral voor een leerboek passend is.

Coachen vanuit de positieve psychologie ziet er verzorgd uit en vormt een mooie handreiking voor mensen die de TA-jaaropleiding volgen. Het kan wellicht ook een uitnodiging zijn voor mensen die zo een opleiding ambiëren.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden