Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Krachtige zelfcompassie - Handvatten en oefeningen

Wanneer houd je je mond en wanneer vind je een onderwerp belangrijk genoeg om je mond open te doen, met als mogelijk risico dat collega’s je niet (meer) aardig vinden? Hoeveel is ‘de lieve vrede’ je waard? En hoe ver ga je erin? Wat mag het kosten? 

Christel Deckers | 26 april 2022 | 2-3 minuten leestijd

In het vliegtuig wordt altijd gezegd dat je eerst je zuurstofmasker bij jezelf op moet zetten en daarna pas bij je kind. Geldt dat ook voor zelfcompassie? En wat is het eigenlijk?Word je ermee geboren of is het aan te leren? Wanneer heb je er te veel of te weinig van? Wat gebeurt er dan (of niet?); waar krijg je last te veel van? Is het te verhelpen?

Mannelijke dominantie

Krachtige zelfcompassie van Kristin Neff geeft antwoord op deze, en andere vragen. Neff is expert op het gebied van zelfliefde. Zij schreef haar boek ‘om onder de mannelijke dominantie uit te komen en een plek te willen innemen aan de tafels van de macht. Zo kunnen we invloed uitoefenen op de problemen waarmee onze wereld zich geconfronteerd ziet.’

Het boek bestaat uit drie delen, waarin ze helder uiteenzet waarom vrouwen krachtige zelfcompassie nodig hebben; wat de werktuigen van zelfcompassie zijn en hoe krachtige zelfcompassie in deze wereld kan helpen om de grote wereldproblemen aan te pakken.

Wat is zelfcompassie?

Kirstin definieert zelfcompassie als: ‘gericht op het verlichten van leed; het is de impuls om te helpen, een actieve vorm van bezorgdheid, het tastbare instinct om te zorgen voor iemand die het moeilijk heeft. Hoewel de meeste mensen compassie voelen voor anderen is het moeilijker om dit instinct naar binnen te richten; zelfcompassie te tonen.’

Compassie is dus gericht op het helpen van anderen en zelfcompassie is gericht op het helpen van jezelf. Met behulp van dit boek krijg je meer inzicht in je behoeftes en kun je de beste versie van jezelf worden, zo belooft het boek.

Centraal in het boek staan de drie elementen van zelfcompassie: vriendelijkheid, gedeelde menselijkheid en mindfulness. Deze drie elementen spelen een belangrijke rol in het herkennen, erkennen en tenslotte het kunnen voorzien in onze eigen behoeftes. Wat heb ik nodig en hoe kan ik zelf, of met behulp van anderen hierin voorzien? En hoe kan ik voor anderen zorgen zonder mezelf kwijt te raken?

Bewust

Het boek geeft meer inzicht in je eigen behoeftes doordat je je bewust wordt van je eigen kracht en zwakte. De opdrachten die Neff ons hierover meegeeft zijn een mooi handvat hierbij. Ik noem als voorbeeld de oefening waarbij je gevraagd wordt te denken aan een situatie die je graag wil veranderen. Probeer dan een alternatieve realiteit voor te stellen die beter voor jezelf is. Voel dan welke gevoelens het bij je oproept wanneer je aan deze verandering denkt. Probeer na te gaan welke emotie je waar in je lichaam voelt en wees jezelf ervan bewust. Zoek vervolgens een comfortabele houding en bemoedig jezelf om deze verandering ook daadwerkelijk te kunnen realiseren. En houd dat vol totdat je de gewenste verandering gerealiseerd hebt.

Als je je meer bewust bent van je eigen behoeftes sta je steviger in de wereld, zowel in je privé- als werkzame leven. Dat helpt bij het duidelijk stellen van je grenzen en dat maakt dat we ook beter voor anderen kunnen zorgen zonder onszelf te verliezen.

Een mooi cadeau voor Moederdag om te geven; te krijgen en om ook voor jezelf te vragen!

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden