Mira Huypens heeft als lector human resources, en als eigenaar van een trainingsbureau gespecialiseerd in loopbaanvragen en werk- en leefvoldoening voldoende bagage om die vragen te beantwoorden. In haar boek Get a grip beschrijft ze 4 stappen die vanuit context toewerken naar actiepunten. De punten helpen de lezer om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst.
Tempo
Het tempo waarmee de wereld om ons heen verandert is nauwelijks bij te benen. We zijn nog maar net in staat om alle ontwikkelingen te volgen. Ze in het juiste perspectief plaatsen en te duiden wat ze voor ons betekenen, is voor velen een brug te ver. Door de onzekerheid die dat met zich meebrengt, raken veel mensen ontregeld. De vaste structuren en routines die houvast gaven staan op losse schroeven. En we zijn onszelf niet bewust van het effect. Via het VUCA model verklaart Huypens in haar inleiding waarom steeds meer mensen vastlopen, om vervolgens in 4 stappen steeds dieper naar de inhoud toe te gaan.
Veerkracht
Stap 1 (grip op je veerkracht) duidt de noodzaak van de veerkracht die nodig is om te herstellen van de impact die de wereld op ons heeft. De exponentiele snelheid waarmee de mensheid ontwikkelt, is daarbij een verklarende factor. Een tweede factor is de werking van ons brein, en in het bijzonder de nervus vagus. Een fijngevoelig deel van ons zenuwstelsel dat op basis van stress en onveiligheid ons lichaam in een staat van alertheid brengt. Die staat heeft een enorme impact op ons functioneren. Daarmee verklaart Huypens de noodzaak van veerkracht, bijvoorbeeld door zorg te dragen voor een goed herstel van ons lichaam.
Grip
In stap 2 (grip op je leven) wordt de waarde van zingeving en zinvol werken toegelicht. Voldoening of werkgeluk zijn zaken die meer en meer een rol spelen in hoe we ons werkende leven invullen. Vaak eerst onbewust en vanuit een mismatch, om daarna via de weg van persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing te ontdekken wat onze talenten en drijfveren zijn.
Het logische vervolg is dan ook om in stap 3 (grip op je werk) te ontdekken in welke werkomgeving die talenten en drijfveren het beste tot hun recht komen. Een zoektocht die voorwaarden in kaart brengt aan zowel de kant van de werkgever als de werknemer. Enerzijds is er de psychologische vrijheid en betrokkenheid van een werkgever die hierin een belangrijke rol speelt, anderzijds hebben ook de eigen verantwoording en invulling door de werknemer hier een groot aandeel in. Huypens pleit er dan ook voor dat van beide kanten wordt geïnvesteerd in deze zoektocht. Met name de factor tijd om te proberen en uit te vinden, en wellicht nieuwe vaardigheden aan te leren, zijn van invloed op de zoektocht.
In de vierde stap (grip op de toekomst) wordt de lezer meegenomen langs een uitgebreide checklist met 15 toekomstskills. Eén voor één worden de benodigde vaardigheden voor een stevige grip uitgevraagd, zodat voor de lezer helder is waar hij/zij klaar is voor de toekomst, of nog werk te doen heeft.
Balans
Get a grip biedt een mooie balans tussen wetenschappelijke uitleg en de praktische voorbeelden en toepassing. Mira Huypens is iemand met de voeten in de klei, die weet hoe het in de wereld werkt. Haar boek is daarmee een degelijke houvast voor iedereen die werk van zijn toekomst wil maken en niet langer een speelbal wil zijn van de wereld om zich heen, en zijn of haar eigen automatische respons daarop.
Over Roy van den Anker
Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.