Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Samen intelligent bewegen - ‘Een extra dimensie voor teams en groei’

De titel van het boek ‘Samen intelligent bewegen’ triggerde mij meteen. Samen bewegen kan ik me goed voorstellen, maar intelligent bewegen? Intelligent associeer ik met nadenken. Bewegen met je lichaam, juist om uit je hoofd te komen. 

Anton Scheffers | 14 november 2022 | 4-6 minuten leestijd

Bij het lezen van Samen intelligent bewegen kom ik al snel tot de ontdekking dat Fabio D’Agata iets heel anders bedoelt: ‘bewegen’ op een intelligente manier inzetten, zodat het bijdraagt aan je persoonlijke groei of aan de groei van je team of organisatie. Daarmee is het een onconventioneel managementboek.

Obstakels in gedrag

Fabio D’Agata beschrijft een methode om mensen te begeleiden bij het verminderen of wegnemen van die obstakels in hun gedrag, die hen belemmeren om hun verlangens te realiseren. Dan kan het bijvoorbeeld gaan over je eigen grenzen leren bewaken als je daar altijd overheen gaat, of hoe je je met anderen kunt verbinden als je je van binnen eenzaam voelt. Fabio legt zijn aanpak uit aan de hand van drie praktijkervaringen, waaronder een van hemzelf. Hij beschrijft deze casussen in drie stappen.

1. Welk verlangen heeft die persoon en hoe werkt het eigen gedrag belemmerend, of welke vaardigheden ontbreken om dit verlangen te realiseren?

2. Vervolgens beschrijft hij in elke casus hoe het inzetten van Samen intelligent bewegen bijdraagt aan persoonlijke groei, door nieuwe vaardigheden te leren, een andere houding aan te nemen of je gevoelens meer te laten spreken. Zo gaat Steven met anderen bootcampen, Fabio gaat op een andere manier voetballen en Maud gaat boksen met een individuele begeleider.

3. Wat hebben Steven, Fabio en Maud bereikt of welke voortgang hebben zij geboekt?

Mentale vaardigheden

Bij sporten denken we al snel aan fysieke vaardigheden, kracht, uithoudingsvermogen of lenigheid. Bij intelligent bewegen gaat het ook om mentale vaardigheden (zoals geheugen, aandacht of zelfsturend vermogen) en emotionele vaardigheden (zoals voelen, grenzen bewaken en verbinden met anderen). Fabio focust dus op drie niveaus: denken, voelen en handelen. Alles wat we in onze jeugd hebben meegemaakt aan plezierige en traumatische ervaringen wordt in ons lichaam op deze drie niveaus opgeslagen. Zo werkt hij het herkenbare voorbeeld uit van kinderen die tijdens de gymles, bij het indelen van groepjes, altijd als laatste gekozen werden. Fabio haalt Anja Machielse aan die zegt: ‘Als je als kind het gevoel hebt dat je niet bij de groep hoort, dan voelt dat als uitsluiting, een ontkenning van de identiteit.’ Hij ziet dat kinderen die zich buitengesloten hebben gevoeld een grotere kans hebben dat ze levenslang moeite hebben om met anderen te bewegen, vooral in teamverband. Het gevolg kan zijn dat ze later in werksituaties ook moeite hebben om in teamverband te werken, door het in het lichaam ingesleten gevoel dat je niet de moeite waard bent. Door samen intelligent te bewegen kan iemand andere ervaringen opdoen die in de plaats komen van de vroegere ervaringen. Fabio: ‘Het lichaam ontsnapt uit die emotionele gevangenis door zich te bewegen.’ Een begin van persoonlijke groei.

Workshops en trainingen

Zelf herken ik de boodschap van Fabio. In het verleden heb ik een keer een boksworkshop gedaan en in tien minuten werd mij helder hoe ik te veel in de aanval ga (vaak te gedreven ben) en te weinig mijn verdediging verzorg (mijn eigen grenzen bewaak). Door te leren steviger in mijn basis te staan, kan ik beide doen. Ik denk hier nog vaak aan terug. In mijn teamtrainingen gebruikte ik vaak een bewegingsspel, waarin tegelijk evenveel balletjes als aantal deelnemers werden rondgegooid en geen balletje op de grond mocht vallen. Vaak werd in een paar minuten zichtbaar hoe een team zichzelf saboteerde of hoe een team haar negatieve energie omboog naar een positieve instelling. Daarom is het jammer dat de drie casussen over individuele personen gaan en dat Fabio niet een team uit zijn eigen praktijk als voorbeeld heeft genomen.

Doelgroep

Op de achterflap van het boek staat: ‘Een lichaamsgerichte oplossing voor stress, burn-out en depressiviteit.’ Ik vind dat de doelgroep van dit boek groter is. Ook bij minder zware diagnoses kan dit boek je helpen een volgende stap in je groei te zetten. Anderzijds denk ik dat bij bovengenoemde diagnoses, waarin mensen zichzelf echt tegenkomen, begeleiding door een coach of bewegingstherapeut onmisbaar is.

Pleidooi

Fabio citeert uit verschillende onderzoeken over de relatie tussen fysieke inspanning en ons denken, voelen en handelen. Zo voelen en ervaren mensen die veel bewegen, meer dan mensen die de hele dag op hun stoel zitten. Het boek houdt geen expliciet pleidooi om meer te bewegen, maar ademt dat wel uit. In het boek worden dan ook veel richtingwijzers gegeven om verlangens te vertalen naar een eigen ontwikkeldriehoek en een daarbij aansluitende sport te kiezen die je kan helpen in je persoonlijke groei. Ik vond het lastig om dat voor mezelf te doen, dus ook daarvoor geldt: samen doen. Dan kan een ander reflecteren op wat jij aandraagt en met vragen meer bij je kern komen.

Fabio schrijft vlot zonder moeilijke vaktermen. De enthousiaste stijl bevorderde mijn motivatie om weer meer samen te gaan bewegen. Hij heeft verschillende experts geïnterviewd, zoals Marco van Basten en Dirk de Wachter. Zij vertellen over hun ervaringen en hoe samen bewegen hen geholpen heeft. Fabio voegt met Samen intelligent bewegen een extra dimensie toe aan de vele groei- en teamboeken die al geschreven zijn.

Over Anton Scheffers

Anton Scheffers is bedrijfskundige, auteur en verhalenverteller. Hij werkte 15 jaar als senior-adviseur en trainer bij GITP Management Opleidingen. De laatste 14 jaar werkte hij vanuit Essense Training en Advies  als zelfstandig leiderschapscoach en teamcoach. Hij heeft tientallen jaren ervaring in het begeleiden van teams, in het bijzonder in heftige conflictsituaties. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden