Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wat zou Simone de Beauvoir doen? - ‘Een prettige introductie’

Voor me ligt ‘Wat zou Simone de Beauvoir doen? Gids voor een authentiek leven’ van de aan de Columbia University verbonden filosofe Skye Cleary. Dit was mijn eerste introductie in het werk van Simone de Beauvoir en maakt dat ik zeker verder zal duiken in het werk van deze Franse feministische filosofe. 

Sippy van Akker | 29 december 2022 | 3-5 minuten leestijd

Cleary is in haar uitleg van het werk van De Beauvoir voldoende toegankelijk, zonder de lezer al te zeer te onderschatten. Alleen voor deze prettige introductie is het boek al de moeite van het lezen waard. Hierbij wil ik wel helder stellen dat dit boek meer filosofie dan zelfhulp behelst, dus weet waar je aan begint.

Introductie

In Wat zou Simone de Beauvoir doen? geeft Cleary om te beginnen een introductie op hoofdlijnen in het werk van De Beauvoir en bespreekt ze onder andere zaken als authenticiteit, de menselijke conditie en existentialisme en het idee van De Beauvoir, dat socialisering in/door de maatschappij de vrouw tot vrouw maakt (en dat dit een authentiek leven als individu in de weg staat). Dit is een interessante introductie en neemt je aan de hand zonder dat het te simpel wordt gemaakt.

Toegankelijk

Vervolgens worden in het boek een aantal grote levensthema's besproken aan de hand van het werk van De Beauvoir. Alles (of veel?) dat ertoe doet in het leven komt aan de orde: vriendschap, romantische liefde, het huwelijk, moederschap, ouder worden en hoe kan het ook anders, de dood. Het voert te ver om al deze thema's hier nog verder uit te diepen, zonder aan genuanceerdheid in te boeten, dus dat zal ik nalaten, maar het is allemaal interessant leesvoer. Als je  je verder vast wilt bijten, zijn er ook nog verschillende bijlagen met kernbegrippen, een bibliografie en noten. Het is duidelijk dat Cleary haar filosofische huiswerk goed heeft gedaan en ondanks de hoeveelheid werken van De Beauvoir (en ook anderen) die ze aanhaalt, is de tekst nog steeds prettig en breed toegankelijk.

Intersectionaliteit

De positieve introductie van dit stukje wil overigens niet zeggen dat ik niet ook kritiek heb. Eén van de dingen die ik minder prettig vond aan het boek was dat Cleary doorlopend De Beauvoir tegen de meetlat van de huidige tijd legt. De Beauvoir is niet intersectioneel genoeg en houdt geen rekening met mensen van kleur in haar werk, niet met LHBTQ+-gemeenschap en zeker niet met alle intersectionele varianten die je blijkbaar als schrijver tegenwoordig doorlopend los moet benoemen, om inclusief te zijn en vooral niet gecanceld te worden. Bijkomende factor is dat als De Beauvoir wel alle mogelijke groepen mee had genomen in haar werk, ze ook gecanceld had kunnen worden. Volgens sommigen mag een witte welgestelde vrouw hier in het huidige tijdsgewricht niet over schrijven. Deze manier van mensen bekijken vanuit een huidig en zeer woke perspectief, is natuurlijk typisch iets van deze tijd. Ik vind het jammer dat Cleary dit doorlopend doet, omdat het steeds opnieuw afleidt van wat ik denk dat de essentie zou moeten zijn.

Daarnaast probeert Cleary ook het boek persoonlijk te maken door voorbeelden uit haar eigen leven aan te halen en te verweven in de tekst. Dit zijn stukken die ik al snel oversloeg, omdat ze domweg voor mij niet zoveel toevoegen.

Onduidelijk

Ten slotte is mijn laatste punt van kritiek dat dit in zekere zin een onduidelijk boek is. Zoals gezegd wordt de filosofie van De Beauvoir aan de hand van verschillende thema’s toegankelijk en prettig geïntroduceerd en komt ook de manier waarop De Beauvoir zelf in het leven stond aan de orde. Deze twee dingen vind ik logisch en van meerwaarde. In hoeverre leefde De Beauvoir zelf haar eigen filosofie is natuurlijk een interessante vraag om te beantwoorden (en dat komt ook aan de orde). Maar het boek lijkt ook een verkapt zelfhulpboek te zijn en soms ook een verkapt betoog. Dit maakt het boek ook vlees noch vis (noch vegan). Dit gebrek aan een duidelijke lijn en focus, maakte dat ik het boek met veel lol begon, maar ook langzaam mentaal afhaakte naarmate het boek vorderde.

Niet kinderachtig

Ondanks deze kritiek blijf ik wel bij mijn statement in de introductie. De toegankelijke, maar niet kinderachtige introductie in het werk van De Beauvoir, waarbij verschillende van haar werken worden aangehaald, maakt op zichzelf het boek al de moeite van het lezen waard. Ik was het al ooit van plan, maar heb inmiddels zelf De Beauvoir's ‘De Tweede Sekse’ besteld en een biografie over De Beauvoir. Dit boek heeft me hongerig gemaakt naar meer en dat vind ik leuk. Daar ben ik mevrouw Cleary zeer erkentelijk voor.

Over Sippy van Akker

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden