Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Communicator - ‘Erudiet en nuchter tegelijk’

Wat beweegt CEO’s en bestuurders aan de top van bedrijven en organisaties? En welke rol speelt communicatie daarbij? Bestuursadviseur Rob Huisman schreef er een omvangrijk boek over, ‘Communicator’. Bedoeld voor topfunctionarissen, de mensen die hen ondersteunen en adviseren en voor iedereen die wil weten hoe het eraan toe gaat bovenin de piramide.

Nico Jong | 9 februari 2023 | 1-2 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Het boek heeft de vorm van een grote baksteen en het omslag vermeldt alleen een kapitale C en het woord Communicator. Dat maakt nieuwsgierig. Het binnenwerk begint met twee citaten en een korte proloog, gevolgd door een inleidend hoofdstuk waarin de auteur beschrijft dat leiders iedere dag eigenlijk maar één ding doen: communiceren.

Strategisch instrument

Topfunctionarissen gebruiken communicatie als strategisch instrument om een doel te bereiken. Huisman vergelijkt communiceren met ademhalen: iedereen doet het, vrijwel niemand denkt erover na, dus zal het wel gemakkelijk zijn. Communicatie is relationeel en daardoor complex. Een gemakkelijke oplossing is er niet en daarom heeft Huisman bijna 700 pagina’s nodig om 72 inzichten te delen. De auteur geeft bewust weinig richting. Hij wil dat we vooral onze eigen ervaringen toetsen aan de inhoud van zijn boek. Daarom is er geen managementsamenvatting, wil hij de lezer niets voorschrijven, bevat het boek geen optimistische stappenplannen en zit de inhoudsopgave helemaal achterin het boek. Ieder hoofdstuk begint met enkele zinnen die de kern samenvatten. De inhoud is niet wetenschappelijk, maar gebaseerd op de uitgebreide werkervaring van Huisman als adviseur van topfunctionarissen.

Stroomversnelling

De omvang van het boek schrikt drukbezette mensen mogelijk af. Maar dat is misleidend. Huisman schrijft als voormalig journalist van het FD goed en boeiend. Hij neemt je vanaf het begin mee in een stroomversnelling aan voorbeelden en inzichten die scherp, helder, herkenbaar en vaak humoristisch zijn. De 72 inzichten lopen organisch in elkaar over en ieder hoofdstuk is kort en bondig. Het boek laat zich daardoor gemakkelijk wegleggen en weer oppakken. Het leest als een trein, is erudiet en nuchter tegelijk en staat barstensvol ervaringen. Huisman wilde schetsen wat een goede communicator in al zijn complexiteit is, hij wilde onderhoudend zijn, nieuwsgierigheid wekken en bevredigen en helpen bij het bedenken van oplossingen. Daar is hij uitstekend in geslaagd. Dat maakt Communicator tot een topprestatie en verplichte kost voor mensen die topfunctionarissen ondersteunen en adviseren. Kortom, een heerlijk boek.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden