Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een marketingplan van 1 pagina - ‘Lezen met pen en papier in de aanslag’

 Passie voor je vak is niet voldoende. Weet je ook potentiële klanten te bereiken en ervan te overtuigen dat ze bij jou moeten zijn voor je diensten en of producten? ‘Een marketingplan van 1 pagina’ van Allan Dib kan je hier ongetwijfeld bij helpen.

Henk Jan Kamsteeg | 24 februari 2023 | 3-4 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Het deed eerlijk gezegd even pijn. Ik was bezig met het herschrijven van mijn website en besloot na het lezen van enkele marketingboeken het aanbod aan trainingen en lezingen op mijn homepage drastisch te verlagen. Als (deeltijd) ondernemer moest ik volgens de experts een keuze van mijn aanbod maken. Vragen die ik mijzelf daarom stelde: wat is echt mijn passie en waarin wil ik mij onderscheiden? Ja, ik wilde investeren in effectief leiderschap, maar, zo besefte ik ook, dit was te breed. En daarom begon ik mijn aanbod af te pellen. En dus ging ik op zoek naar mijn zogenoemde purpose. Dit is het investeren in dienend leiderschap. Ik paste mijn website aan. Mijn doel: Wie wil groeien in dienend leiderschap, moet bij mij zijn. En ja, daarnaast help ik leidinggevenden graag verder in andere aspecten van leiderschap – zo lang het maar wel een afgeleide is van dienend leiderschap.

Juiste beslissing

Het deed dus even pijn, maar bij het lezen van Een marketingplan van 1 pagina weet ik dat ik de juiste beslissing nam. Niet alleen volg ik hierin mijn hart, ook is het qua marketing de beste beslissing. Of, zoals auteur Allan Dib het stelt: ‘Alles willen zijn voor iedereen leidt tot een grote marketingmislukking.’

Schrappen dus. In de schrijverswereld noemen ze de tegenzin om je bestaande teksten te wijzigen ook wel het ‘Pontius Pilatus-syndroom’. Dit is een verwijzing naar de Romeinse landvoogd die Jezus ter dood veroordeelde en na de nodige kritische reacties weigerde de tekst die hij boven het hoofd van Jezus aan het kruis hing te wijzigen: ‘Wat ik heb geschreven, heb ik geschreven.’ Omwille van de herkenbaarheid van mijn bureau wilde ik niet in deze valkuil trappen.

Verzamelaar

En zo zijn er meer stappen in een goed marketingplan die ik na het lezen van Een marketingplan van 1 pagina wil aanpassen. Laat ik beginnen te stellen dat wat Dib schrijft niet nieuw is. In zijn inleiding is Dib hierin ook eerlijk: ‘Ik wou dat ik kon zeggen dat alle ideeën in dit boek van mij zijn, dat ze uit mijn brein zijn ontsproten en dat ik een genie ben op het gebied van marketing. De waarheid is dat ik slechts een verzamelaar ben van elegante ideeën en inzichten.’ En deze inzichten deelt hij in zijn boek. Herkenbaar dus voor de veellezers en geweldig vernieuwend voor hen voor wie dit een van de eerste marketingboeken is die ze openslaan. Of iets hiertussen in. Mij bracht het in ieder geval weer tot het bewustzijn dat ik de marketing van mijn eigen bureau Proistamenos (wat volgens Dib qua marketing overigens een verschrikkelijke bedrijfsnaam is) weer eens goed onder de loep moet nemen. Hoe heerlijk is het immers mijn marketingstrategie op 1 pagina te kunnen samenvatten! Keep it Short and Simple, KISS. Ook qua marketing dus.

Platzak

‘Dit boek gaat schaamteloos over geld verdienen,’ schrijft Dib. Voor iemand die heilig in dienend leiderschap gelooft, klinkt dit in eerste instantie wel erg ik-gericht (zelfdienend leiderschap: als ik er maar beter van word!), maar Dib verklaart zich nader: ‘Ja, ik wil ook waarde leveren en de wereld verbeteren, maar daar komt helemaal niets van terecht als je platzak bent. Hoeveel mensen kun je dan nog helpen?’

De vraag stellen, is hem beantwoorden. Zaak dus aan de slag te gaan met een goed marketingplan voor je bedrijf. Om winst te maken. Dib biedt een canvas van 1 pagina aan (te downloaden via zijn website) waarin we allemaal ons marketingplan in negen stappen kunnen invullen. Deze stappen gaan van het vaststellen van je doelgroep, het bepalen van je kernboodschap tot hoe je vaste en enthousiaste kanten kunt inspireren jouw diensten aan anderen door te verwijzen. Alle negen gaat hij ze – met vele handige tips – in zijn boek Een marketingplan van 1 pagina bij langs. Pen en papier in de aanslag dus. Het schrijven van een goed marketingplan blijkt niet eens zo ingewikkeld te zijn!

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden