Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Digitalisering en IT voor commissarissen en toezichthouders - ‘Overzichtelijk én begrijpelijk’

Een wereld zonder IT is ondenkbaar. Tegelijkertijd is het onderwerp complex, divers en veelomvattend. Een onderwerp dat ook vaak ongrijpbaar lijkt. ‘Digitalisering en IT voor commissarissen en toezichthouders’ maakt duidelijk dat er bij commissarissen nog te weinig aandacht is voor dit onderwerp. Met verstrekkende gevolgen. Hoe kun je je verdiepen in dit onderwerp en de juiste vragen stellen? 

Frank van Kuijck | 17 maart 2023 | 2-3 minuten leestijd

In Digitalisering en IT voor commissarissen en toezichthouders presenteert Arnoud Klerkx dit veelkoppige onderwerp op een eenvoudige en overzichtelijke manier. Hij hanteert een ‘DIGI&IT cockpit’. Deze cockpit maakt langs een drietal lijnen heel duidelijk waar je als commissaris of toezichthouder aandacht aan moet besteden.

Deze lijnen zijn:

  1. Continuïteit
  2. Investeringen
  3. Strategie

Uitwerkingen

Deze begrippen werkt de auteur vervolgens uit. Bij het begrip Continuïteit gaat het bijvoorbeeld om IT kosten en dienstverlening. Wat zijn de kosten van de IT omgeving binnen het bedrijf en hoe wordt de IT dienstverlening door de business gepercipieerd? Daarnaast is er hier aandacht voor Risicomanagement. Welke risico’s maar vooral ook welke kansen brengt IT & data met zich mee? En welke maatregelen of acties moeten hierop ondernomen worden?

Als het gaat om Investeringen gaat het om vragen rond Businesswaarde en ‘Change the business’. Wat levert een IT project en strategie bijvoorbeeld op? Welke architectuur willen we hebben en welke grote IT investeringen – inclusief onderhoud zijn er te verwachten?

Bij het begrip Strategie gaat Klerkx in op IT trends en digitaliseringsvraagstukken. Hij besteedt specifieke aandacht aan de kansen en bedreigingen.

Tastbaar

Klerkx werkt de verschillende aandachtsgebieden uit de cockpit zeer overzichtelijk én begrijpelijk uit. Door middel van vragen die je als commissaris kan stellen en voorbeelden wordt een en ander direct tastbaar om het goede gesprek te voeren.

Bij de start van het lezen van het boekwerkje had ik scepsis. Hoe zou je dit onderwerp kunnen adresseren in 115 bladzijden. Dat was toch onmogelijk? Na het lezen? Zeer pakkend en heel overzichtelijk gepresenteerd. Alle relevante aandachtsgebieden zijn aan de orde gekomen. Klerkx maakt ook duidelijk dat (en hoe!) de aandacht voor IT&data moet toenemen. Op eenvoudige wijze zet Klerkx met vragen en uitwerkingen per aandachtsgebied aan het denken.

Cruciaal

Het mag duidelijk zijn dat aandacht voor IT&data cruciaal zijn voor het functioneren van organisaties en haar voortbestaan. In de publicatie komen hiervan ook een aantal treffende voorbeelden van aan de orde. Digitalisering en IT voor commissarissen en toezichthouders behandelt de relevante onderwerpen en ontwikkelingen op de digitale snelweg en geeft aan welke afslagen relevant zijn. Immers: niets doen is geen optie. En wordt het te complex? Schakel dan een expert in.

Het boekwerkje sluit af met een actieagenda. Die heeft de titel ‘morgenochtend’. Waarmee te starten en als eerste aandacht te geven. Een aanrader voor elke toezichthouder en commissaris om IT&data op de agenda voor de gehele RvC te hebben en te krijgen.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV. Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners. Hij heeft een achtergrond als Partner in de audit en adviespraktijk bij Deloitte en is docent Auditing aan de UVT Tilburg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden