Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

ESG-Gids - ‘Concrete stappen en voorbeelden’

Environment – Social – Governance,  of ESG, criteria zijn nog niet verplicht voor alle bedrijven. Maar het is maar de vraag of je er nog lang omheen kunt. ‘ESG-Gids’ van Karine Vandenberghe doet haar naam eer aan. Haar boek biedt concrete stappen en voorbeelden.

Frank van Kuijck | 8 november 2023 | 2-3 minuten leestijd

We kunnen de krant niet openslaan of we worden geconfronteerd met opinies rondom duurzaamheid. ESG (Environment – Social – Governance) criteria zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. De implementatie van ESG in de verantwoording en verslaglegging is nu nog voorbehouden aan een beperkte groep van ondernemingen. Maar kunt u er wel omheen? Ook al is de verantwoording rondom ESG criteria nog geen verplichting voor alle bedrijven? En hoe werkt het dan? Wat zijn de ESG criteria? Hoe geeft u de introductie en implementatie handen en voeten?

Het boek

In ESG-gids – in 7 stappen naar de winst in duurzaamheid geeft Karine Vandenberghe antwoord op deze en andere vragen.

 Haar boek bestaat uit:

- Een introductie

- Een 7 stappenmodel

- Twee fictieve cases die maat staan voor de uitwerking van het ESG stappenplan

- 35 praktijkopdrachten die u helpen bij het identificeren en visualiseren van de te doorlopen stappen op de ESG reis.

7 stappen

Vandenberghe beschrijft in het boek 7 stappen die doorlopen moeten worden. Deze stappen zijn:

1. Inventariseren en missie bepalen: wat te bereiken en waar ligt uw ambitie?

2. ESG-journey: welke impact wenst u te maken voor het bedrijf en voor de samenleving en hoe is de relatie met de SDG (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties? En hoe denken uw stakeholders hierover en op welke wijze betrekt u deze bij de inventarisatie en prioriteitsbepaling?

3. ESG-bouwstenen bepalen: benoem voor de drie bouwstenen de belangrijkste criteria die waarde toevoegen en relevant zijn voor uw bedrijf en haar stakeholders. De SDG criteria kunnen hierbij behulpzaam zijn.

4. Winstbouwstenen bepalen: waar kan de onderneming groeien, kosten besparen en imago en reputatie verbeteren?

5. Actieplannen maken en uitvoeren: bepalen van scope, doelen, communicatie naar stakeholders en wie betrokken zijn bij de uitvoering.

6. Rapporteren en communiceren: inzichtelijk maken wanneer wat te bereiken en ook de voortgang laten zien.

7. Opschalen: bepalen welke vervolgstappen wenselijk en noodzakelijk zijn om te werken aan verdere groei op ESG criteria.

Met recht een gids

De ESG-gids doet haar naam eer aan. Vandenberghe gidst je door de reis van de ESG-journey. Het boek geeft je concrete stappen en voorbeelden. De beide fictieve bedrijven en 35 opgaven zorgen ervoor dat je stapsgewijs en heel concreet de uitwerking kan volgen.

Ook maakt Vandenberghe twee zaken duidelijk. Ten eerste is het erg belangrijk om de relevante stakeholders te betrekken bij de dialoog om te komen tot een uitwerking en prioritering. Daarnaast is de ESG verantwoording een ontwikkeling die niet meer weg te denken is in de maatschappij.

Over Frank van Kuijck

Frank van Kuijck is een zeer gedreven onafhankelijk en zelfstandig professional in toezicht en advisering binnen de publieke sector. Hij is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Toetssteen BV (www.toetssteen.com). Daarnaast is hij associate partner bij TransitiePartners (www.TransitiePartners.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden