Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Veerkracht - ‘Perspectieven om met risico’s om te gaan’

Hoe dynamischer de wereld wordt, hoe meer moeite we doen om controle te krijgen. Met als gevolg een enorme toename van regels om alles wat onwenselijk is de wereld uit te helpen. Compliance is het toverwoord om misstanden te voorkomen. En als dat niet werkt, dan bedenken we er nog een paar regels bij.

Roy van den Anker | 23 april 2024 | 2-3 minuten leestijd

Compliance en control is niet het eerste onderwerp wat te binnen schiet bij het lezen van de titel van Veerkracht. Het kan eigenlijk niet verder weg liggen. En dat is exact het pleidooi van auteur Gerben Bekooy in zijn boek. Regels worden te pas en te onpas ingezet om risico’s te beperken en controle te houden. Een doel dat in de huidige wereld inmiddels onhaalbaar is. Door de dynamiek en snelheid van alle ontwikkelingen zijn de meeste regels al achterhaald op het moment dat de implementatie aangekondigd wordt. Een mislukte missie dus. En ook nog eens een missie die verlammend werkt. Regels worden vooral ervaren als een beperking van wat er mogelijk is.

Fouten accepteren

Met Veerkracht kiest Bekooy voor een andere aanpak. Zijn vertrekpunt is niet langer het uitsluiten van elke mogelijke fout, maar het accepteren dat fouten onderdeel zijn van beweging. Hij richt zich dan ook vooral op de veerkracht om met ongewenste uitkomsten om te kunnen gaan. En daarmee brengt hij het eigenlijke doel naar voren: de continuïteit van organisaties. Het is naïef om te denken dat je alles kunt controleren. Richt je op het voortbestaan van je organisatie als zich een misser voordoet. Breng dat als echte bedoeling van de regels in beeld.

Lerend vermogen

Met ‘De bedoeling’ als uitgangspunt hef je de beperking op die het voorkomen van fouten met zich meebrengt. De focus gaat namelijk naar ontwikkeling, lerend vermogen en vooral naar het creëren van gewenst resultaat. Veiligheidsmanagement gaat daarmee niet langer om het zetten van vinkjes op een checklist. Het gaat om het creëren van veiligheid. En met een verwijzing naar de modellen van Daniel Pink en Dan McGregor onderbouwt Bekooy en passant waarom dit intrinsieke motivatie bij medewerkers met zich meebrengt. Bij blinde executie van regels ontbreekt die vaak. Voorbeelden te over waarbij alle vinkjes zijn gezet, maar de patiënt is overleden.

Veerkracht organiseren

Na een lang en uitgebreid pleidooi voor deze andere benadering gaat Bekooy in op de manieren waarop je Veerkracht kunt organiseren. Naast onderwerpen als (nog steeds) preventie, richt hij zich op flexibiliteit, het optimaliseren van prestaties, en innovatie. Aan elk van zijn strategieën ligt aanpassing van de mindset bij alle betrokkenen ten grondslag. Niet het vervangen van de huidige systematiek door een ander systeem is de oplossing, maar het aanpassen van de perceptie.

Bekooy benoemt in Veerkracht op heldere wijze de knelpunten van de huidige inzet van compliance en control. Door niet de regels te bestrijden, maar te kijken naar de onderliggende bedoeling, biedt hij andere perspectieven om met risico’s om te gaan. Veerkracht daagt de misvatting uit dat we in staat zijn  zonder verstoring perfectie te leveren.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden