Beter, leuker, sneller van Barend Last, Ilona Boomsma en Jean-Luc Laval is geschreven voor Learning & Development-professionals. Voor wie dat begrip niet kent: het staat ook wel bekend als opleiding en ontwikkeling. Het vakgebied richt zich binnen een organisatie op het verbeteren van de kennis, vaardigheden en competenties van individuen. Omdat dit onderwerp binnen veel organisaties prioriteit heeft, en zich volop aan het ontwikkelen is, was ik benieuwd Beter, Leuker, Sneller. Niet als L&D-specialist, maar als (inkoop)professional die zich in een snel veranderende wereld staande wil houden en nieuwe stappen wil maken.
Laat je niet afleiden
Hoewel de auteurs zich zowel in de inleiding als op de achterflap richten op en tot de L&D professionals, denk ik, als relatieve buitenstaander, dat lezers buiten deze doelgroep eveneens veel aan dit boek kunnen en zullen hebben. Ik schrijf relatieve buitenstaander, omdat ik een aantal jaren geleden als inkoopadviseur nauw betrokken bent geweest bij het aanbesteden van het leren en ontwikkelen bij het UWV. Een onderwerp dat dus al mijn aandacht had. Maar ook andere lezers moeten zich niet laten weerhouden om dit boek aan te schaffen. De invulling die de auteurs geven aan het onderwerp generatieve AI is breed en breed toepasbaar.
Nadere uitleg
In het eerste hoofdstuk vind je een nadere uitleg over wat generatieve AI is, hoe het werkt en, niet onbelangrijk, welke mythes er rondzingen over het onderwerp. Die worden netjes en duidelijk ontkracht. Vervolgens behandelen de auteurs in het tweede hoofdstuk de risico’s bij het ontwikkelen en het gebruiken van generatieve AI. Een zeer belangrijk onderwerp, zoals recent nog eens duidelijk werd door deep fake video’s van bekende Nederlanders. Een onderwerp dat oook continu in ontwikkeling is. Het risico bestaat dat wat nu wordt opgeschreven over een paar maanden alweer achterhaald is. Maar dat terzijde. De auteurs sluiten hun eerste deel af met een uitgebreid hoofdstuk over de technieken die je kunt gebruiken bij prompt engineering, het stellen van vragen aan AI-tools.
Impact op het L&D-vakgebied
In het eerste hoofdstuk van het tweede deel richt de focus zich wel specifiek op het L&D-vakgebied en de impact die generatieve AI daarop heeft. Toch zal de lezer die niet werkzaam is in L&D genoeg nuttige informatie vinden. Wat me aanspreekt in dit hoofdstuk is de realiteitszin van de auteurs. Niet alles zal beter, leuker en sneller gaan als je met AI aan het werk gaat. De kans is eveneens reëel aanwezig dat de processen waar je het toepast slechter, saaier en slomer zullen worden. Een uitspraak die ik tot nu toe nog niet veel ben tegengekomen in artikelen of boeken over generatieve AI.
Use cases, om direct toe te passen
Het vijfde en laatste hoofdstuk van zowel het tweede deel als het gehele boek bestaat uit use cases. Dit hoofdstuk omvat meer dan de helft van het aantal bladzijden van het boek, als je het slotwoord en de daarop volgende bijlagen buiten beschouwing laat. Het geeft aan welk belang de auteurs aan deze use cases, dat overigens staat voor ‘wie’ met het betreffende systeem ‘wat’ kan doen. Het zijn er in totaal dertig en het overgrote deel van die use cases kun je in ieder willekeurig vakgebied gebruiken. Onderwerpen zoals bijvoorbeeld analyses aanpakken, projecten plannen, communiceren als Cialdini, optimaal onderzoek, passende probleemoplossingen en scherpe samenvatting zijn voor iedere lezer nuttig. Natuurlijk zijn er ook specifieke L&D gerelateerde use cases zoals rollenspellen, leermiddelenloterij en transferproof trainen.
Dat de titel van Beter, Leuker, Sneller wat algemeen oogt en niet direct duidelijk maakt waar het boek precies over gaat, doet niets af aan de kwaliteit van de inhoud. Als je met de besproken use cases aan de slag gaat, kan dat leiden tot beter, leuker en sneller werken. Maar: zoals de auteurs zelf ook stellen: dat kan ook weleens tegenvallen. Net zoals bij ieder ander praktisch ingesteld boek over generatieve AI kom je er niet met alleen lezen, je dient er direct mee aan de slag te gaan. Naast de use case bieden de twee bijlagen met prompt-werkbladen voor taal- en beeldgeneratie aan het eind van het boek een handige, direct toepasbare structuur waarmee je voorkomt dat je uit de bocht vliegt qua tijd en inspanning.
Over Peter Streefkerk
Peter Streefkerk is eigenaar van Respect Inkoopconsultancy. Hij is actief met interim-management, advisering, projectmanagement, training en coaching op het gebied van contractmanagement en inkoop. Hij is auteur van boeken over contractmanagement en inkopen. Met Octavia Siertsema maakt bij een podcast over aanbesteden.