Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Lang zal je leefstijl - ‘Goed onderbouwde informatie’

Met ‘Lang zal je leefstijl’ willen Millie van der Heijden en Klaas Koster lezers de basis bieden voor een goede kwaliteit van leven. Door gezond te eten, voldoende te bewegen en op tijd te ontspannen houd je je energieniveau op peil. Het resultaat is minder ziek zijn, een kleinere kans op aandoeningen, meer energie, minder stress en meer veerkracht. En: je wordt er gemiddeld 14 jaar ouder mee.

Annemarie Smits | 17 mei 2024 | 3-5 minuten leestijd

Meer dan 80% van de hart- en vaatziekten is het gevolg van een ongezonde leefstijl, schrijft cardioloog Janneke Wittekoek in het voorwoord van Lang zal je leefstijl. We worden steeds ouder, maar leven ook ongezonder dan ooit. Langer leven zegt nog niet zoveel. Zo lang mogelijk prettig leven, daar gaat het om. Meer aandacht voor preventie in plaats van wachten tot je ziek wordt en pillen moet slikken.

Balans

De juiste balans vinden tussen voeding, beweging en rust is nog niet zo gemakkelijk. In 2022 had 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. Maar nu is er dit boek. Op een prettige manier nemen de schrijvers je mee en krijg je vele concrete tips en adviezen. En gelukkig mag je af en toe nog steeds een frietje eten of lui op de bank liggen. Ook hier gaat het om de 80/20-regel: 80% gezond leven en af en toe een beetje zondigen, is een prima uitgangspunt.

Vitalogie

De leefstijl in dit boek maakt deel uit van de holistische leer die vitalogie heet. De leer van de menselijke, lichamelijke en geestelijke levenskracht, die wordt gestuurd door bewust en onbewust gedrag. Vitaliteit gaat over levensenergie. Energie die je op peil houdt met de drie-eenheid gezond eten, voldoende bewegen en op tijd ontspannen. De delen zijn niet los van elkaar te zien en ieder onderdeel is even belangrijk.

Leefstijlplein

Dit boek is opgebouwd uit die drie onderwerpen die bij elkaar komen in de drie huizen op het leefstijlplein: het voedingshuis, het bewegingshuis en het ontspanningshuis. Ieder deel begint met een fundament dat je stapsgewijs kunt leggen. Het fundament van de drie huizen bepaalt al 80% van je gezondheid. Daarna kun je een dak op je huis aanbrengen door te optimaliseren. We volgen Liselot die op haar werk aan de slag gaat met leefstijl, Margreet die aan zichzelf gaat werken en Paul en Frank die op hun gezondheid gaan letten. Deze herkenbare verhalen zijn een goede aanvulling op de theorie.

Voedingsfundament

‘Sla het dieet over, eet gewoon gezond’. Met deze quote begint deel 1, over het voedingshuis. Het voedingsfundament bestaat uit tien bekende richtlijnen zoals elke dag minimaal 250 gram groenten en een handje noten per dag. We lezen over het belang van je darmen en wat het darmmicrobioom is.

Als je verder wilt bouwen, kun je door naar de tweede fase en je richten op de juiste verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarbij kan het helpen een voedingsdagboek bij te houden zoals de eetmeter van het Voedingscentrum. Daar ben ik maar eens mee begonnen. Is soms wat veel gedoe maar heel leerzaam. Zo blijk ik – als regelmatige hardloper - meer dan voldoende eiwitten uit mijn voeding te halen. Die eiwitsupplementen heb ik helemaal niet nodig.

Tot slot kun je in de derde fase, met het dak op je huis, optimaliseren. Onderwerpen als supplementen en biologisch eten komen hier aan bod.

Bewegingshuis

‘Als je niet beweegt, sta je stil’. Met deze mooie quote opent deel 2, over het bewegingshuis. De schrijvers maken onderscheid tussen bewegen, sporten en trainen. Wat heb jij nodig om op het juiste energieniveau te blijven waarop je lekker functioneert?

Het derde deel dat gaat over het ontspanningshuis begint met deze toepasselijke quote: ‘Hét moment om je te ontspannen, is wanneer je er geen tijd voor hebt.’ Vaak leven we alsof we continu het gaspedaal ingedrukt houden. Hier gaat het over luisteren naar je lichaam, je meer bewust zijn van je eigen ademhaling, mentaal in evenwicht zijn, evenwicht vinden tussen spanning en ontspanning en voldoende slaap.

Eyeopener

Een aantal keer verwijzen de schrijvers naar een tool die te vinden zou zijn op vitalogie.nl. Die heb ik niet kunnen vinden (de voedingshuistool?). Maar ook in dit boek is er al genoeg interessants te vinden. Een eyeopener voor mij was dat veel van onze voeding bewerkt is en dat je bewerkte producten overal tegenkomt. Nog veel meer dan ik dacht. Meer puur en onbewerkt eten, daar wil ik wel mee aan de slag. Goed voor je darmen en dus goed voor je gezondheid. Vaste gewoontes veranderen is niet gemakkelijk. Met Lang zal je leefstijl leer je dat het mogelijk is in kleine stappen je leefstijl aan te passen. De heldere, goed onderbouwde informatie, de concrete tips en prettige toon motiveren om aan de slag te gaan. En leuk en vitaal ouder worden, dat willen we toch allemaal?

Over Annemarie Smits

Annemarie Smits werkt als projectleider duurzaamheid bij een uitvoeringsorganisatie van de rijksoverheid. Daarvoor was ze IT projectmanager en consultant bij onder andere een grote bank en een internationaal adviesbureau. Daarnaast helpt ze auteurs met het schrijven van hun roman, non-fictie boek of managementboek. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden