Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Groot Coachingsmodellenboek

Men neme wat rationeel emotionele therapie, een snufje biografische methode, en dat blussen we af met een licht geflambeerde neurofeedback. Welkom in de wereld van coachingsmodellen. In de wereld van Anja Munters, Hanno Meyer, en Alexandra Lindner, de auteurs van Het Groot Coachingsmodellenboek.

Ronald Buitenhuis | 3 mei 2012 | 1-3 minuten leestijd

Dit modellenboek is opgebouwd als een soort kookboek. Bij wijze van voorgerecht wordt verteld wat coaching is en wat de grenzen zijn, waarna een uitvoerig banket wordt voorgeschoteld met de lekkerste coachingsgerechten. Hebben we in dit boek alle coachingsmodellen te pakken? Vast niet, maar het is wel erg compleet. De grote stromingen staan er (netjes gegroepeerd) in, en ook exoten als paardencoaching, stemcoaching en muziektherapie hebben hun plekje gevonden.

Een typisch naslagwerk dus. Wie alles over Theorie U wil weten, heeft niet heel veel aan dit boek. Die moet echt het boek over Theorie U kopen om u ‘deep down’ de materie eigen te maken. Maar wie op zoek is naar een specifiek en goed bruikbaar model, kan prima uit de voeten met dit naslagwerk. Het inspireert en brengt coaches op ideeën.

Vaak zal een ervaren coach zijn favoriete model of modellen hebben. Maar niet elk model dat hij of zijn beheerst, past naadloos op klant X of Y. Soms moet je kunnen switchen. Welnu, keuze te over in dit boek. Handig is ook dat de auteurs aan de hand van casestudies vertellen wanneer een model beter wel en beter niet gebruikt kan worden. Als toetje wordt in elk hoofdstuk verwezen naar boeken die dieper op de materie ingaan.

Meer dan een naslag- en overzichtswerk is dit grote coachingsmodellenboek niet en pretendeert het ook niet te zijn. Er wordt geen voorkeur uitgesproken voor modellen, evenmin wordt er uitvoerig bij de specifieke modellen stilgestaan. De hoofdstukken zijn allemaal van gelijke omvang en op een gelijke manier opgebouwd.

En? Smaakt dat dan? Zeker. Een must voor elke coach om in de boekenkast te hebben. Als naslagwerk dus, voor de momenten dat je het even niet meer weet. Drie Michelinsterren? Wat vorm betreft en bestede zorg zeker. Maar wat compleetheid betreft zou je voor zo veel sterren toch meer informatie over een model moeten tegenkomen. Maar dan wordt het vermoedelijk veel meer een encyclopedie van het coachen. En dat is het doel niet geweest. Maar ach, je hoeft ook niet elke keer naar Oud Sluis om lekker te eten. De Librije volstaat vaak genoeg.

Over Ronald Buitenhuis

Ronald Buitenhuis is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Anja Munters, Hanno Meyer, Alexandra Lindner
Groot Coachingsmodellenboek

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden