Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Coachen met NLP voor Dummies

Coachen met NLP voor Dummies, geschreven door Kate Burton, is een makkelijk leesbaar boek gericht op mensen die graag meer kennis en handvatten willen voor het coachen met NLP-technieken.

Lonneke Doggen | 8 juli 2016 | 2-3 minuten leestijd

Kate is een NLP Master Coach en probeert in dit boek de brug te slaan naar het coach van personen middels de belangrijkste NLP elementen. Het boek is grotendeels goed toepasbaar voor de ‘privécoach’. Het is een makkelijk leesbaar boek gericht op mensen die graag meer kennis en handvatten willen voor het coachen met NLP- technieken. Kate is een NLP Master Coach en probeert in dit boek de brug te slaan naar het coach van personen middels de belangrijkste NLP elementen. Zij schreef dit boek op verzoek van het Voor Dummies-team. Het boek is grotendeels goed toepasbaar voor de ‘prive coach’. De zakelijke gebruiker en groepscoaching blijft wat meer op de achtergrond.

Kate heeft het boek op een speelse manier ingericht en met een duidelijke hoofdstukken verwijzing. De gebruikte pictogrammen en navigatiehulpjes zouden op sommige momenten ook een wat chaotisch beeld kunnen geven.

De schrijver start met het uitleggen van de 'ideale' fases die doorlopen kunnen worden gedurende een typisch coachingstraject. Het boek behandelt diverse (bekende) NLP-modellen en legt deze helder uit met voldoende voorbeelden, zoals het DISNEY-model en het DASE-model. Er worden veel tips en 'doet het zelf momentjes' aangeboden, waarmee je als lezer zelf aan de slag kunt. Alvorens je iemand zou coachen hierop. 

Daarnaast is er een gedeelte van het boek geschreven, specifiek voor de coacher zelf. Er wordt niet beschreven of dit randvoorwaardelijk is voor een (startende) coach of om zelf uit te voeren (zelfanalyse), alvorens te starten met het coachen van een persoon. 

Als afsluiter, geeft de schrijfster tips hoe je je coachingsvaardigheden zou kunnen zou kunnen verbeteren; hetgeen je al verwacht te hebben gelezen in de voorafgaande hoofdstukken :).

Vanuit mijn eigen coachingservaring bezien is het boek ten dele leerzaam en handig als een reminder van zaken die ik in feite al wist vanuit een simpele NLP opleiding en logisch zijn te beredeneren op een iedere persoonlijkheid. Met andere woorden; het lijken soms open deuren die beschreven zijn, maar dat kan mij juist soms helpen ter opfrissing!

Daarom is het leuk en grappig om te lezen en zijn de anekdotes die zijn geschreven veelal herkenbaar. Het is meer de bewustwording waar dit boek bij helpt. In mijn werk als zakelijke groepscoach, zoomt dit boek minder in op de diverse aspecten die daar spelen. In het bedrijfsleven zie je vaak dat dingen worden opgelegd in plaats van dat de medewerker zelf een verandering wil doormaken in die zin. 

Het boek is leuk om te lezen, vooral als u geïnteresseerd bent in het vak NLP of coachen. Het is lastig om dit boek echt als handboek te gaan gebruiken, gezien de grote hoeveelheid content en verspreiding van handzame tips. Delen van de theorie die ze behandelt heb ik al kunnen toepassen in dagelijkse communicatie, dat vind ik erg fijn!

Over Lonneke Doggen
Lonneke Doggen is Agile coach en Management Consultant.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden