Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

An Everyone Culture

De meeste organisaties investeren in de ontwikkeling van sommige van hun mensen door middel van opleidingen buiten de deur. In de VS is een nieuw type organisatie aan het ontstaan, gericht op het ontwikkelen van alle medewerkers.

Nico Jong | 12 augustus 2016 | 2-3 minuten leestijd

Deze organisaties creëren dompelculturen voor continue individuele groei zodat zij superieure resultaten kunnen behalen. In An Everyone Culture wordt het fenomeen van deze Deliberately Developmental Organizations beschreven.

In gewone organisaties hebben veel medewerkers er een tweede baan naast, waar zij niet voor worden betaald. De meeste mensen stoppen tijd en energie in het afdekken van hun zwaktes, in het beïnvloeden van de indruk die anderen van hen hebben, in het zich op hun best vertonen, in het spelen van politieke spelletjes. Maar ook in het verbergen van hun tekortkomingen, hun onzekerheden en beperkingen. De auteurs noemen al dit gedoe het allergrootste verlies dat organisaties dagelijks lijden. Het verhindert de organisatie en de mensen die er werken tot volle ontplooiing te komen.

Het boek van Kegan en Laskow Lahey moet soelaas bieden. Het gaat over het realiseren van organisatiepotentieel én over het realiseren van menselijk potentieel. Klassiek organisatieontwerp schiet tekort in de Vluchtige, Onzekere, Complexe en Ambigue (VOCA) wereld van vandaag. Radicale veranderingen zijn nodig. De auteurs bezochten drie verschillende organisaties die een gemeenschappelijk punt delen: zij vormen de krachtigste omgeving ter wereld voor het ontwikkelen van menselijke bekwaamheden. Zij creëren een cultuur die veilig en tegelijkertijd uitdagend genoeg is om iedereen uit zijn schuilplaats te lokken. Zij zijn een Opzettelijk Ontwikkelende Organisatie.

Ontwikkelprogramma’s uit de twintigste eeuw gaven slechts af en toe impulsen. Zij voegden iets extra’s toe, buiten het werk en de organisatie. Zij waren slechts toegankelijk voor 5% tot 10% van de medewerkers. En bovenal gingen zij uit van het individu als startpunt en niet de organisatie. De organisatie veranderde er in ieder geval niet door.

Het alternatief is volgens Kegan en Laskow Lahey een cultuur die ieder lid van de organisatie elke dag tijdens het werk meesleurt op een continue ontwikkelingsreis. De organisatie zelf als broedplaats voor bekwaamheid, volledig doordrongen van ontwikkeling als continue kracht voor de mensen om hun beperkingen en blinde vlekken te overwinnen en steeds uitdagendere werk aan te kunnen.

Organisatie-uitdagingen in een VOCA-wereld zijn even vaak adaptief als technisch. Technische uitdagingen zijn niet noodzakelijk gemakkelijk, maar zij zijn te beantwoorden door de bestaande mindset te verbeteren en door organisatieaanpassingen. Adaptieve uitdagingen kunnen alleen worden beantwoord door mensen die boven zichzelf uitstijgen.

De auteurs zien de Opzettelijk Ontwikkelende Organisatie als het beste middel hiervoor. Zij laten de lezer in het eerste overzicht deze nieuwe organisatie ervaren. Dan volgen de conceptuele fundamenten eronder en de twaalf gemeenschappelijke kenmerken van dit organisatietype. De praktijk van de Opzettelijk Ontwikkelende Organisatie en de organisatiewaarde ervan komen ook aan bod. De laatste twee hoofdstukken bevatten een zelftest om de eigen blinde vlek te ontdekken en tips om te beginnen met een Opzettelijk Ontwikkelende Organisatie.

An Everyone Culture is een revolutionair boek dat de organisatiewereld op zijn kop zet. Toegankelijk en realistisch geschreven. Het nieuwe type organisatie is echter niet voor iedereen weggelegd omdat permanente ontwikkeling heftig en onrustig is.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden