Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Toezicht als beroep

Soms attendeert iemand je op een boek met de woorden: ‘Dit is echt iets voor jou. Je moet het echt lezen!'. Je krijgt het, op het eerste gezicht niet eens zo aantrekkelijk uitziend boek, blauw met grijze wolken op de kaft, beetje dun, in handen en begint te lezen...

Christel Deckers | 15 september 2016 | 1-2 minuten leestijd

Theodor Kockelkoren schrijft in Toezicht als beroep over zijn beroep als toezichthouder bij de Autoriteit Financiële Markten. Zijn werkterrein, en dus ook zijn voorbeelden komen uit de financiële sector.

In zeven hoofdstukken schetst hij de verschillen tussen idealistische en niet idealistische toezichthouders. Tevens geeft hij aan waarom niet idealistische toezichthouderschap niet alleen niet effectief is maar ook gedoemd is te mislukken. De voorbeelden die hij hierbij aanhaalt spreken voor zich en liggen ook ons nog vers in het geheugen.

Wat heeft de financiële sector volgens Kockelkoren nodig? De sector heeft idealistische toezichthouders nodig; zij die handelen en hun handelen uitleggen ‘in de geest van’ in plaats van langs de formele maatlat der zaken.

Hij schetst in heldere bewoordingen zijn beeld van een idealistische toezichthouder; wanneer je dat dan bent en wat daar voor nodig is om het te worden én te blijven.

Hij sluit zijn boek af met een mooi betoog over grenzen aan effectiviteit en toezicht. Immers toezicht is niet dé oplossing voor alle problemen in de financiële markt.

De parallellen tussen de financiële markt en de zorgsector zijn gemakkelijk te trekken en vormen mede voor mij de aanleiding om dit boek te lezen.

Daar kunnen we ook in de zorg nog veel van leren!

Ik open hierbij dan ook de discussie vanuit mijn eigen toezichthouderschap bij een gehandicapteninstelling in het midden van het land én als ambassadeur voor de NVTZ (Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in de Zorg).

Doet u met me mee?

Christel Deckers is lid van verschillende Raden van Toezicht in Zorg & Onderwijs. Daarnaast is zij bestuurder a.i. binnen zorg- en welzijn. Tevens doet zij onderzoek naar De juiste Bestuurder op de juiste plek vanuit de Erasmus Universiteit. Kernwoorden in haar werk zijn: met plezier naar je werk, we doen het samen en de juiste mens op de juiste plek. (www.christeldeckers.nl)

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden