Toch laten de auteurs Michiel van Yperen, Chris Roorda en Sophie Buchel van Ondernemen voor transitie met tientallen duurzame en circulaire voorbeelden zoals Het Ketchup Project, de Plant Health Cure en Circulaire Bedrijfskleding in de Zorg zien dat met een structurele aanpak transities mogelijk zijn.
Ondernemen voor transitie geeft een analysemodel hoe dit soort transities realiseerbaar is. Een analyse van de keten, van weerstanden en actoren die een rol spelen. Naast de evidente ingrediënten als innovatie, lerende organisatie en tastbaar, denken de auteurs op een hoog systeem abstractieniveau. Dat heeft als voordeel dat de lezer, en misschien initiator of vernieuwend projectleider, zich realiseert wat er allemaal nodig is om succes te oogsten.
Het nadeel is dat het boek niet praktisch is. Wat waren nu de kritische slaagfactoren in de aangedragen voorbeelden? Hoe werden bepaalde weerstanden weggehaald? Wanneer zijn welk soort partners nodig? Hoe schaal ik het project van een ‘teer plantje’ naar een ‘stevige stam’? Is het marketing en PR, of vooral veel politiek laveren?
Dit laatste komt beperkt aan de orde. De vele concrete voorbeelden ingebed in een theoretisch systeemkader geven hoop en inspiratie voor vernieuwers en veranderaars.
Over Bertrand Weegenaar
Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business.