Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Je hebt wél iets te verbergen - 'Zet aan het denken'

In Je hebt wél iets te verbergen laten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis zien waarom privacy het meest bedreigde mensenrecht is van deze tijd.

Brigitte Koehler | 5 maart 2018 | 1-2 minuten leestijd

Wil jij begrijpen welke gegevens je via internet weggeeft en welke gevolgen dit kan hebben? En wil je je hier tegen wapenen? Dan is dit een boek voor jou.

Soms lees je een boek waarvan je denkt: dit móet iedereen lezen. Je hebt wél iets te verbergen van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis is zo’n boek waarvan ik vind dat iedereen op het internet het moet lezen. Martijn en Tokmetzis leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft via internet en aan wie. En welke ingrijpende gevolgen dat heeft.

Je hoort het regelmatig iemand zeggen ‘ze mogen alles weten, ik heb toch niks te verbergen’, als het gaat over de macht van Google of over de vele data die over ons wordt verzameld. Het probleem is dat we dat dus wél iets te verbergen hebben, alleen je weet niet precies wat, waarom en voor wie. Want als jij een tweet plaatst of een vraag stelt aan Siri, Google Maps gebruikt of wat opzoekt op Google laat je een spoor van data achter. Omdat we niet weten wat door wie wordt gebruikt en hoe het, ooit of nu, tegen ons gebruikt kan worden is het angstaanjagend maar aan de andere kant ook een gegeven waar we mee moeten leven. Een gegeven waar je je bewust van moet zijn.

Je hebt wel iets te verbergen heeft mij op veel vlakken aan het denken gezet. Gelukkig geven Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis ook aan hoe je jezelf kunt beschermen. Check daarvoor de Zelfverdedigingsgids van De Correspondent. Ik zelf heb de tips ter harte genomen en blijf dit onderwerp volgen.

Over Brigitte Koehler

Brigitte Koehler is gespecialiseerd in arbeidsmarktbeleid en loopbaanadvies.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden