Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het Octogram - 'Een mooi boek met een waardevolle inhoud'

Het Octogram van Bert Goos ziet eruit als een kado. Het is gedrukt op hoogwaardig papier en de vorm, namelijk vierkant, maakt het helemaal af.

Annemiek Sierhuis | 30 november 2018 | 2-3 minuten leestijd

De foto's die gebruikt zijn voor het boek zijn bovendien mooi en spreken mij aan. Dat geldt ook voor de lay-out, er is volop afwisseling met tekst, figuren en foto's. Op sommige plaatsen lijkt het meer een werkboek en dat stimuleert tot een actieve houding van de lezer.
De ondertitel 'Maakt talenten zichtbaar' is voor mij de reden geweest om het boek aan te schaffen en daarbij stelt dit boek mij niet teleur.

Auteur Bert Goos (geboren 1950, Klazienaveen) is arbeids- en organisatiepsycholoog. Hij houdt zich bezig met het ontwikkelen van individuen en teams. Daarnaast is de schrijver ook assessmentpsycholoog. Hij vertelt in de inleiding dat hij samen met zijn collega André Tjoa eigen testmateriaal wilde ontwikkelen. Nadat hij dr. Robert E. Quinn had ontmoet, wist hij dat hij het concurrerende waardenmodel wilde gebruiken als onderliggend concept voor een aantal nieuwe tests.

De test die bij het boek hoort kan op internet worden gemaakt. De test duurt ongeveer 20 minuten en is niet moeilijk. De resultaten ontvang je per mail en in een vorm die makkelijk te interpreteren is. Het Octogram bestaat, natuurlijk, uit 8 velden / dimensies, die worden beschreven als:
- Pionier
- Netwerker
- Presteerder
- Strateeg
- Verankeraar
- Analyticus
- Teamspeler
- Helper

Op elke rol heb je een mogelijke score van 1 tot en met 9. En naast de score wordt in het rapport ook tekstuele uitleg gegeven aan de betekenis van deze score.

Voor mij was het prettig om deze test eerst voor mezelf te maken, voordat ik het hele boek verder ging lezen. Die voorkeur kan natuurlijk voor andere lezers anders liggen.

De indeling van het boek is als volgt:
 -Introductie
- Waarom dit boek?
- Talentmanagement
- De rol van assessment in talentmanagement
- Het Octogram
- Competentiewoordenboek
- Voorbeeldrapporten
- Werkboek Octogram
- Werkvormen

Regelmatig komt er een klant aan het woord die uitgebreid zijn of haar verhaal doet. Graag deel ik in deze recensie iets van de ervaring van zo'n klant, namelijk Helma Schuldink, manager loopbaanadviseurs. Zij is enthousiast en kan concreet benoemen wat het gebruik van het Octogram Talentprofiel oplevert: het is (onder andere) zeer compleet bij (her)plaatsingsvraagstukken, er is duidelijk herkenning bij kandidaten, het vergroot het zelfvertrouwen van kandidaten, de visualisatie verankert makkelijk en de tekst verheldert het visuele beeld.

De indeling van de competenties in Het Octogram is goed. Ook de gradatie waarin competenties ontwikkelbaar zijn, is interessant.
De werkvormen aan het einde van het boek zijn goed beschreven. Ze zijn verzorgd door Renske van Grinsven en Raimond van der Zee. Deze twee adviseurs verzorgden tientallen workshops voor teams op basis van Het Octogram. Uit de beschreven werkvormen kan elke lezer de vorm kiezen die het beste past.

Het Octogram is een mooi boek met een waardevolle inhoud. En het biedt bovendien een methode die goed toepasbaar is.

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden