Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het geheim van de multi faced leider - 'Een schat aan praktijkvoorbeelden'

Het geheim van de Multi Faced Leider is een leuk boek dat uitleg geeft over hoe je je leiderschap significanter kunt inzetten. Het boek is opgebouwd rondom verschillende ego-types die zichtbaar of onzichtbaar schuil gaan in ons.

Saskia Gervink | 25 januari 2019 | 2-3 minuten leestijd

Leo Versluys helpt je om deze verschillende ego-types te herkennen, erkennen en deze effectief in te zetten. Dit boek lezen betekent niet lui achterover zitten, het is een praktisch boek waarbij je echt zelf aan de slag moet om het meeste eruit te halen!

Leo Versluys start met het uiteenzetten van een stukje psychologie van leiderschap. Hij combineert hier de twee elementen die cruciaal zijn in zijn boek: ons ego en leiderschap. Ego-types vertegenwoordigen onze neigingen, behoeften, verlangens en emoties, maar er zijn tevens manieren waarop ons ego ons misleidt. Er wordt uiteen gezet hoe dat werkt en er wordt een drietal ego types benoemd, namelijk de actie-junk, de denk-junk en de emotie-junk. Hij noemt het junks omdat er binnen bepaalde ego-types een specifieke behoefte bestaan die steeds opnieuw verzadigd moet worden. Deze relatief simpele verdeling helpt mij al in het denken over mijzelf en het inschatten van anderen. Ik ben mij er ineens ontzettend van bewust dat ik een actie-junk ben, en dat  mijn ‘drang’ naar nieuwe resultaten soms ook wel onverzadigbaar lijkt.

In het volgende deel worden achttien ego-types in meer detail beschreven door middel van een passend motto en  een beschrijving inclusief voor- en nadelen van ieder ego-type. Het deel wordt afgesloten met een aantal reflectievragen. Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden merk ik dat je niet teveel ego-types achter elkaar kan lezen. Achttien ego-types zijn er ineens wel een hoop, waarbij ik soms dezelfde beschrijvingen lees. Het onderscheid word hierdoor voor mij minder scherp, al gaat het natuurlijk vooral om het identificeren en benutten van de diversiteit die jouw en andermans ego rijk is.

Hierna is het tijd om na te denken over je eigen verhaal. Iedereen heeft een verhaal, maar voor een leider is het uiten van zijn verhaal ontzettend belangrijk. Door dit verhaal worden drijfveren en waarden zichtbaar en kan een ware connectie worden gelegd, waardoor je iemand wilt volgen. Leo Versluys schreef: ‘je wordt een mens achter de leider en dat wil iedereen graag zien’. Ik merk dat het ik zelf ook belangrijk vind om een verbinding te voelen met mijn leiders, bepaalde waarden die je deelt of andere dingen waardoor je je met iemand kan identificeren. 

De laatste twee delen van het boek gaan in op leiderschap in de praktijk en oplossingen. Hierin wordt theorie en praktijk aan elkaar gekoppeld. Er wordt onder andere stil gestaan bij de verschillende vormen van leiderschap en wat leiderschap significant maakt.

Dit boek bevat een schat aan praktijkvoorbeelden en opdrachten. Door de hoeveelheid zelfreflectie is het in mijn beleving ook een aanrader voor mensen die aan de slag willen met persoonlijk leiderschap. Zodra ik meer managementervaring heb, lees ik het zeker nog een keer van voor tot achter. Leo Versluys maakt zaken heel expliciet, wat zorgt voor scherpte en af en toe een prikkelende reflectie. Daarnaast is er ruimte voor humor en verbinding, wat Het geheim van de Multi Faced Leider prettig maakt om te lezen.

Saskia Gervink is adviseur bij Adviestalent. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Over Saskia Gervink
Saskia Gervink is adviseur bij Adviestalent. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden