Het inspirerende boek Pak je Carlosmoment van Jaap Bresserrs heeft een lekkere vormgeving met ruimte voor quotesdie een glimlach op je gezicht toveren, tot nadenken stemmen, inspireren of alle drie tegelijk. Het is ook nog het eerste klimaatpositieve boek.
‘Ik ben niet lui, ik ben extreem gemotiveerd om niks te doen.' En ‘Wees jezelf! Een origineel is altijd meer waard dan een kopie.' ‘Als een ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk in de rest van de ruimte.' Dit soort quotes gaan vooraf aan ieder hoofdstuk.
Pak je Carlosmoment is het tweede boek van Jaap Bressers (1983), een man met een missie. Het boek is gemaakt van landbouwresten, gedrukt met biologische inkt in een drukkerij die CO2-neutraal werkt, meldt hij trots. Bovendien laat hij voor elke druk zestien bomen planten. In een vorig leven was Jaap Bressers student duurzaamheid en universitair assistent van Pieter Winsemius. In zijn nieuwe leven, waarin hij na een zeer ongelukkige duik op 21-jarige leeftijd een hoge dwarslaesie opliep, heeft hij zich ontwikkeld tot succesvol motivator.
Een Carlosmoment staat voor een klein gebaar dat zorgt voor een geluksgevoel voor een ander en jezelf. Carlos heet de verpleger die Jaap Bressers op het dieptepunt in zijn leven aantrof op de intensive care in een Portugees ziekenhuis waarin hij na zijn duikongeval werd opgenomen. In één klap raakte hij voor de rest van zijn leven verlamd vanaf borsthoogte. 's Nachts sloeg de paniek toe en schreeuwde hij het uit, maar daaraan werd niet veel aandacht geschonken totdat verpleger Carlos langskwam, zijn hand op zijn schouder legde en ‘It's okay' zei.
Jarenlange revalidatie en een onverbeterlijk optimisme brachten Jaap Bressers waar hij nu is. Zijn leven leek ‘over', maar niets bleek minder waar. Hij woont en werkt in een van de eerste energiepositieve huizen van Nederland. Heel wat letterlijke en figuurlijke obstakels heeft hij moeten overwinnen om te komen waar hij nu is. Dat weet hij in zijn boek in heldere taal over te brengen. Hij spaart zichzelf niet. Natuurlijk heeft hij zichzelf opnieuw moeten uitvinden nu hij nog maar ongeveer een vijfde van zijn lichaam kan aansturen en ook zijn handen niet goed kan gebruiken. Natuurlijk is hij zichzelf hartstikke tegengekomen. Om in en uit bed te komen heeft hij altijd thuiszorg nodig en afhankelijk zijn is niet fijn. Maar hij heeft door wat hij allemaal heeft meegemaakt veel geleerd en schrijft als motto voor het laatste hoofdstuk ‘Ik ben gelukkig ondanks dankzij alles.'
Bijdragen aan het geluk van anderen wil hij. Geluk groeit als je het deelt dragen ook de app Carlosmomentjes en de site www.Carlosmomentjes.nl uit.
Wederkerigheid is het sleutelwoord. Broeder Carlos was heel belangrijk voor Jaap Bressers, maar Carlos vertelde Jaap bij hun weerzien tien jaar later dat Jaap Bressers ook heel belangrijk voor hem is.
Met dit boek raakt hij zeker een aantal snaren aan die iedereen herkent. Pak je Carlosmoment leest lekker weg door de korte bondige hoofdstukken. Voor zijn ongeluk was hij druk, druk, druk zoals zovelen. Hij was ambitieus, wilde topmanager worden, maar werd sitdown comedian en spreker, vooral voor het bedrijfsleven. Nu zegt hij: ‘Doe bepaalde dingen heel goed en de rest niet of gewoon LAKS (Langzaam Aan Kleine Stapjes).'