We praten graag met elkaar. En in de kennisgedreven omgeving waarin ik werk praten we misschien nog wel meer. De ratio is een belangrijke kracht voor mij en mijn collega's en een scherpe en analytische geest is noodzakelijk voor ons werk. De keerzijde daarvan is dat het hoofd ook kan gaan domineren. Waar het gaat om persoonlijke ontwikkeling blijkt dan dat er honderden adviezen en oplossingen voorhanden zijn, die maar niet ‘geïmplementeerd worden. Het wordt niet gevoeld en de verandering komt niet van binnenuit. De verandering is bedacht.
Ball geeft in zijn boek allerlei praktische handvatten om in de begeleiding - waar het gaat om de verandering van binnenuit - het gesprek stil te leggen en te zorgen voor randvoorwaarden waarbinnen doorvoeld kan worden wat er nodig is in die situatie. Hoe kun je je coachee/klant zich laten verbinden met zijn vraag? En hoe zorg je dat je zelf verbonden blijft? Hoe kun je het gesprek op een nette (of minder nette) manier stilleggen? Hoe laat je het lijf spreken en kun je werken met de ruimte en alles wat daarin is?
Door het hele boek heen klinkt de oproep om vooral aan de slag te gaan (en af en toe een fout te maken; vooral te proberen). Doorspekt met voorbeelden van situaties en ontwikkelvragen van coachees geeft ieder hoofdstuk wel een aanknopingspunt voor je eigen praktijk. Ball biedt verschillende mogelijke werkwijzen, waaronder het gebruik van lichaamswerk, energetisch en systemisch werk (opstellingen) en visualisaties. Bij mij heeft het direct geleid tot inspiratie om een langlopende intervisiegroep met managementtalenten eens over een heel andere boeg te gooien. Bovendien gaf het me handvatten om in mijn begeleiding allerlei verschillende vormen uit te proberen.
Het enige dat me stoorde in het boek was dat ik soms de draad van het boek kwijt raakte door dubbelingen. Ook de uitspraken en oneliners van bekende en minder bekende goden (waaronder de schrijver zelf) vond ik minder geslaagd.
Maar Coachen zonder blabla is een goed naslagwerk dat gebruikt kan worden om telkens weer even op terug te vallen en te reflecteren op je eigen manier van begeleiden. De titel geeft de essentie van het boek heel helder weer. Hoe zorg ik dat ik loskom van het enkel praten en gaan we samen (zowel de coachee als ikzelf) veel meer ervaren wat er te doen staat? Ik kan alleen maar zeggen: ervaar het zelf!
Over Niels van Gorp
Niels van Gorp is Data Strateeg en Data Filosoof.