Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Spelen met Samenwerken - Organisatiespellen zijn ‘serious business'

Ambities verkennen, maar ook belangentegenstellingen boven tafel krijgen. Het boek Spelen met samenwerken bevat 21 samenwerkingsspellen om organisatorische vraagstukken uit te pluizen. Geen lichtvoetig kinderspel, maar zoals de ondertitel van het boek al aangeeft: serious business.

Sigrid van Iersel | 6 april 2020 | 2-3 minuten leestijd

De spellen in Spelen met samenwerken zijn bedoeld voor allerlei soorten professionals, managers, projectbegeleiders of trainers die bij een samenwerking betrokken zijn. Voor elk spel biedt het boek niet alleen een praktische handleiding, maar ook achtergrondinformatie en cases.

Een spel van 15 minuten kan meer naar boven halen dan een hele dag overleg voeren, beloven de auteurs. Samen een spel spelen mag lichtvoetig en speels lijken, maar de auteurs vliegen het zeer serieus aan.

Zo vereisen de spellen vaak een stevige voorbereiding. Die voorbereiding is noodzakelijk om de vraagstelling te verkennen en de juiste omstandigheden te creëren. Daarbij speelt de spelleider een cruciale rol, bijvoorbeeld om eventuele weerstand bij de deelnemers te overwinnen.

Ook gelden er tal van extra spelregels om alles uit het spel te kunnen halen en daarmee de doelstellingen van de organisatie te dienen. De deelnemers mogen geen telefoons onder handbereik hebben. Iedereen doet mee of verlaat de ruimte. En het is zeker niet de bedoeling om over het spel te gaan discussiëren of een rol te acteren.

Vertaalslag
Bij serious gaming draait het dan ook niet om aangenaam tijdverdrijf of een ander doel ‘binnen het spel', maar om de vertaling naar de organisatiewereld. Dat betekent dat de reflectie enorm belangrijk is, want daarbij gaat het om die vertaalslag naar de zakelijke omstandigheden. Het boek geeft daar tal van handige aanwijzingen voor.

Ook maken de auteurs met voorbeelden duidelijk waarom een spel zo krachtig werkt. Dat zit ‘m bijvoorbeeld in de metaforen, die vooral bij belangentegenstellingen of andere spanningen hun goede werk kunnen doen.

De spellen gaan over het verkennen van belangen, het denken in tegenstellingen of juist in win-win-mogelijkheden. Ze leiden tot verdiepende gesprekken over halen en brengen bij een samenwerking. Dit alles moet meer dynamiek en een spontane open sfeer opleveren.

Bij ieder spel hoort een QR-code naar bijbehorend materiaal. Ook staan er grappige illustraties in het boek, die dobbelstenen en andere spelelementen verbinden met de kantoorwereld. Dat geeft meer lucht aan het boek, want de spelbeschrijvingen zijn behoorlijk abstract.

Handig overzicht
Het boek is zorgvuldig uitgewerkt en de spelvormen zijn direct toepasbaar. Een waardevolle toevoeging is het overzicht in het begin van het boek, waarmee je als gebruiker snel kunt zien voor welke doelen je welk spel inzet.

Al met al is Spelen met Samenwerken een praktische aanwinst voor de begeleiders van bijeenkomsten, die uitgekeken zijn op het doorsnee vergaderen en veel meer waarde uit hun samenkomsten willen halen. Online lijken de spellen me niet goed toepasbaar, dus wel even wachten met deze business-spellen totdat we elkaars hete adem weer voelen en elkaar direct in de ogen kunnen kijken.

Sigrid van Iersel is verhalenmaker. Ze helpt organisaties en ondernemende professionals om mensen in beweging te brengen met een helder en inspirerend verhaal. Ze is auteur van Lenig denken en Jongleren met Vermicelli.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Félice de Charro, Esther Klaster, Christèle Warmerdam
Spelen met samenwerken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden