Misschien mag je ook niet anders verwachten van een boek dat het visuele hoog op de agenda wil zetten; in dit geval is het een statement; practice what you preach. Visueel samenwerken is een prachtige toolkit om zowel de impact van je werk als de effectiviteit van het totstandkomingsproces te vergroten. Met kleine en duidelijke stappen wordt de lezer op een heel laagdrempelige wijze geholpen een eigen ‘visuele taal' te ontwikkelen. Ook als je denkt dat je niet kunt tekenen: je gaat als vanzelf oefenen; het boek geeft je alvast wat inspiratie en de nodige voorbeelden.
En daar blijft het niet bij. Want ook het ontwerp van een goed proces, bijbehorende goede vragen en theorie erachter komen aan bod; net als het ontwerpen van eigen templates en het vergroten van de schaal waarop je werkt. En dat allemaal op een visueel ondersteunde manier.
Of het nou gaat om een werksessie met 2 of 3 collega's, een strategieworkshop met een kernteam en vele stakeholders, of over het vormgeven van een symposium met 200 man: het boek bevat handvatten voor het faciliteren van vrijwel ieder (creatief) proces.
Af en toe lijken het voor de hand liggende tips, zo vanzelfsprekend is een aantal van de handreikingen. Ik denk echter dat veel van de processen om te komen tot een visie, strategie of een symposium waar ik de afgelopen 10 jaar bij betrokken ben geweest baat hadden gehad bij de gestes uit vVsueel samenwerken.
Het boek getuigt van een grote kennis en ervaring van de schrijvers en hun achterban. De voorbeelden van internationaal bekende bedrijven zijn bovendien inspirerend.
Natuurlijk is ook visueel samenwerken niet de heilige graal. De makers zijn zich hiervan bewust en noemen ook een aantal zwaktes van het visueel werken, evenals een aantal don'ts.
Zelf kreeg ik direct inspiratie en heb ik tijdens het lezen van Visueel samenwerken al 2 visuals uitgewerkt om onze ‘visie op data' weer te geven, een collega geholpen met het visueel maken van zijn Visie op de Werkplek en een Strategische kwartaalscan (halverwege het proces) getracht samen te vatten in een plaat; met de complimenten van je collega's en het is nog leuk ook; kortom: ik ben om!
Niels van Gorp, Begeleider / Intervisor.
Over Niels van Gorp
Niels van Gorp is Data Strateeg en Data Filosoof.