Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Kleur je leiderschap, begin bij jezelf - 'Waardevol voor leiders'

Wil jij, als vrouwelijk leider, het verschil maken door middel van je kledingkeuze? Weet jij welke kleur kleding je zelfvertrouwen vergroot? Of welke kleur je volwassenheid geeft? Of welke kleding kleur het verschil maakt bij een online presentatie of juist voor de groep?

Renée Braken-Krol | 22 mei 2020 | 3-4 minuten leestijd

Kleur je leiderschap, begin bij jezelf, beschrijft aan de hand van de TRUST-methode, zelf ontworpen door Angelika, in vijf hoofdstukken hoe je meer inzicht, zichtbaarheid en zelfvertrouwen krijgt.  Afgewisseld en ondersteund met persoonlijke ervaringen van Angelika, opdrachten en verwijzingen naar haar website.

De titel Kleur je leiderschap, begin bij jezelf wekte mijn interesse op. Zeker toen ik zag dit voor vrouwelijke leiders is geschreven. Wat zou de impact van kleur mijn leiderschap kunnen ondersteunen en juist versterken?

Angelika heeft de TRUST-methode ontwikkelt, vijf stappen die per hoofdstuk worden toegelicht: Trouw aan jezelf en wees authentiek, Richt je op communicatiestijlen en maak verbinding, Uit jezelf met de kracht van kleur, Speel het samenspel tussen kleur en uitstraling en Toon je leiderschap.
In de eerste twee hoofdstukken wordt aan de hand van de Transactionele Analyse en Carl Jung en Lumina Spark theorie beschreven om je eigen authenciteit te vinden en communicatiestijlen te herkennen bij jezelf en anderen. Mijns inziens is de theorie zo kort en krachtig geformuleerd dat het te kort is, om jezelf dit eigen te maken. Alle hoofdstukken sluiten af met veel gestelde vragen en antwoorden, die de theorie ondersteunen en opdrachten aan jezelf met schrijfruimte. Met de opdrachten is geprobeerd om jezelf aan het denken te zetten, hoe ontwikkel je je eigen authenciteit en welke communicatiestijlen hanteer ik?

Het boek is voorzien van een prettig leesbaar lettertype, afgewisseld met prachtige quotes en foto's die de teksten ondersteunen.
In hoofdstuk 3 en 4 gaat het over de betekenis van kleuren en hoe je de kracht van een kleur kan benutten in je overleg of salesgesprek, om er nog meer uit te halen. Dit gaf mooie eye-openers. Waarom draag ik graag blauwe kleding? En waar staat blauw eigenlijk voor? En die prachtig gekleurde jurk die ik zo graag draag, welk signaal geef ik daarmee af? Deze betekenis gaat verder in hoofdstuk 4, waar het gecombineerd wordt met kleur van je haar, je ogen en je huid. En hoe je op verschillende wijzen met kleuren van je kleding, accessoires en tasjes kan spelen. In dit hoofdstuk staan drie interviews over persoonlijk leiderschap. Die hadden mijns inziens versterkt kunnen worden, om juist meer nadruk op het gebruik van kleur te leggen en op welke wijze de geïnterviewde hiermee omgaat.

In het laatste hoofdstuk wordt leiderschap beschreven, hoe je met meer impact en zelfvertrouwen zichtbaar kan zijn in relatie tot verschillende kleuren. En dit in zowel een offline als online omgeving, en wat de achtergrond in een online omgeving (filmpjes, vlog, etc.) voor je kan betekenen.
Niet alleen voor vrouwelijke leiders is dit boek waardevol. Ik raad het iedereen aan die meer wil weten over wat kleur in je kleding kan doen. Op de website van Angelika staat een mooi filmpje met ondersteunende beelden die de kleuren nogmaals weergeven. Deze beelden hadden het boek nog krachtiger gemaakt. Achteraan in het boek beschrijft Angelika in één pagina haar vier-maanden-training voor vrouwelijk leiders, waar de TRUST methode verder in wordt uitgediept.

In het boek staat een prachtige quote van Thelma van der Werff 'verander de kleuren in je leven en je leven zal veranderen'. En dat is wat Angelika in dit boek beschrijft aan de hand van de kleuren, kies wat je nodig hebt en het versterkt je (vrouwelijk) leiderschap.

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Over Renée Braken-Krol

Renée Braken is bedrijfskundige en facilitair veranderkundig leidinggevende. Zij heeft ruime ervaring binnen de Rijksoverheid.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden