Op het gebied van AI ben ik zeker nog geen expert. Wel vind ik het een feest om ermee te experimenteren. Na eerst wat gefreewheeld te hebben met gratis versies van ChatGPT en Microsofts CoPilot, ben ik overstag gegaan en heb een abonnement genomen op Monica, die zich op mijn prompt om zichzelf voor te stellen reageert met ‘Ik ben Monica, een behulpzame en veelzijdige AI-assistent die ernaar streeft om mensen te ondersteunen met accurate informatie, creatieve ideeën en empathische interacties in verschillende talen en onderwerpen.’ Met Monica heb ik nu toegang tot diverse bots die een uitstekende rechterhand blijken voor mijn dagelijks werk. Naast leuk wat met de programma's te spelen, is het nu dus ook serieus werken geworden.
Verbluffend resultaat
Toen ik onlangs tijdens een lunch met collega's enthousiast uitlegde dat AI mijn werk echt een stuk gemakkelijker en sneller maakt, zag ik enkele gefronste wenkbrauwen. Om mijn punt te maken, legde ik mijn telefoon op tafel en zette de SpeakApp aan. De rest van ons gesprek nam ik met deze app op. Na tien minuten stopte ik de opname, gaf de opdracht een transcript te maken van wat we net besproken hadden en vroeg ik de app vervolgens een korte samenvatting van ons gesprek te maken. Binnen enkele seconden kregen we een verbluffend resultaat. Hoe gemakkelijk om zo dus notulen te maken van vergaderingen, interviews uit te werken en eindeloze, niet te begrijpen rapporten in begrijpelijke taal samen te vatten in bullet points. Tel uit je winst!
Begrijpelijke taal
Goed, mocht dit je nog niet overtuigen, lees dan het boek Slimmer werken met ChatGPT, Copilot en Gemini van Remy Gieling en Job van den Berg, beiden wel experts op dit gebied. In hun (zelfgeschreven!) boek leggen zij in begrijpelijke taal uit hoe wij allemaal ons voordeel kunnen doen met het werken met AI. Of, zoals ze hun boek beginnen met een veelgebruikte uitspraak in Silicon Valley: ‘Wie nog niet dagelijks met geavanceerde chatbots werkt, is onvoorbereid op de toekomst.’
De auteurs stellen dat iedereen er wijs aan doet zelf te onderzoeken hoe AI hem of haar tot dienst kan zijn. Zo ben ik er zelf achtergekomen dat ik mijn teksten liever zelf schrijf dan dit over te laten aan Monica. Er gaat namelijk niets boven een authentiek verhaal. Wel laat ik Monica mijn tekst controleren op spelling en gekke stijlconstructies. Dat scheelt mij heel wat nakijkwerk.
Casuïstiek
Ook gebruik ik de diverse chatbots om nieuwe ideeën op te doen voor de workshops die ik geef. Zo blijkt Monica een ster in het bedenken van casuïstiek voor bijvoorbeeld gespreksoefeningen. Het enige dat ik hoef te doen, is een nauwkeurige prompt (opdracht) schrijven, waarin ik aangeef wat het doel is van de oefening, voor welk bedrijf zij werken en hoe lang de gesprekken mogen duren. Binnen no time staan er geweldige suggesties op mijn scherm. Dat geeft mij meer tijd om mij inhoudelijk goed voor te bereiden op de workshop.
Het belangrijkste voor het werken met chatbots is volgens Gieling en Van den Berg dat we leren een goede prompt te schrijven én de output te controleren. Werken met AI is dus niet je werk helemaal uit handen geven, maar als het ware met een superstagiair samenwerken. Hoe we deze stagiair het best aan het werk zetten, leggen de auteurs met talloze voorbeelden van effectieve prompts uit. En dat dit voor tal van disciplines werkt, laten zij zien met prompts voor mensen die bijvoorbeeld werken in marketing, sales, IT en support. Kortom, voor iedere kantoorbaan kunnen de chatbots van pas komen.
Prompt
Hoe een goede prompt er dan uitziet? De auteurs geven het volgende geheugensteuntje ‘dat nog net niet boven ons bed hangt’:
Doel
Expertise
Tone-of-voice
Doelgroep
Concreet vertaalt zich dit in bijvoorbeeld de volgende prompt die je als marketeer zou kunnen geven:
'Gedraag je als een marketingstrateeg. Je taak is om een marketingstrategie voor [product/dienst] te ontwikkelen. De context is de lancering van een nieuw product. Gebruik een creatieve en resultaatgerichte toon. Voorbeeld: Om [product/dienst] succesvol te lanceren, zullen we inzetten op [strategie], gericht op [doelgroep].'
Kopieer deze tekst, vul in wat er tussen de haakjes moet komen te staan en je zult verbaasd staan over de suggesties die je chatbot je doet.
Taalpurist
Ikzelf was al om. Slimmer werken met ChatGPT, Copilot en Gemini heeft mij hierin niet alleen bevestigd, maar ook veel nieuwe ideeën gegeven om mijn werk met AI nog effectiever te maken. Deze tekst nog even laten controleren met de prompt ‘Gedraag je als een taalpurist. Kun je de teksten controleren op spelling en stijl? Kun je me ook laten weten wat je hebt veranderd?’ en ik heb vanavond nog tijd zat over om nog een ander boek open te slaan.
Over Henk Jan Kamsteeg
Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie