Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Collegereeks

Veranderkunde

Veranderen, vernieuwen en verbeteren

Collegereeks met Arend Ardon, Yousri Mandour, Jaap Boonstra, Annemarie Mars, Marije van den Berg, Annemieke Roobeek

Collegereeks met Arend Ardon, Yousri Mandour, Jaap Boonstra, Annemarie Mars, Marije van den Berg, Annemieke Roobeek

Veranderkunde

Veranderen, vernieuwen en verbeteren

Met onder andere...

Arend Ardon Arend Ardon
Yousri Mandour Yousri Mandour
Jaap Boonstra Jaap Boonstra

Over deze collegereeks

Na afloop van de collegereeks:

 • Heb je inspiratie hoe jij kunt bouwen aan echte vernieuwing;
 • Heb je antwoord op de vraag #Hoedan;
 • Weet je de verschillende strategieën toe te passen;
 • Heb je handvatten om aan de slag te gaan;
 • Weet je hoe je om moet gaan met frictie, spanningsvelden en valkuilen;
 • Weet je hoe je de meerwaarde van veranderen, vernieuwen en verbeteren gelijktijdig in kan zetten.

Voor wie is deze collegereeks interessant?

 • Directeuren en managers die hun organisatie of afdeling willen afstemmen op maatschappelijke ontwikkelingen of vragen vanuit de markt.
 • HR, projectleiders adviseurs of consultants, actief betrokken bij interne veranderprocessen
 • Verandermanagers, verantwoordelijk voor een veranderopdracht bij opdrachtgevers.

Boekenpakket bij deze collegereeks

Traag versnellen
Arend Ardon
Traag versnellen
25,-
8
De strategie van de Kreeft
Yousri Mandour
De strategie van de Kreeft
29,99
25
Stop. - Stopstrategie voor organisaties
Marije van den Berg
Stop. - Stopstrategie voor organisaties
24,95
71
Veranderen als samenspel
Jaap Boonstra
Veranderen als samenspel
37,70
28
De functie van frictie
Annemarie Mars
De functie van frictie
27,50
31

Programma

6 colleges
Middagprogramma van 14:30 - 17:30 uur
Maandag 6 september Samenwerken aan verandering in ecosystemen
Nieuwe organiseerprincipes geven vleugels aan vernieuwingen. Hoe ontsluit je snel kennis en zorg je dat er netwerkend samengewerkt wordt in ecosystemen? Hoe zet je alle kenniswerkers in hun kracht? Wat betekent het voor leidinggevenden als er wordt losgelaten om ruimte te geven aan samenwerken tussen organisaties? In dit college leer je alles over nut en noodzaak van horizontaal netwerkleiderschap.
Maandag 13 september Traag versnellen
Vaak is er sprake van een fundamentele spanning: met ons hoofd zijn we in de toekomst, maar met ons gedrag zijn we in het verleden. Hollend naar de toekomst repeteren we onbewust routines uit het verleden. Zo ontstaat een kloof tussen wat we nastreven en waartoe we echt in staat zijn. Door onbesuisd te gaan hollen, produceren we onbedoelde traagheid. Op de automatische piloot zien we niet wat we doen.  In dit college laat Arend Ardon de waarde zien van bewuste vertraging. Met concrete handvatten en inspirerende praktijkvoorbeelden laat Arend Ardon zien hoe je dit aangaat
Maandag 20 september De strategie van de kreeft
Tijdens dit college krijg je antwoord op de vraag #Hoedan? En krijg je inspiratie hoe jij kunt bouwen aan echte vernieuwing. De strategie van de kreeft laat overtuigend zien dat je alleen echt kunt veranderen en vernieuwen als je een gevoel van ongemak durft te omarmen, het vernieuwingsproces apart organiseert en durft te kannibaliseren. Zoals een kreeft zijn pantser afwerpt om te groeien. In dit college leer je hoe je ruimte in je organisatie creëert voor echte vernieuwing. Doorloop de weg van visie naar het realiseren van nieuwe waarde.
Maandag 27 september Stoppen: de andere helft van vernieuwing
Overbodige regels, innovaties die niet gerealiseerd worden, vergaderingen die gehouden worden omdat ze nu eenmaal gehouden worden. Geen organisatie lijkt eraan te ontkomen: dingen die niets opleveren en wel veel energie en geld kosten. Het werkt niet goed en we raken er uitgeput en cynisch van. En toch gaan we ermee door. Zou het niet heerlijk zijn als we in onze organisaties goed zijn in stoppen? In Stop. krijg je van stopstrateeg Marije van den Berg de vijf heldere stappen waarmee je goed stoppen in jouw team of organisatie wel voor elkaar krijgt.
Maandag 3 oktober Veranderen als samenspel
Veranderen als samenspel past in een situatie waarin mensen leren omgaan met onzekerheid en samen een nieuwe werkelijkheid creëren. Deze invalshoek op veranderen vergt moed om een onzekere situatie te betreden en spanningen onder ogen te zien. Dan wordt verandering mogelijk door samenspel. Dit samenspel draagt bij aan diepgaande vernieuwing in onze organisaties en de wereld om ons heen.  Tijdens dit college van Jaap Boonsta krijg je diepgaand inzicht om impact te hebben en te krijgen in de veranderingen die ze voor zich zien.
Maandag 11 oktober De functie van frictie
Wrijving en schuring helpen om de best mogelijke richting te kunnen vinden én om samen ons gedrag tot leven te wekken. Zonder frictie geen verandering. Bij veranderingen komt negativiteit los die beweging in de weg zit. Of er komt te weinig frictie los, waardoor de beweging stilvalt. Als we verandering willen laten slagen, moeten we de frictie opzoeken die helpt en wegblijven bij de frictie die hindert. In dit college wordt de scheidslijn tussen functionele en disfunctionele frictie onderzocht. Kunnen we de functionele frictie opzoeken door elkaar de juiste vragen te stellen en door op te staan voor wat ons aan het hart gaat.

Sprekers

Arend Ardon
Arend Ardon
Arend Ardon (1967) is sociaal psycholoog en bedrijfskundige en eigenaar van The Change Studio. Vanuit zijn onderneming werkt hij met collega’s en opdrachtgevers aan moderne wegen naar vernieuwing. De rode draden: Lead. Inspire. Create. Hij doceert aan diverse business schools. In 2009 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit te Amsterdam op zijn proefschrift over leiderschap in complexe veranderprocessen. Hij is een veelgevraagd spreker. Van zijn boek 'Doorbreek de cirkel!' werden inmiddels 30.000 exemplaren verkocht. Het boek werd ook in het Engels uitgegeven (Break the Cycle!). Ook zijn 2e boek 'Ontketen vernieuwing!' werd een bestseller. Arend ontwikkelde met Elephant Road zijn online course over Veranderen en Vernieuwen, speciaal voor de smartphone en tablet. Met veel video, interactieve tests en een bibliotheek met verdiepingsmateriaal.
Yousri Mandour
Yousri Mandour
Yousri Mandour is partner bij ICSB en adviseert organisaties op het gebied van strategisch management en business development. Hij doceert aan diverse masterprogramma’s op Nyenrode, UvA en de Hotelschool The Hague. Yousri is commissaris bij Zorg van de Zaak en auteur van diverse managementboeken, zoals Zo vernieuw je je businessmodel! en Een praktische kijk op marketing- en strategiemodellen.
Jaap Boonstra
Jaap Boonstra
Jaap Boonstra is hoogleraar ‘Organisatieverandering en leiderschap’ bij ESADE Business School in Barcelona (Spain) en WU, Vienna University for Economics and Business. Hij is in Nederland verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). Jaap werkte eerder als hoogleraar ‘Organisatieverandering’ aan de Universiteit van Amsterdam en als rector van Sioo, Interuniversitair centrum voor organisatie- en veranderkunde. Als zelfstandig en onafhankelijk adviseur is Jaap betrokken bij veranderingsprocessen in internationale ondernemingen en bedrijfsnetwerken in Nederland, Duitsland en Spanje. Daarnaast zet hij zich in voor maatschappelijke organisaties die zich willen kwalificeren voor de toekomst. Jaap heeft talloze publicaties op zijn naam staan over organisatieverandering, innovatieprocessen, leiderschap, strategische besluitvorming, en machtsprocessen in organisaties. Recent publiceerde hij als schrijver of redacteur meerdere boeken waaronder Leiders in cultuurverandering (Van Gorcum, 2014), Veranderen van Maatschappelijke Organisaties (Business Contact, 2017), Perspectieven op Veranderen (Vakmedianet, 2018), Perspectieven op Leiderschap (Vakmedianet, 2018) en Veranderen als Samenspel (Vakmedianet, 2018). Bij dit laatste boek is ook een uitgebreide website beschikbaar en het boek verschijnt ook in het Engels en Spaans.
Annemarie Mars
Annemarie Mars
Annemarie Mars is een energieke en bevlogen veranderkundige die al bijna dertig jaar middenin de weerbarstige veranderpraktijk staat. Als spreker, auteur en adviseur helpt ze bestuurders, directeuren en managers met het ruimte, richting en sturing geven aan veranderingen die echt verschil maken. Zij publiceert onafgebroken over de inzichten die ze in haar werk opdoet en heeft meerdere boeken geschreven, waarvan vier bij Uitgeverij Koninklijke van Gorcum. Met 'Hoe krijg je ze mee?' won ze de GIDS prijs voor het beste HR boek en werd ze genomineerd voor de LTP van den Berghprijs. Het boek wordt in meerdere managementopleidingen gebruikt is meer dan 20.000 keer verkocht. 'Jongleren met loyaliteiten' werd genomineerd voor De boek van het jaarprijs van de Orde van organisatieadviseurs. In 2019 verscheen haar podcast 'De kunst van het vinden'. Sinds 2011 blogt ze regelmatig over een prangende verandervraag, inmiddels zijn ruim 70 afleveringen verschenen. Zo is in de loop der jaren een toegankelijk en gedegen gedachtegoed ontstaan over leiderschap aan verandering. Over dat gedachtegoed geeft ze met veel plezier lezingen, webinars en masterclasses. Met haar talent om diepgaande kennis op een nuchtere manier voor het voetlicht te brengen heeft ze al duizenden bestuurders, directeuren en managers aan het denken gezet over hun eigen leiderschap aan verandering.
Marije van den Berg
Marije van den Berg
Marije van den Berg is stopstrateeg. Haar motto: dode paarden moet je feestelijk begraven. Ze heeft als onderzoeker en adviseur in talloze organisaties rondgelopen. Zo bracht ze vorig jaar alle geldstromen in het basisonderwijs in kaart (en haalde daarmee de landelijk pers en de Tweede Kamer). Ze ziet in al die organisaties veel overbodige ellende en te veel gedreven mensen die moe en cynisch zijn. Dat kan anders. Stop. is haar eerste boek.
Annemieke Roobeek
Annemieke Roobeek
Annemieke Roobeek is als hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Tevens is zij directeur/oprichter van MeetingMoreMinds BV. Daarnaast is zij commissaris bij diverse (internationale) ondernemingen, voorzitter van NCTW-NEMO, het Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie en is zij lid van de RLI- de Raden voor de Leefomgeving en Infrastructuur.

Accreditatie

Na afloop ontvang je een waardevol deelnamecertificaat.

Praktische informatie

Locatie

DUS Utrecht

DUS, Utrecht Sophialaan 1 3542 AR Utrecht

Routebeschrijving

Programma

Elk college vindt plaats op een maandagmiddag van 14:30 tot 17:30 uur.

College 1: 6 september 2021
College 2: 13 september 2021
College 3: 20 september 2021
College 4: 27 september 2021
College 5: 4 oktober 2021
College 6: 11 oktober 2021

Voorwaarden

Deze collegereeks wordt georganiseerd door PW.academy, onderdeel van Vakmedianet, in samenwerking met Managementboek. Je aanmelding wordt bevestigd en gefactureerd door PW.Academy.

Veilige deelname
Voor alle klassikale colleges volgen wij de strikte richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid. Mochten de regels vanuit de overheid strenger worden, dan is er voor deze opleiding een kwalitatief gelijkwaardig digitaal alternatief.

Reguliere annuleringsvoorwaarden
De inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Tot uiterlijk vier weken voor de aanvangsdatum van het eerste college kan dat kosteloos. In geval van annulering na vier tot twee weken voor aanvang van het eerste college is 25% van het inschrijfgeld verschuldigd. Meld je jezelf binnen twee weken voor aanvang af of ben je afwezig zonder annulering, zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag aan je te berekenen.

Verhindering
Kun je een college niet bijwonen? Het betreffende college inhalen is helaas niet mogelijk. Je kunt kosteloos een plaatsvervanger bij ons aanmelden via info@managementboek.nl.

Ook interessant voor u"

12 OKT
Seminar
Kom ook naar deze unieke dag met 5 topsprekers over de psychologie van leiderschap. Meer
625,-
18 NOV
Seminar
Op 18 november leert u in één dag wat u kunt doen om uw overtuigingskracht te vergroten. U krijgt les van de beste Nederlandse beïnvloedingsexperts én de wereldwijde autoriteit op dit terrein: Robert Cialdini. Meer
995,-
21 SEP
Online college
Daniel Kahneman geeft bijna nooit live sessies, maar voor ons maakt hij een uitzondering. Dit is een once-in-a-lifetime kans! Meer
395,-

Rubrieken

Populaire producten

  Personen

   Trefwoorden