Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Marlène Langbroek: ‘Mijn werk is pas af als mensen een baan hebben gerealiseerd’ interview
14 januari 2021 | Bas Hakker

De ervaren loopbaancoach Marlène Langbroek schreef het boek Wat wil ik nu echt? Ze introduceert een loopbaanstrategie waarmee je niet alleen een nieuwe baan vindt, maar een nieuwe bestemming van je leven.

Hoe ben je op het idee gekomen voor een boek?
Ik heb eerst veertien jaar mensen opgeleid als loopbaancoach bij Fontys Hogescholen en Saxion totdat ik in 2002 als zelfstandig loopbaancoach aan de slag ging. Vanaf die tijd heb ik veel blogs geschreven, maar ik wilde iets meer gestructureerd mijn kennis en ervaring doorgeven. Ik was al eerder begonnen met het schrijven van mijn boek, maar het ging pas echt goed lopen toen ik met schrijfcoach Suzanna van der Laan van BoekenBusiness ging werken die mij regelmaat gaf door te werken met deadlines. Ook hielp het toen er met Corona iets meer tijd was voor mijn schrijfwerk.

Welke fases doorlopen mensen als ze bij jou terechtkomen?
Je begint met reflectie op de huidige situatie, helder krijgen wat het probleem is. Daarna volgt het toekomstscenario qua werk en tot slot gaat het erom hoe je jouw nieuwe loopbaan gaat vormgeven. Mensen komen vooral bij me terecht als ze niet tevreden zijn met hun werk. Vaak hebben ze hele mooie banen, maar weten ze niet wat ze écht willen. Steeds vaker speelt zingeving een rol: werken mensen wel, maar kunnen ze bijvoorbeeld niet achter het product staan dat ze leveren.

Hoe ga jij aan de slag als er iemand bij je aanklopt?
Een van de eerste dingen, is het in kaart brengen van de kwaliteiten. Ik werk niet met testen en vragenlijsten, want mensen moeten met hun eigen antwoorden op hun vragen komen. Ik laat ze bijvoorbeeld hun succesverhalen opschrijven, zo’n verhaal waar je zelf met een goed gevoel op terugkijkt. Als iemand goed onderbouwt hoe die in die situatie gehandeld heeft, dan kan je daar beargumenteerd de kwaliteiten uithalen en doordat mensen door het concreet beschrijven zichzelf weer in die situatie plaatsen, zullen ze het plezier herbeleven.

Hoe brengt dat mensen richting een loopbaankeuze?
Ik nodig mensen uit om verhalen te schrijven over verschillende levensterreinen en uit verschillende levensfasen. Als je dat doet krijg je een complete afspiegeling van je kwaliteiten. Mensen leren zelf die kwaliteiten benoemen en als je je die vaardigheid eigen gemaakt hebt dan helpt dat ook bij gesprekken met potentiële werkgevers. Je hebt immers genoeg geworsteld om je kwaliteiten specifiek te benoemen.

Ik heb zelf een marketingstudie gedaan en ben rond mijn 27ste gewisseld naar de journalistiek. Als ik bij jou was geweest, was die interesse er wel uitgekomen?
Dat denk ik wel, met name door wat een van mijn coachklanten ‘sleutelverhalen’ noemde. Door die verhalen komen jouw kwaliteiten naar boven, maar ook in welke omgeving je goed gedijt. Ik vind het belangrijk om kernkwaliteiten in een context te zien; als iemand enthousiasmerend is, zeg ik: onder welke omstandigheden dan precies?

Is het ervaring om dat eruit te krijgen?
Zeker, door de studies die ik gedaan heb - een lerarenopleiding, orthopedagogiek, de Academie Mens en Arbeid (AMA) en mijn docentschap aan twee AMA’ - kan ik vanuit een breed theoretisch kader naar vragen van mensen kijken zonder te psychologiseren. Bovendien heb ik inmiddels achttien jaar ervaring als loopbaancoach. Dat doet me bijvoorbeeld denken aan een maatschappelijk werkster die wat meer met haar handen wil werken in plaats van met haar hoofd. In ons traject kwam naar boven dat ze graag met interieurs aan de slag gaat en toevallig werkt de vrouw van een netwerkcontact van mij met makelaars die huizen verkoopklaar maken. Via via kwam ze in contact met zo’n makelaar, had daar een gesprek mee en ze mailde me al snel: ‘Volgens mij heb ik mijn passie gevonden’.

Hoe ga je aan de slag als iemand uiteindelijk heeft gevonden wat hij of zij wil?
Het mooie van mijn aanpak is dat het een heel organisch proces is. Als mensen een beeld hebben van wat ze willen doen dan komt de volgende stap: het realiseren van het ideale werk. En dat doe je niet door te kijken naar vacatures, maar je gaat zelf gesprekken aan om te achterhalen waar er behoeftes zijn op de arbeidsmarkt waar jij op in kunt spelen. Waar zijn er  mensen zoals ik nodig? Dat iemand bijvoorbeeld eens gaat praten met de directie van een bibliotheek om te onderzoeken wat het werk inhoudt. Als ze dan de goede vragen stellen zonder naar een baan te vissen, denken mensen vanzelf: die hebben wat te bieden.

Wat zijn goede vragen in die fase?
Belangrijk is dat je een nieuwsgierige onderzoeker bent. Dat je echt vragen stelt hoe zo’n vak werkt. Mensen moet daarin de knop echt omzetten.Je krijgt dan een steeds specifieker beeld van wat je kan gaan doen. Wat wil ik, waar wil ik dat en wat is daarbij verder voor mij belangrijk? Als je dan gesprekken aangaat, koppel je dat terug naar jezelf. ‘Is dit echt wat ik wil doen?’ Zo wordt het beeld steeds specifieker.

Kan je iedereen helpen aan een nieuwe loopbaan?
Daar ga ik wel voor, ben ik fanatiek in. Mijn werk is pas af als mensen een baan hebben gerealiseerd. En het voordeel is dat ik inmiddels een groot netwerk heb en dat zet ik altijd heel actief in. Eerst zijn die gesprekken oriënterend, maar op een gegeven moment komt de volgende stap. Heel vaak creëren mensen hun eigen baan; dat je een voorstel uitwerkt hoe je voor een opdrachtgever een bijdrage kunt leveren en waarom jij daarvoor de ideale persoon bent. Ook wat het hem of haar oplevert en wat dat dan kost.

Dan zit jouw werk er op en bellen ze pas weer tien jaar later?
Het mooie is dat je alles bij een volgend kruispunt in je loopbaan weer kan toepassen. Ik moet denken aan een oud coachklant die een vacature had gezien en hij vroeg mij om hem te helpen met een goed cv en een brief. Die organisatie hield hem echter aan het lijntje en toen mijn boek uitkwam, mailde hij me en zei: ‘Misschien is het complete traject zo gek nog niet’.


Wat wil ik nu echt? - Een loopbaanstrategie voor gedreven hbo’ers en academici preview
27 november 2020 | Marlène Langbroek

Heb je het gevoel dat je je kwaliteiten onvoldoende benut? Wil je waarde toevoegen met wat je te bieden hebt? Neem zelf de regie over je loopbaan.Met Wat wil ik nu echt? kom je tot meer waarde in je werk en ontwikkel je loopbaanvaardigheden. Een preview.

Met name bij gedreven hbo'ers en academici zie ik steeds meer de behoefte aan de regie voeren over het eigen leven en het streven naar zingeving. Werk betekent voor hen meer dan een manier om inkomen te verwerven. Werk biedt vervulling, is een manier om een maatschappelijke bijdrage te leveren, om je talenten optimaal te benutten en uit te drukken wie je bent en waar je voor staat.

Met behulp van dit boek kom je tot meer waarde in je werk:
- Waarde in de zin van de waarde die jij levert met jouw kwaliteiten voor een werkgever of opdrachtgever.
- Waarde in de zin van de maatschappelijke bijdrage die jij wilt leveren met jouw werk.
- Waarde(n) die jij terug wilt zien in je werk.
- Waarde die werk je impliciet of expliciet teruggeeft in de zin van arbeidsvreugde.
- En de waarde van werk in balans met wat naast werk belangrijk voor je is.

Je komt niet alleen tot antwoorden op je loopbaanvragen. Door actief doorwerken van het boek ontwikkel je loopbaanvaardigheden die je nodig hebt om je flexibel aan te passen aan de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Die verandert in hoog tempo, functies verdwijnen en er komen nieuwe functies bij. En hoe de toekomst van werk eruit gaat zien, is nog moeilijk te voorspellen.
De verwachting is dat je als werkende met enige regelmaat geconfronteerd zult worden met transities in je werk. Dat betekent dat als je succesvol wilt zijn in je loopbaan én gelukkig wilt zijn met je werk, je moet beschikken over aanpassingsvermogen, career adaptability, en proactief loopbaangedrag moet kunnen laten zien.
Bovendien wordt van jou als hogeropgeleide verwacht dat je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor het vormgeven van je loopbaan. Dat je zelf investeert in het bijhouden van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en wat die ontwikkelingen voor jou betekenen. En dat je proactief bij kunt sturen als dat in jouw ogen nodig is.

Het boek Wat wil ik nu echt? is geen boek voor werkzoekenden, maar voor werkmakers: mensen die vanuit ambitie en visie de baan creëren die precies past bij wie ze zijn en de bijdrage die ze willen leveren met hun werk. Dat laatste heeft alles te maken met het zinvolle, een van de vier vormen van ‘zin' die naar voren komen in het boek. Werk geeft zin aan ons leven en door werk hebben we zin in het leven.

Het boek Wat wil ik nu echt? is enerzijds een praktisch boek met stappenplannen, reflectieopdrachten en tips. Het volgt qua structuur de route die ik met mijn klanten afleg in mijn trainingen en coachtrajecten.
Anderzijds is het een boek met achtergrondinformatie, een denkkader. Het is mijn ervaring dat hogeropgeleiden hunkeren naar meer dan een praktisch boek over hoe je een baan vindt of een loopbaan uitstippelt. Daarom deel ik in het boek ook wetenschappelijke inzichten, onderzoeksgegevens en anderszins informatie uit vakliteratuur.

Vraag jij je af of je huidige werk is wat je écht wilt? Of heb je al helder dat je je huidige werk niet langer wilt doen, maar weet je niet in welke richting je verder wilt en wat je eerstvolgende stap moet zijn? Lees Wat wil ik nu echt? Laat je meenemen in het proces en laat je begeleiden naar het voor jou juiste spoor.

Marlène Langbroek is expert op het terrein van loopbaanbegeleiding. Ze heeft veertien jaar ervaring als opleider van loopbaanbegeleiders en coaches bij de Hogescholen Fontys en Saxion. Daarna heeft ze als zelfstandig loopbaancoach al vele honderden gedreven hbo'ers en academici met loopbaanvragen begeleid. Ze is de auteur van Wat wil ik nu echt?

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden