Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Inkoop - een nieuw paradigma

Paperback Nederlands 2009 9789012581240
10
Voormalig top 10Totaal 30 dagen
BestsellerMeer dan 1000 verkocht
Verkooppositie 1725Hoogste positie: 5
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Winnaar van Managementboek van het Jaar 2010

Uit het juryrapport:
De keuze voor het winnende boek is ingegeven door de relatieve nieuwheid van het thema, de originaliteit en gedegenheid waarmee de auteur zijn onderwerp heeft uitgewerkt en de duurzaamheid en praktische waarde van de oplossingen die hij propageert. De auteur kan bogen op een jarenlange ervaring in het veld en heeft dit naar oordeel van de jury weten te vertalen in een aantal even vernieuwende als praktisch toepasbare aanbevelingen. De jury is zich bewust van het specialistische karakter van de thematiek, maar heeft uiteindelijk besloten dat dit de nominatie van managementboek van het jaar niet in de weg mag staan. Integendeel, juist vanwege het pleidooi om het specialisme een meer bedrijfsgenerieke invulling te geven, kondigt de jury met gepaste trots als managementboek van het jaar 2010 aan: het boek 'Inkoop – een nieuw paradigma' van Gerco Rietveld.

Over het boek
Inkoop maakt een ongekend snelle ontwikkeling door. Pioniers betreden ongebaande paden en ontdekken steeds nieuwe kansen. Inkoop, van oorsprong een ervaringsvak, komt ook conceptueel tot ontwikkeling. 'Inkoop - een nieuw paradigma' wil inkoop uit haar functionele isolement halen en tot een volwaardige partner in business laten uitgroeien.

Gerco Rietveld introduceert in zijn boek de businessgedreven inkoop als nieuwe generatie ter vervanging van de huidige, klassieke inkooppraktijk. Pleidooien hiertoe bestaan al lang, maar de weg daar naartoe is niet eerder beschreven.

Rietveld beschrijft een nieuw inkoopconcept. Organisaties moeten volgens Rietveld (kern)leveranciers integreren in de businessstrategie. De besturing van een organisatie - publiek of privaat - kan niet beperkt blijven tot de prestaties van de eigen organisatie. De prestaties van de toeleverketens maken daar een onlosmakelijk deel van uit.

Hoogste tijd om inkoop businessgedreven te maken en de business inkoopgedreven. Dit nieuwe inkoopconcept is 'verplichte kost' voor echte
inkoopleiders, maar minstens zo interessant voor managers die leiding geven aan inkoop, voor businessstrategen en voor managers die de kansen in de inkoopmarkt willen benutten om hun organisatie succesvoller en weerbaarder willen maken.

Dit boek richt zich op hen die richting en leiding geven aan inkoop. En op hen die onderweg zijn naar die positie. Wie meer van inkoop wil begrijpen, kan niet om dit boek heen.

Specificaties

ISBN13:9789012581240
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:372
Uitgever:VMN Media
Druk:1
Verschijningsdatum:3-11-2017
Hoofdrubriek:Inkoop en logistiek
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Inkoopafdelingen toe aan serieuze verbouwing
Ronald Buitenhuis | 28 augustus 2009
Het is er zo één. Zo’n boek waarbij je vanaf pagina één denkt: dit snijdt hout. Er zijn veel goede managementboeken, maar Inkoop - een nieuw paradigma steekt er boven uit. Auteur Gerco Rietveld heeft een keiharde boodschap die veel inkopers wellicht liever niet horen maar toch tot zich moeten nemen. Inclusief oplossingen.
Lees verder
recensie
Inkoop - een nieuw paradigma
Rudy van Stratum | 31 juli 2009
Inkoop heeft binnen organisaties de laatste decennia veel bereikt. Volgens de auteur van het boek 'Inkoop, een nieuw paradigma', Gerco Rietveld, marcheert inkoop van backroom naar boardroom. Maar de marsroute in de goede richting kan niet worden afgemaakt omdat er sprake is van een glazen plafond, inkoop wordt door de bestuurders niet als een serieuze gesprekspartner gezien. Rietveld laat het in dit boek niet zitten bij een analyse maar komt ook met een oplossing.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
30 stemmen
7
17
5
1
0

Interviews en artikelen (5)

interview
De boekenkast van Gerco Rietveld, inkoopexpert en systeemdenker
Joep Schrijvers 12 juli 2010 Hij werkte bij de ING, was er directeur, werd ondernemer. Hij kende hoge pieken en diepe dalen. Zijn bedrijf ging ooit failliet. Zijn kennis van de moderne inkoop wordt alom geprezen. Hij is charmant, vriendelijk en toegankelijk. Zijn mulo-leraar zei over hem dat het niets zou worden, maar onlangs werd zijn boek ‘Inkoop – een nieuw paradigma ‘bekroond tot Managementboek van het Jaar 2010. Deze maand: de Boekenkast van Gerco Rietveld. Kijk hier naar een korte vidcast van het gesprek dat Joep Schrijvers had met Gerco Rietveld.
interview
Pleidooi voor inkoop als managementdiscipline bekroond
Hans van der Klis 1 april 2010 De boeken op de shortlist ontliepen elkaar niet veel, zodat het lastig was een winnaar aan te wijzen, vertelde voorzitter Hans van der Loo bij de bekendmaking tijdens het Managementboekengala aan de vooravond van de Boekenweek. De jury koos uiteindelijk voor Inkoop – Een nieuw paradigma van Gerco Rietveld, een ‘stevig aangezet boek’ waarin de auteur betoogt dat inkoop meer aandacht verdient en een andere rol moet krijgen binnen organisaties.
nieuws
Pleidooi voor inkoop als management- discipline bekroond
Hans van der Klis 10 maart 2010 Inkoop - een nieuw paradigma is tijdens het Managementboekengala uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2010. Auteur Gerco Rietveld was al verrast dat hij met zijn boek de shortlist haalde. Hij voelt zich door de bekroning gesteund in zijn betoog dat inkoop meer interesse verdient van het algemene management.
nieuws
Een shortlist met breedsprakige consequenties
Pierre Pieterse 20 januari 2010 De jury heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt om tot de uiteindelijke keuze voor het Managementboek van het Jaar te komen. Daarvoor zijn de boeken op de shortlist te divers. Een beredeneerde inventarisatie.
interview
Gerco Rietveld: ‘Inkoop-management moet volwassen worden’
Rob Hartgers 30 juni 2009 Inkoopmanagers trekken leveranciers het vel over de oren. Dat kan en moet anders, vindt Gerco Rietveld. Hij pleit voor een ‘paradigmashift’: inkopers moeten geen kostenbesparingen leveren, maar businessvoordelen.’

Over Gerco Rietveld

Gerco Rietveld was oprichter en directeur van het eerste inkoopadviesbureau in Nederland. Nu heeft hij zijn eigen adviespraktijk en is hij adviseur van de directie van Menzis. Eerder had Rietveld bancaire functies bij NMB Bank, gaf hij leiding aan het Concern Inkoopbedrijf van ING Groep en en werkte hij als adviseur bij het advies- en onderzoeksbureau Significant.

Andere boeken door Gerco Rietveld

Inhoudsopgave

Verlangen naar de eindeloze zee

Deel 1 De klassieke inkoop
1. Groei en grenzen van de klassieke inkoop
2. Ernstige weeffout in inkoop
3. Ontsnappen van inkoop

Deel 2 Businessgedreven inkoop
4. Inkoop en het businessmodel
5. Inkoop herontwerpen

Deel 3 De strategische inkoopvelden
6. De inkoopstrategie
7. Strategische uitlijning
8. Positionering & structuur van inkoop
9. Inkoopleiderschap
10. Talentmanagement
11. Inkoop-intelligence

Deel 4 De tactische inkoopvelden
12. De inkooptactiek
13. Categoriemanagement
14. Management van kernleveranciers en ketens
15. Uitbesteding

Deel 5 De operationele inkoopvelden
16. De inkoopoperaties
17. Sourcing
18. Contractmanagement
19. Order-to-pay-proces

De notendop
Inkoopframework (uitgebreide versie)
Inkoopwetenschap
Literatuur
Register
Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Inkoop - een nieuw paradigma