Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

De bestuurlijke organisatie van Nederland

Historie, grondslagen, werking en debat

Paperback Nederlands 2013 9789013119114
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Is het huis van Thorbecke nog wel voldoende toegerust om de grote vragen van deze tijd aan te kunnen? Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn tal van varianten van mogelijke bestuurlijke reorganisaties de revue gepasseerd. Daaraan liggen tal van analyses ten grondslag over vraagstukken als slagvaardigheid, integraliteit, politieke controle en democratische legitimatie. Die analyses en het debat over het binnenlands bestuur hebben echter niet geleid tot een ingrijpende herstructurering. Waarom blijkt het in Nederland zo moeilijk om de bestuurlijke organisatie aan te passen?

De discussie over de inrichting van het binnenlandsbestuur wint aan kwaliteit als de debaters eerst de antwoorden zoeken op een aantal kernvragen. In welke historische context heeft de bestuurlijke organisatie van Nederland zich gevormd? Wat zijn de grondslagen van de bestuurlijke hoofdstructuur, vaak aangeduid met de metafoor “Het Huis van Thorbecke”? Welke argumenten zijn in het verleden naar voren gebracht voor en tegen een reorganisatie van het binnenlands bestuur? Welke problemen bemoeilijken of verhinderen tot dusver ingrepen in de bestuurlijke organisatie?

Dit boek neemt geen stelling, maar wil inzicht geven in de wortels van ons bestuursstelsel, in de huidige vraagstukken en opgaven van de overheid, de politiek-bestuurlijke cultuur en de lijnen die wellicht van daaruit kunnen worden getrokken naar de toekomst.

Specificaties

ISBN13:9789013119114
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:136
Druk:1
Verschijningsdatum:6-12-2013
Hoofdrubriek:Juridisch

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Hans Engels

Prof.mr. J.W.M. Engels is bijzonder hoogleraar Afdeling Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden en universitair hoofddocent bij de sectie staatsrecht van de Rijksuniversiteit Groningen.

Andere boeken door Hans Engels

Inhoudsopgave

1. Ter inleiding
2. Grondslagen van de bestuurlijke organisatie
3. De inrichting en werking van het rijksbestuur
4. De inrichting en werking van het decentraal bestuur
5. Historie van en debat over de bestuurlijke organisatie
6. Interbestuurlijke verhoudingen in de gedecentraliseerde eenheidsstaat
7. Slotbeschouwing en conclusies

Literatuur
Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De bestuurlijke organisatie van Nederland