Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Kaasschaaf of leiderschap: doorrommelen of doorpakken?

De crisis als koevoet

Paperback Nederlands 2010
Verkooppositie 99999998 dagen in de top 100
Dit artikel is niet leverbaar.

Samenvatting

We staan in ons land aan de vooravond van een immense bezuinigingsoperatie. Een begrotingstekort van 35 miljard euro dwingt immers tot het maken van fundamentele keuzes.

Bij publieke organisaties is de natuurlijke reflex om de traditionele kaasschaaf weer te voorschijn te halen: iedereen krijgt een 'fair share' en daarmee zou het probleem zijn opgelost. Maar we weten allemaal dat de 'kaasschaaf' op termijn desastreuze gevolgen heeft. En dat terwijl deze schaarste als een prachtige kans gebruikt kan worden om een aantal zaken ten principale anders te organiseren. Door te focussen op 'beter' en 'leuker' in plaats van op 'kleiner' en 'minder'. Om door slimmer samen te werken de verborgen synergie te verzilveren. Vooral nú!

Zo creëren we een organisatie die een plek is van constante verbetering waar mensen met plezier naar toe gaan, elke dag opnieuw. Zo zorg je ervoor dat die kaasschaaf wordt gebruikt waarvoor die is bedoeld: om plakjes kaas te snijden!

'Veranderdokter' Dirk-Jan de Bruijn beschrijft aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van alledag dat het wél kan en wat daar dan voor nodig is.

Verfrissend! Dit biedt je een aantal hele praktische handvatten voor het slimmer organiseren waarmee je vandaag nog kunt beginnen.
- Reind Loggen, CJIB

Van kaft tot kaft straalt de dynamiek er van af! Het laat zien dat veranderen ook leuk kan zijn.
- Koos Groenewoud Delta N.V.

'Kaasschaaf of leiderschap' neemt je mee in de wereld van de verborgen synergie en laat je voelen hoe je dat dan ook kunt verzilveren.
- Willem Mastenbroek op Managementsite.nl

Leerzaam, nuttig en praktisch toepasbaar. Een absolute must voor iedere overheidsmanager, zeker in het huidige tijdsgewricht.
- Lex Bruijn, Bestuursacademie Nederland

Bijzonder helder geschreven en zeer herkenbaar vanuit de praktijk. Inspirerend!
- Ab Warffemius, De Werkmaatschappij

Dit boek sleept je mee in de praktijk naar de klant, afnemer en burger en dwingt je om na te denken over de vraag 'waartoe we op aard' zijn als publieke organisatie.
- Bert Mol, Re.public

Specificaties

ISBN13:9789023246930
Rubriek:Leiderschap
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:127
Druk:1

Expertrecensies (2)

Eric van Arendonk RM | 21 juni 2011
De ondertitel van 'Kaasschaaf of leiderschap' doet me denken dat het hier gaat om een boek over verandermanagement. Die ondertitel luidt: 'doorrommelen of doorpakken?' met de extra toevoeging: 'De crisis als koevoet'. Zou het toeval zijn dat in de titel het woord kaas zit en is het een directe verwijzing naar de bestseller 'Wie heeft mijn kaas gepikt?Lees verder
Voor wie doen we het ook alweer?
Ben Kuiken | 13 oktober 2010
In tijden van crisis moet er ingegrepen worden. Maar veel te vaak wordt dan de kaasschaaf gehanteerd, in plaats van dat er echt iets verandert, vindt Dirk-Jan de Bruijn. 'Zijn boek Kaasschaaf of leiderschap: doorrommelen of doorpakken?' is een pleidooi om nu eens goed door te pakken.Lees verder

Lezersrecensies

4.7 van de 5
14 stemmen
12
0
2
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

boekenkast
De boekenkast van Dirk-Jan de Bruijn
Joep Schrijvers 2 december 2012 Hij kent de machinekamers van rijksoverheid als geen ander. Veranderprojecten zijn zijn lust en zijn leven. Zeg tegen hem ‘informatievoorziening en ICT’ en zijn ogen glinsteren. Zeg ‘verandering’ en hij gaat sneller praten. Ligt bij zoveel ervaring cynisme niet op de loer? Nee, bij hem niet. Dat is hij níet geworden. Wel verbaast hij zich: over wat er wel lukt en vooral wat niet. Hij schreef er zijn eigen verwonderboekje over. Voor deze man met de jongensachtige uitstraling is het Haagse Binnenhof zijn boekenkast. Daarom deze keer, dicht bij het centrum van de macht, de managementauteur, ambtenaar én verwonderaar Dirk-Jan de Bruijn.
podcast
Dirk-Jan de Bruijn over bezuinigen
Ben Kuiken 12 november 2010 ‘Veranderdokter’ van de publieke sector Dirk-Jan de Bruijn merkte dat de kaasschaafmethode niet altijd succesvol is bij bezuinigingen. In Kaasschaaf of leiderschap formuleert hij vijf verwondervragen om er de voortgang in te houden. ‘Er wordt in verandertrajecten veel geschreven en gesproken, maar veel te weinig gedaan.’
Alle interviews en artikelen (2)

Over Dirk-Jan de Bruijn

Bedrijfseconoom Dirk-Jan de Bruijn is sinds 2004 actief in verschillende management- en directiefuncties binnen de Rijksdienst. Met een forse verandercomponent. Daarvoor was hij gedurende een twintigtal jaren actief als managementconsultant in het publieke domein verbonden aan Deloitte (en rechtvoorganger Bakkenist) en IBM. Met enige regelmaat publiceert De Bruijn over de ins en outs van verandermanagement. Uiteraard vanuit de dagelijkse weerbarstige praktijk. In columns op bijvoorbeeld managementsite.nl. Maar ook in verschillende boeken. En zo heeft hij met zijn boek 'Geen ezels!' de prestigieuze professionaliseringsprijs van de Vrije Universiteit in de wacht weten te slepen. Naast het implementeren en besturen van veranderprocessen spreekt hij er ook frequent over.

Andere boeken door Dirk-Jan de Bruijn

Inhoudsopgave

Een houding die verder durft te kijken
Rode draad

1. Om plakjes kaas mee te snijden
2. Kleiner belt aan, beter en leuker doen samen open
3. Basics van veranderen
4. Ondertussen in onze omgeving
5. Het gemeenschappelijke winnen
6. Huh, klanten, zijn die er ook nog?
7. Naar een geintegreerd warenhuis
8. A desk is the most dangerous place from which to view the world
9. Open met die ramen!
10. Maar geloof jij er zelf wel in
11. Dé centrale boodschap

Achter de schermen kijken
En welke boeken hebben mij nou geïnspireerd?
Wie ben ik?

Managementboek TOP 5

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Kaasschaaf of leiderschap: doorrommelen of doorpakken?