Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Drogredenen

Herkennen en weerleggen

Paperback Nederlands 2021 9789024432011
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Onmisbaar voor iedereen die weleens met de mond vol tanden staat en die de trucjes van de discussiepartner zat is.

Social media en het dagelijkse maatschappelijke debat wemelen van fakenieuws, des- en misinformatie, maar ook van discussietrucs als jij-bakken en whataboutismen. Voor fakenieuws is terecht veel aandacht, maar voor drogredenen, hoewel net zo schadelijk voor een eerlijk debat, veel minder.

Drogredenen bevat onmisbare munitie tegen manipulerende politici en andere drogredenaars. Het ondersteunt iedereen die soms moeite heeft zich te verweren tegen hun onlogische maar overtuigende discussietrucs. Het beschrijft helder en overzichtelijk 43 veelvoorkomende drogredenen die iedereen herkent zonder ze altijd te kunnen ontmaskeren, laat staan zich ertegen te verweren. Het legt uit wat elke discussietruc kenmerkt, waar de grens tussen de truc en redelijk redeneren ligt, hoe hij inwerkt op ons brein en hoe je je ertegen verweert.
Elke drogreden wordt geïllustreerd door een Fokke & Sukke-cartoon en is voorzien van een voorbeeld, veelal uit actuele politieke en maatschappelijke discussies.

'Drogredenen' is bedoeld voor iedereen die in het huidige debat weleens met de mond vol tanden staat. Het is bruikbaar bij trainingen, colleges en lessen kritisch denken, Nederlands en maatschappijleer.

Specificaties

ISBN13:9789024432011
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:208
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:7-6-2021
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Expertrecensies (1)

recensie
Drogredenen - 'Leerzaam en leuk'
Dave van Ooijen | 9 september 2021
In politieke discussies, het maatschappelijk debat en op sociale media is er lange tijd sprake van nepnieuws en desinformatie. Maar ook van discussietrucs. Voor een van de veel gebruikte discussietrucs, de drogreden, is vreemd genoeg nog weinig aandacht. Terwijl de drogreden toch net zo schadelijk is voor een open en eerlijk debat.  
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Paula Steenwinkel

Paula Steenwinkel is auteur, trainer, docent, adviseur en ontwikkelaar van methoden helder communiceren, kritisch denken en onderzoeksvaardigheden. Ze is gefascineerd door wat er fout gaat en kan gaan in onderzoek, denken en discussies.

Andere boeken door Paula Steenwinkel

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Drogredenen