Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

trefwoord

Filosofie: De kunst van het denken

Filosofie, afgeleid van het Griekse woord voor 'liefde voor wijsheid', is een discipline die zich bezighoudt met fundamentele vragen over kennis, werkelijkheid, bestaan, waarden en rede. Al eeuwenlang proberen denkers grip te krijgen op de diepste vragen van het menselijk bestaan: Wie zijn we? Wat kunnen we weten? Hoe moeten we leven? Op deze pagina ontdek je boeken en artikelen die je helpen om je eigen weg te vinden in dit fascinerende domein van kritisch denken en wijsheid.

Filosofie in het dagelijks leven

Filosofie is niet alleen iets voor academici in stoffige studeerkamers. Steeds meer mensen ontdekken dat filosofische inzichten hen kunnen helpen bij het navigeren door complexe levensvragen en maatschappelijke uitdagingen. Of het nu gaat om ethische dilemma's, persoonlijke ontwikkeling of het begrijpen van technologische veranderingen – filosofie biedt denkkaders die houvast kunnen geven in onzekere tijden.

Rob Wijnberg
Voor ieder wat waars
In 'Voor ieder wat waars' analyseert Rob Wijnberg verschillende waarheidsopvattingen door de geschiedenis heen. Met zijn filosofische achtergrond duikt hij in de vraag wat waarheid eigenlijk betekent in een tijd van nepnieuws en alternatieve feiten. Een uitermate relevant boek voor wie wil begrijpen hoe we tot kennis komen.
Filosofie voor een weergaloos leven - twijfel jezelf tot rust
Sigrid van Iersel
Voel je je opgejaagd door de constante druk om alles uit het leven te halen? In dit artikel over 'Filosofie voor een weergaloos leven' van Lammert Kamphuis ontdek je een verrassend advies: twijfel jezelf tot rust. Leer hoe filosofische reflectie kan helpen om meer rust en diepgang in je leven te brengen.

Filosofische klassiekers

De filosofie heeft een rijke geschiedenis met talloze denkers die blijvende inzichten hebben nagelaten. Hun werken worden nog steeds gelezen en bediscussieerd omdat ze fundamentele vragen stellen die tijdloos blijken te zijn. Van Plato tot Nietzsche, van Descartes tot De Beauvoir – hun ideeën vormen de basis van ons denken over politiek, ethiek, kennis en meer.

Daniel Kahneman
Ons feilbare denken
Daniel Kahneman's 'Ons feilbare denken' is een meesterwerk dat de grens tussen psychologie en filosofie overbrugt. Het boek daagt onze intuïtieve opvattingen over rationaliteit uit en toont aan hoe ons denken wordt beïnvloed door systematische vertekeningen. Een fascinerende ontdekkingsreis door de menselijke geest die filosofische vragen over kennis en vrije wil op scherp zet.

Klassieke filosofische werken bieden niet alleen historisch inzicht, maar blijven ons ook uitdagen om kritisch na te denken over onze aannames. Ze fungeren als gesprekspartners die ons helpen om onszelf en onze wereld beter te begrijpen.

Jostein Gaarder
De wereld van Sofie
Jostein Gaarder's 'De wereld van Sofie' is een unieke inleiding in de filosofie verpakt als roman. Via de ogen van de 14-jarige Sofie maak je kennis met de belangrijkste filosofen en hun ideeën. Een toegankelijke manier om de grote filosofische vragen te verkennen, zelfs als je nog nooit eerder met filosofie in aanraking bent gekomen.

Praktische filosofie en levenskunst

Filosofie is niet alleen een theoretische bezigheid, maar kan ook praktische wijsheid bieden voor het dagelijks leven. De kunst om goed te leven – levenskunst – is een filosofische traditie die teruggaat tot de Grieken en Romeinen, maar die ook vandaag de dag nog zeer relevant is. Filosofische tradities zoals het stoïcisme of oosterse wijsheid zoals het taoïsme bieden concrete handvatten voor een betekenisvol leven.

Leer denken als een Romeinse keizer Uit 'Leer denken als een Romeinse keizer' leren we dat we niet lijden door wat ons overkomt, maar door hoe we daarover denken. Marcus Aurelius leerde onderscheid maken tussen wat in onze macht ligt (onze oordelen en reacties) en wat niet (externe gebeurtenissen). Dit inzicht vormt de basis voor gemoedsrust in turbulente tijden.
Mark Tuitert
DRIVE: Train je stoïcijnse mindset
In 'DRIVE: Train je stoïcijnse mindset' vertaalt voormalig olympisch kampioen Mark Tuitert de tijdloze wijsheid van het stoïcisme naar praktische toepassingen voor het moderne leven. Door te focussen op wat binnen je invloedssfeer ligt, kun je mentale veerkracht opbouwen en beter omgaan met tegenslag.

De praktische dimensie van filosofie komt ook tot uiting in de groeiende populariteit van filosofische gesprekken, socratische dialogen en filosofisch consult. Door de juiste vragen te stellen, kunnen we vastgeroeste denkpatronen doorbreken en nieuwe perspectieven ontdekken.

Ichigo-ichie - Japanse wijsheid voor onvergetelijke momenten
Jan Boerstra
In een tijd van stress en digitale afleiding zoeken veel mensen naar betekenisvolle ervaringen. Dit artikel bespreekt het boek 'Ichigo-ichie', waarin de Japanse filosofie van het volledig aanwezig zijn in het moment wordt verkend. Leer hoe je meer kunt genieten van onvergetelijke momenten in je leven.

SPOTLIGHT: Hannah Arendt

Hannah Arendt (1906-1975) is een van de invloedrijkste politieke denkers van de 20e eeuw. Haar analyses van totalitarisme, macht en de menselijke conditie blijven ook vandaag nog uiterst relevant. In werken als 'De menselijke conditie' en 'Eichmann in Jeruzalem' onderzoekt ze fundamentele vragen over moraliteit, verantwoordelijkheid en de rol van het denken in de samenleving. Meer over Bas Kodden
Hannah Arendt
De menselijke conditie
In 'De menselijke conditie' analyseert Hannah Arendt de fundamentele activiteiten van het menselijk bestaan: arbeid, werk en handelen. Ze onderzoekt hoe deze activiteiten samenhangen met vrijheid, pluraliteit en de openbare ruimte. Een diepgaand werk dat ons denken over politiek en samenleving blijvend heeft beïnvloed.

Filosofie en wetenschap

De relatie tussen filosofie en wetenschap is altijd nauw geweest. Filosofen stellen vragen over de aard en grenzen van wetenschappelijke kennis, terwijl wetenschappelijke ontdekkingen op hun beurt filosofische vragen kunnen oproepen. Wetenschapsfilosofie onderzoekt de fundamenten van ons wetenschappelijk denken, terwijl nieuwe ontwikkelingen in bijvoorbeeld neurowetenschappen of kunstmatige intelligentie nieuwe filosofische uitdagingen met zich meebrengen.

Ronald Meester Marc Jacobs
De onttovering van AI
'De onttovering van AI' van Marc Jacobs en Ronald Meester stelt kritische filosofische vragen over kunstmatige intelligentie. In plaats van te focussen op de vraag of AI de mens zal overnemen, wordt de meer fundamentele vraag gesteld of wij mensen ons láten overnemen. Een nuchtere blik op de filosofische implicaties van technologie.

Filosofische reflectie helpt ons om de wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen in een breder perspectief te plaatsen. Het stelt ons in staat om niet alleen te vragen naar wat technisch mogelijk is, maar ook naar wat wenselijk is voor een goed menselijk leven en een rechtvaardige samenleving.

"Om met complexiteit om te gaan, hebben we niet nog meer informatie nodig, maar een ander soort denken. Niet meer, maar anders denken. Dat is wat filosofie ons kan bieden: perspectiefwisseling en denkflexibiliteit." - Lammert Kamphuis Uit: Verslaafd aan ons eigen gelijk

Filosofie en leiderschap

Steeds meer leiders ontdekken de waarde van filosofische reflectie voor hun professionele praktijk. Filosofie biedt niet alleen ethische kaders voor verantwoord leiderschap, maar helpt ook om complexe vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Van Socrates tot Spinoza, van Aristoteles tot Arendt – filosofische inzichten kunnen leiders helpen om wijze beslissingen te nemen in onzekere tijden.

Paul van Geest Joyce Rupert Lans Bovenberg Henri Slob Harry Commandeur
Augustijns leiderschap
'Augustijns leiderschap' verbindt de tijdloze wijsheid van de filosoof en theoloog Augustinus met hedendaagse leiderschapsvraagstukken. De auteurs laten zien hoe filosofische reflectie kan bijdragen aan een moreel kompas voor leiders die duurzaam succes willen realiseren en tegelijkertijd oog hebben voor menselijke waarden.
Het juiste doen als niemand kijkt - Lessen uit de ethiek voor integer leiderschap
Frank Peters
Integer leiderschap vraagt om kwetsbaarheid en ethische reflectie. In dit artikel over 'Het juiste doen als niemand kijkt' deelt auteur Frank Peters een stappenplan voor integer leiderschap. Ontdek hoe filosofische ethiek kan helpen bij het managen van je professionele reputatie en het maken van morele beslissingen.

Oosterse filosofie

Naast de westerse filosofische traditie, die vaak begint bij de oude Grieken, bestaat er een rijke schat aan oosterse wijsheid. Tradities zoals het taoïsme, boeddhisme en confucianisme bieden alternatieve perspectieven op fundamentele vragen over het goede leven, kennis en werkelijkheid. In een geglobaliseerde wereld worden deze tradities steeds toegankelijker en kunnen ze ons helpen om onze eigen culturele aannames te bevragen.

Francesc Miralles Héctor Garcia
Wabi sabi
In 'Wabi sabi' verkennen Francesc Miralles en Héctor Garcia de Japanse filosofie die de schoonheid van imperfectie centraal stelt. Deze eeuwenoude benadering leert ons dat niets of niemand volmaakt, voltooid of eeuwig is - een bevrijdend inzicht in een wereld die vaak perfectie najaagt.
René Ransdorp Woei-Lien Chong Jan de Meyer Michel Dijkstra
Inleiding taoïstische filosofie
'Inleiding taoïstische filosofie' biedt een toegankelijke kennismaking met het taoïsme, een Chinese wijsheidstraditie die harmonie met de natuurlijke orde centraal stelt. Leer over concepten als wu-wei (niet-handelen), yin en yang, en hoe deze oude wijsheid relevant kan zijn voor hedendaagse vraagstukken.

Filosofie voor iedereen

Filosofie is er niet alleen voor academici of intellectuelen. Steeds meer mensen ontdekken dat filosofie toegankelijk kan zijn en praktische handvatten kan bieden voor alledaagse vraagstukken. Via populariserende boeken, podcasts, filosofische cafés en dialooggroepen wordt filosofie beschikbaar voor een breder publiek. Door filosofische vragen te stellen kunnen we ons denken verdiepen en verrijken, ongeacht onze achtergrond of opleiding.

Elke Wiss
Socrates op sneakers - Limited edition
In 'Socrates op sneakers' laat filosoof Elke Wiss zien hoe de socratische gespreksmethode kan helpen om dieper en kritischer na te denken. In een tijd waarin meningen vaak dezelfde waarde krijgen als feiten, biedt dit boek handvatten om door middel van vragen tot echte verbinding en inzicht te komen.

SPOTLIGHT: Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari is een Israëlische historicus en filosoof die bekend werd met zijn boek 'Sapiens'. Harari's werk combineert historische analyse met filosofische reflectie op de toekomst van de mensheid. Hij stelt fundamentele vragen over bewustzijn, technologie en de richting waarin de menselijke soort zich ontwikkelt. Zijn toegankelijke schrijfstijl maakt complexe filosofische ideeën beschikbaar voor een breed publiek. Meer over Yuval Noah Harari
Yuval Noah Harari
Sapiens
In 'Sapiens' verweeft Yuval Noah Harari geschiedenis met filosofische reflectie. Hij onderzoekt hoe de mens kon uitgroeien tot de dominante soort op aarde en stelt daarbij fundamentele vragen over onze collectieve verhalen, bewustzijn en de richting van onze evolutie. Een fascinerende reis door de menselijke geschiedenis met diepgaande filosofische implicaties.

Filosoferen: een levenshouding

Filosofie is niet alleen een academische discipline of een verzameling ideeën uit het verleden. Het is ook een manier van in de wereld staan – een methode van kritisch denken en reflectie die ons kan helpen om bewuster en zinvoller te leven. Door filosofische vragen te stellen bij wat we anders als vanzelfsprekend zouden aannemen, kunnen we ons denken verruimen en verdiepen.

Of je nu pas begint met filosofie of al jaren vertrouwd bent met filosofische ideeën, er is altijd meer te ontdekken. Laat je inspireren door de boeken en artikelen op deze pagina en ontdek hoe filosofie je kan helpen om de grote en kleine vragen van het leven met meer wijsheid en inzicht te benaderen.

"Filosofie is geen luxe voor enkele bevoorrechten, maar een noodzaak voor iedereen die zijn leven bewust vorm wil geven. Door te reflecteren op wat werkelijk van waarde is, kunnen we persoonlijke vorming verbinden met maatschappelijke betrokkenheid." - Joep Dohmen Uit: Iemand zijn
"Filosofie is geen luxe voor enkele bevoorrechten, maar een noodzaak voor iedereen die zijn leven bewust vorm wil geven. Door te reflecteren op wat werkelijk van waarde is, kunnen we persoonlijke vorming verbinden met maatschappelijke betrokkenheid." - Joep Dohmen Uit: Iemand zijn

Boeken over 'filosofie' koop je bij Managementboek.nl

Producten over 'filosofie'

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden