Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Vele Goden

Paperback NL 9789024443840
Nog niet verschenen, verwacht op 01‑03‑2024
12,50

Samenvatting

In Vele goden onderscheidt Max Weber twee grote typen van ‘religieuze wereldafwijzing’: mystiek en ascese. Hij gebruikt deze tweedeling om de grote wereldgodsdiensten van elkaar te differentiëren en vervolgens te koppelen aan de invloed die zij hebben binnen de samenleving.

Vele goden is een kerntekst in Webers beschouwingen over het ‘wereldhistorische proces van rationalisatie’ en de rol die religies hierin hebben gespeeld. Weber bespreekt de relatie tussen rationalisatieprocessen en de differentiatie van de samenleving in aparte waardesferen: religie, economie, politiek, kunst en erotiek. De uitwaaierende rationalisatie van het leven vormt, zowel moreel als politiek, een opgave die nooit bevredigend kan worden opgelost, en zeker niet ‘rationeel’.

‘De aloude, vele goden, onttoverd en dus in de gedaante van onpersoonlijke machten, staan op uit hun graven, proberen ons leven in hun greep te krijgen en hervatten hun eeuwige onderlinge strijd.’ – Max Weber in Wetenschap als beroep

Max Weber (1864‑1920) is een van de grondleggers van de sociologie. Bij Boom verschenen zijn hoofdwerk De protestantse ethiek en de geest van het kapitalisme in Nederlandse vertaling, evenals zijn klassieke essays Wetenschap als beroep en Politiek als beroep.

Specificaties

ISBN13:9789024443840
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:96
Uitgever:Boom
Verschijningsdatum:1-3-2024
Hoofdrubriek:Filosofie

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Vele Goden