Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

ADDO – Anders denken, doen en organiseren

Missiegedreven innovatie vanuit het sociaal domein

Paperback Nederlands 2023 9789024456741
Verkooppositie 3988Hoogste positie: 3988
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Wat in 2016 begon als experiment in één wijk groeide uit tot een aanpak die op steeds meer plaatsen wordt gezien als dé kans om (complexe) maatschappelijke vraagstukken compleet anders op te pakken.

Organisaties werken vaak langs elkaar heen of bieden diensten aan die niet helpen, en zijn er complexe regels die niet meer voor iedereen te begrijpen zijn. Daardoor krijgen kwetsbare mensen de hulp die ze nodig hebben niet of niet op tijd. Dat kan anders.

Anders denken, doen en organiseren (ADDO) is een veranderaanpak waarin door samenwerkende organisaties (in zorg, welzijn en wonen) wordt gewerkt aan verbetering van de leefbaarheid en gezondheid van inwoners tegen lagere kosten. Zij doen dit door te leren en te experimenteren en te denken in mogelijkheden in plaats van belemmeringen. Een aanpak waarbij weer wordt uitgegaan van de bedoeling: mensen zelf verantwoordelijkheid geven voor hun eigen leven en leefomgeving. Dat dit werkt bewijzen de resultaten van verschillende programma’s en projecten. Dat dit niet eenvoudig is en dat dit lef van bestuurders en financiers vraagt is eveneens ervaren.

In de Proeftuin Ruwaard zijn ze met de ADDO-aanpak aan de slag gegaan: met groot succes! In dit boek wordt deze aanpak beschreven, geïllustreerd door praktijkervaringen in de Proeftuin Ruwaard. Wij hopen dat dit boek andere organisaties en professionals inspireert om ook in hun omgeving dit integrale werken met burgers die hulp of ondersteuning vragen, te verbreden en te verdiepen. Werkende principes worden gepresenteerd als bouwstenen die kunnen helpen om een gedrags- en cultuurverandering binnen buurten, wijken of andere afgebakende gebieden te bewerkstelligen. Niet van bovenaf opgelegd maar geïnspireerd op voorbeelden en door van elkaar te leren in de dagelijkse praktijk.

Specificaties

ISBN13:9789024456741
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:160
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:12-5-2023
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Koen Westen

Koen Westen werkt voor het lectoraat Zorg rond het Levenseinde en is docent aan de Academie voor Gezondheidszorg van Avans Hogeschool.

Andere boeken door Koen Westen

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding

1. ADDO: een programmatische veranderaanpak
2. Actieleren als basis
3. Anders denken
4. Anders doen
5. Anders organiseren
6. Proeftuin Ruwaard in Oss
7. Monitoring en resultaten in Ruwaard
8. Doorontwikkelen
9. Wijkinitiatieven ter inspiratie

Bijlage Bronnen van informatie en inspiratie
Referenties
Woorden van dank
Over de auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        ADDO – Anders denken, doen en organiseren