Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het grote graaien

25 jaar topsalarissen in Nederland

Paperback Nederlands 2008 9789029081573
Niet leverbaar.

Samenvatting

Woedend kwam de directeur van een groot Nederlands bedrijf het kantoor van zijn salarisadviseur binnen met het jaarlijkse lijstje salarissen van topbestuurders in zijn hand. 'Waarom sta ik pas op de zeventiende plek?' Een jaar later zag deze directeur zijn salaris en bonussen fors oplopen.

De Volkskrant schrijft al vijfentwintig jaar over de inkomens van bazen bij grote bedrijven. Maar de openheid over geld heeft niet geleid tot loonmatiging. Sterker nog, de inkomens zijn na de eeuwwisseling alleen maar harder gestegen.

'Het grote graaien' geeft een verklaring voor de ongebreidelde salarisstijgingen, belicht de geldlust van managers, schetst de onmacht van politici en ontmaskert de argumenten om de loongolf te vergoelijken. De grootste salarisrellen van de afgelopen kwart eeuw komen aan bod: die van Philips-baas Cor Boonstra tot babyvoedingverkoper Jan Bennink. Maar er is ook kritiek op de terugkerende volkswoede en de rol van de media en het bevat een zoektocht naar een oplossing voor het slepende salarisconflict dat Nederland dreigt te ontwrichten.

Specificaties

ISBN13:9789029081573
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:208
Druk:1
Hoofdrubriek:Economie

Expertrecensies (2)

Het grote graaien
Nico Beenker | 20 juni 2008
Xander van Uffelen, journalist bij de Volkskrant, doet een boekje open over de salarissen in de 'schimmige wereld' van hebzuchtige en wedijverende van topbestuurders. De hoofdstukken zijn vaak voorzien van een gepeperde titel zoals: 'Graaismoesjes', 'De woede van het Volk', 'De salarismaffia' en 'Vrienden onder elkaar'. Het boek is volgens van Uffelen een zoektocht naar het antwoord op de vraag 'Hoe komt het toch komt dat de salarisconflicten blijven etteren'. De auteur is niet geheel onpartijdig in z'n benadering van het vraagstuk. Het boek bevat veel cijfers over topinkomens die eerder in de Volkskrant verschenen maar de andere gepresenteerde 'feiten' missen vrijwel altijd een bronvermelding. Wat is er volgens van Uffelen aan de hand?
Lees verder
Het valt niet meer uit te leggen: 25 jaar salarisemotie
Dick Pels | 6 juni 2008
25 Jaar topsalarissen. Een jubileum dat het vieren niet bepaald waard is. Al een kwart eeuw, vanaf 1983, bericht de Volkskrant over steeds sneller stijgende topsalarissen in het bedrijfsleven. Resulterend dus in het jubileumboek Het grote graaien van Xander van Uffelen Maar pas de laatste tien jaar, na Wim Koks beruchte uitspraak over ‘exhibitionistische zelfverrijking’, is deze salarisemotie hoog opgelaaid, gelijkopgaand met de inkomensgolven van de grootverdieners zelf.
Lees verder

Lezersrecensies

4.0 van de 5
2 stemmen
0
2
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (4)

achtergrond
Stopsalarissen
Justin van Lopik 2 juli 2008 De topsalarisdiscussie van 2008 is nu enkele weken gaande en verschillende partijen hebben positie gekozen. Een overzicht van de luidruchtigste spelers.
nieuws
Tien eurocent maakt het verschil
Pierre Pieterse 1 juli 2008 Het vierde overnamebod van het Amerikaanse Staples is door de aandeelhouders van Corporate Express aangenomen. Corporate Express-topman Peter Ventress hield de overname maandenlang af en de waarde van het bedrijf liep op van 7,25 euro tot 9,25 euro.
achtergrond
Topmannen: net kleine kinderen
Ben Kuiken 20 mei 2008 De topmannen van Nederlandse bedrijven zijn boos. Boos omdat ‘men’ hun salaris te hoog vindt. Dreinend dreigen ze weg te gaan uit Nederland.
nieuws
25 jaar belonen: een terugblik
Justin van Lopik 19 mei 2008 U kunt het bijna niet gemist hebben. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de jaarlijkse discussie over topsalarissen kwam De Volkskrant met het boek Het grote graaien van Volkskrantredacteur Xander van Uffelen. Van Uffelen onderzocht hoe de topsalarissen zich sinds ze openbaar zijn hebben ontwikkeld, en gaat in op de verklaringen die daarvoor bestaan.

Over Xander van Uffelen

Xander van Uffelen (1970) is redacteur economie van de Volkskrant en schrijft al geruime tijd over de salariëring in het bedrijfsleven. Van Uffelen onthulde het inkomen van de directeur van de Hartstichting en schreef als eerste over de salarissprong bij energiebedrijven en woningbouwcorporaties.

Andere boeken door Xander van Uffelen

Inhoudsopgave

1. Het grote graaien
2. Jan Top en Jan Modaal
3. Graaismoesjes
4. De moderne bestuurder
5. De woede van het volk
6. 'Exhibitionistische' zelfverrijking
7. Het salarisplafond
8. De salarismaffia
9. Protest van achter de microfoon
10. Vrienden onder elkaar
11. De krant als schandpaal
12. Neem stelling

Interviews
Cor Boonstra
Kees Storm
Ad Scheepbouwer
Michiel Boersma

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het grote graaien